grazia

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Leto i letnje vrućine predstavljaju izazov za naše telo, pa je jako bitno da bude hidrirano, odnosno da pijemo dovoljno tečnosti. Kada ožednite tokom vrućine, sigurno da vam čaj nije ni na kraj pameti. Većini, prva asocijacija na čaj je prehlada i bolest, te neretko, čak i tokom zimskih meseci, možemo čuti da mnogi na pitanje "želiš li čaj", odgovaraju - "nisam bolesna".

Nauka ima objašnjenje zašto je bolje piti tople napitke kada nam je vruće, a sve ima veze sa znojem. Ispijanje toplih napitaka zagreva telo, koje na to odgovara znojenjem. Kada znoj isparava sa kože, telo se hladi. Znojenje pojačava "gubitak" toplote u telu i sprečava zadržavanje toplote. Naime, znojimo se kada popijemo neki topao napitak zato što se nervni receptori nalaze na jeziku. Kada jezik primi informaciju da konzumiramo topao napitak, šalje tu informaciju mozgu, koji onda rashlađuje telo tako što mu "naredi" da se znoji.

Koji god čaj odaberete, nećete pogrešiti, bilo da volite zeleni čaj, beli čaj ili ste ljubitelj punijeg ukusa koji u sebi nosi crni čaj znajte da čajevi nisu rezervisani samo za zimski period. Zeleni čaj na primer, zbog svoje specifične arome može doprineti osećaju svežine, beli čaj zbog blage arome i neutralnosti možete konzumirati umesto vode ili sokova. A crni čaj možete konzumirati umesto kafe, u situacijama kada kada vam je neophodna dodatna koncentracija i predah od obaveza.

Praksa konzumiranja toplih čajeva leti postoji u Rusiji i u nekim skandinavskim zemljama. Ispijanjem toplog čaja leti pomažete lakšem i bržem prilgođavanju na visoke temperature što posledično dovodi do toga da se one lakše i podnose. Ukoliko pak leti žudite za hladnim osveženjem, čaj možete piti i rashlađen, u koji možete dodati kockice leda i komadiće voća.

Bez obzira da li preferirate hladan ili topao, čej je svakako koristan za organizam. Bolje hidriraju od vode, a sadrže i mnoga lekovita svojstva i vitamine koji vas mogu osnažiti i pomoći da se osećate i živite zdravo.

Foto: Pexels

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo

GASTRO

Tart sa šljivama

Pravi se brzo i lako a sjajno ide uz ove jesenje dane!

GASTRO

Da li ste probali arančine?

Staro italijansko jelo arančini, dolazi nam iz srca Sicilije

GASTRO

Sočan kolač sa jabukama i grizom

Ako vam se jede nešto slatko, evo odlične ideje.

GASTRO

Malo drugačije: Lazanje sa palačinkama

Ukusi Italije uvek su dobrodošli na trpezu, kako u originalnom izdanju, tako i u malo izmenjenom.

GASTRO

Probajte meksički fahitas

Dajemo vam recept popularnog jela koje Meksikanci obožavaju.

GASTRO

Recept za omiljeni: tost sa avokadom i tunom

Nutritivnim sadržajem, avokado se nalazi u samom vrhu poželjnih namirnica koje bi trebalo svaki dan da se nađe na vašem meniju.

GASTRO

Mandžurijska piletina

Recept za piletinu koja je istovremeno hrskava i mekana.

GASTRO

Sočni kolač s rogačem i jabukama

Znate li uopšte kakav je ukus rogača?

GASTRO

Azijska slatko-kisela čorba

Svi koji vole miks različitih ukusa, biće oduševljeni ovom čorbom.

GASTRO

Čokoladni kolač - za 5 minuta!

čokoladni ekspres-kolač će vas spasiti ako imate “iznenadne“ goste, ili jednostavno, ako želite da se zasladite.