GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Leto i letnje vrućine predstavljaju izazov za naše telo, pa je jako bitno da bude hidrirano, odnosno da pijemo dovoljno tečnosti. Kada ožednite tokom vrućine, sigurno da vam čaj nije ni na kraj pameti. Većini, prva asocijacija na čaj je prehlada i bolest, te neretko, čak i tokom zimskih meseci, možemo čuti da mnogi na pitanje “želiš li čaj”, odgovaraju – “nisam bolesna”.

Nauka ima objašnjenje zašto je bolje piti tople napitke kada nam je vruće, a sve ima veze sa znojem. Ispijanje toplih napitaka zagreva telo, koje na to odgovara znojenjem. Kada znoj isparava sa kože, telo se hladi. Znojenje pojačava “gubitak” toplote u telu i sprečava zadržavanje toplote. Naime, znojimo se kada popijemo neki topao napitak zato što se nervni receptori nalaze na jeziku. Kada jezik primi informaciju da konzumiramo topao napitak, šalje tu informaciju mozgu, koji onda rashlađuje telo tako što mu “naredi” da se znoji.

Koji god čaj odaberete, nećete pogrešiti, bilo da volite zeleni čaj, beli čaj ili ste ljubitelj punijeg ukusa koji u sebi nosi crni čaj znajte da čajevi nisu rezervisani samo za zimski period. Zeleni čaj na primer, zbog svoje specifične arome može doprineti osećaju svežine, beli čaj zbog blage arome i neutralnosti možete konzumirati umesto vode ili sokova. A crni čaj možete konzumirati umesto kafe, u situacijama kada kada vam je neophodna dodatna koncentracija i predah od obaveza.

Praksa konzumiranja toplih čajeva leti postoji u Rusiji i u nekim skandinavskim zemljama. Ispijanjem toplog čaja leti pomažete lakšem i bržem prilgođavanju na visoke temperature što posledično dovodi do toga da se one lakše i podnose. Ukoliko pak leti žudite za hladnim osveženjem, čaj možete piti i rashlađen, u koji možete dodati kockice leda i komadiće voća.

Bez obzira da li preferirate hladan ili topao, čej je svakako koristan za organizam. Bolje hidriraju od vode, a sadrže i mnoga lekovita svojstva i vitamine koji vas mogu osnažiti i pomoći da se osećate i živite zdravo.

Foto: Pexels