X

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

Đumbir je začinjen i blago ljut sastojak koji otkriva orijentalnu pikantnost u jelima. Začin, popularan na Istoku, osvojio je svet zahvaljujući jedinstvenom ukusu i lekovitim svojstvima - ukus i miris đumbira podsećaju ne samo na kulinarska otkrića tokom praznika i medenjaka sa štandova božićnih pijaca, već i na aromatični čaj koji se može nositi sa prehladom i lošim raspoloženjem.

I sveži i mleveni đumbir skladište je vitamina, elemenata u tragovima, esencijalnih ulja koji imaju protivupalno, toničko i jačajuće delovanje na organizam.

Zbog sadržaja askorbinske kiseline, vitamina grupe B, A, cinka, kalcijuma, joda, prirodnih antibiotika i antimikotika, đumbir deluje kao moćan antioksidans, istovremeno jačajući imunitet. Ovaj čarobni začin nosi se sa edemima, bolovima (uključujući menstrualni ili mišićni bol nakon intenzivnog treninga), normalizuje holesterol i šećer u krvi, ubrzava procese obnavljanja u tkivima, odupire se slobodnim radikalima, uklanja toksine, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, đumbir doprinosi intenzitetu strasti, te je samim tim zasluženo uvršten u listu glavnih afrodizijaka. U kuvanju se obično koristi sušeni đumbir u prahu ili svež koren, isečen na komade ili seckan.

Ali postoji šansa da od đumbira pripremite sok - neverovatno koristan ekstrakt koji se koristi za pripremu hrane i pića. Čuvajte ga u frižideru, sipajte ga u staklenu ili keramičku bocu s poklopcem i koristite po potrebi.

Koko pripremiti sok od đumbira?

Potrebno vam je:

nekoliko korena svežeg đumbira, oko 0,5 kg;

nož za ljuštenje povrća;

1,5 šolje vode;

komad gaze.

Oljuštite đumbir, isecite na komade i stavite u blender. Prekrijte vodom, izmiksirajte i mešajte dok se smesa ne zgusne. Alternativno, đumbir možete narendati. Dobivenu kašu prenesite u gazu i iscedite sok u čašu. Dobro iscedite da dobijete više soka (što je đumbir svežiji, to će biti soka više). I voila! - spreman je bogat ekstrakt koji ćete dodati osvežavajućim napicima i egzotičnim domaćim jelima.

Kako koristiti sok od đumbira?

Možete ga piti direktno, razblažen sa vodom, ali samo ako nemate problema sa stomakom - na kraju krajeva, đumbir je prilično ljut i jak začin.

Od soka od đumbira možete pripremiti osvežavajući koktel. U čašu stavite kašiku šećera ili meda, dodajte sok đumbira i malo limuna po ukusu, nekoliko kockica leda i sveže lišće mente - dobićete bezalkoholni mojito.

Umirujući čaj

Kašiku soka đumbira pomešajte sa kašikom meda i dodajte bilo kojm čaju. Uzgred, čaj sa đumbirom je dobro piti pola sata pre obroka - tako ćete smanjiti apetiti.

I, naravno, ne štedite sok od đumbira u svojim omiljenim receptima. Ovaj eliksir je posebno dobar u marinadama ili umacima za jela od mesa, jer sadrži enzime koji menjaju strukturu proteina.

Povezane teme

GASTRO

Dolce vita: klasični recept za pastu Else Hosk

Kada želite da se razmazite italijanskom kuhinjom...

GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

GASTRO

Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

GASTRO

Zdrav namaz od avokada za dobro jutro

Veoma lagan obrok koji će vas zasititi, pa ga možete uvrstiti u jelovnik i za večeru

GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

3 koktela za vesele letnje noći

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.

GASTRO

Recepti za mafin od banana i kolačiće od čokolade hotela Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort

Svetski šampion u poslastičarstvu Mondial des Arts Sucrés i glavni kuvar u hotelu Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort stalno smišlja nove recepte za goste hotela i rado deli jednos...