grazia

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Leto i letnje vrućine predstavljaju izazov za naše telo, pa je jako bitno da bude hidrirano, odnosno da pijemo dovoljno tečnosti. Kada ožednite tokom vrućine, sigurno da vam čaj nije ni na kraj pameti. Većini, prva asocijacija na čaj je prehlada i bolest, te neretko, čak i tokom zimskih meseci, možemo čuti da mnogi na pitanje "želiš li čaj", odgovaraju - "nisam bolesna".

Nauka ima objašnjenje zašto je bolje piti tople napitke kada nam je vruće, a sve ima veze sa znojem. Ispijanje toplih napitaka zagreva telo, koje na to odgovara znojenjem. Kada znoj isparava sa kože, telo se hladi. Znojenje pojačava "gubitak" toplote u telu i sprečava zadržavanje toplote. Naime, znojimo se kada popijemo neki topao napitak zato što se nervni receptori nalaze na jeziku. Kada jezik primi informaciju da konzumiramo topao napitak, šalje tu informaciju mozgu, koji onda rashlađuje telo tako što mu "naredi" da se znoji.

Koji god čaj odaberete, nećete pogrešiti, bilo da volite zeleni čaj, beli čaj ili ste ljubitelj punijeg ukusa koji u sebi nosi crni čaj znajte da čajevi nisu rezervisani samo za zimski period. Zeleni čaj na primer, zbog svoje specifične arome može doprineti osećaju svežine, beli čaj zbog blage arome i neutralnosti možete konzumirati umesto vode ili sokova. A crni čaj možete konzumirati umesto kafe, u situacijama kada kada vam je neophodna dodatna koncentracija i predah od obaveza.

Praksa konzumiranja toplih čajeva leti postoji u Rusiji i u nekim skandinavskim zemljama. Ispijanjem toplog čaja leti pomažete lakšem i bržem prilgođavanju na visoke temperature što posledično dovodi do toga da se one lakše i podnose. Ukoliko pak leti žudite za hladnim osveženjem, čaj možete piti i rashlađen, u koji možete dodati kockice leda i komadiće voća.

Bez obzira da li preferirate hladan ili topao, čej je svakako koristan za organizam. Bolje hidriraju od vode, a sadrže i mnoga lekovita svojstva i vitamine koji vas mogu osnažiti i pomoći da se osećate i živite zdravo.

Foto: Pexels

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.