GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

Đumbir je začinjen i blago ljut sastojak koji otkriva orijentalnu pikantnost u jelima. Začin, popularan na Istoku, osvojio je svet zahvaljujući jedinstvenom ukusu i lekovitim svojstvima - ukus i miris đumbira podsećaju ne samo na kulinarska otkrića tokom praznika i medenjaka sa štandova božićnih pijaca, već i na aromatični čaj koji se može nositi sa prehladom i lošim raspoloženjem.

I sveži i mleveni đumbir skladište je vitamina, elemenata u tragovima, esencijalnih ulja koji imaju protivupalno, toničko i jačajuće delovanje na organizam.

Zbog sadržaja askorbinske kiseline, vitamina grupe B, A, cinka, kalcijuma, joda, prirodnih antibiotika i antimikotika, đumbir deluje kao moćan antioksidans, istovremeno jačajući imunitet. Ovaj čarobni začin nosi se sa edemima, bolovima (uključujući menstrualni ili mišićni bol nakon intenzivnog treninga), normalizuje holesterol i šećer u krvi, ubrzava procese obnavljanja u tkivima, odupire se slobodnim radikalima, uklanja toksine, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, đumbir doprinosi intenzitetu strasti, te je samim tim zasluženo uvršten u listu glavnih afrodizijaka. U kuvanju se obično koristi sušeni đumbir u prahu ili svež koren, isečen na komade ili seckan.

Ali postoji šansa da od đumbira pripremite sok - neverovatno koristan ekstrakt koji se koristi za pripremu hrane i pića. Čuvajte ga u frižideru, sipajte ga u staklenu ili keramičku bocu s poklopcem i koristite po potrebi.

Koko pripremiti sok od đumbira?

Potrebno vam je:

nekoliko korena svežeg đumbira, oko 0,5 kg;

nož za ljuštenje povrća;

1,5 šolje vode;

komad gaze.

Oljuštite đumbir, isecite na komade i stavite u blender. Prekrijte vodom, izmiksirajte i mešajte dok se smesa ne zgusne. Alternativno, đumbir možete narendati. Dobivenu kašu prenesite u gazu i iscedite sok u čašu. Dobro iscedite da dobijete više soka (što je đumbir svežiji, to će biti soka više). I voila! - spreman je bogat ekstrakt koji ćete dodati osvežavajućim napicima i egzotičnim domaćim jelima.

Kako koristiti sok od đumbira?

Možete ga piti direktno, razblažen sa vodom, ali samo ako nemate problema sa stomakom - na kraju krajeva, đumbir je prilično ljut i jak začin.

Od soka od đumbira možete pripremiti osvežavajući koktel. U čašu stavite kašiku šećera ili meda, dodajte sok đumbira i malo limuna po ukusu, nekoliko kockica leda i sveže lišće mente - dobićete bezalkoholni mojito.

Umirujući čaj

Kašiku soka đumbira pomešajte sa kašikom meda i dodajte bilo kojm čaju. Uzgred, čaj sa đumbirom je dobro piti pola sata pre obroka - tako ćete smanjiti apetiti.

I, naravno, ne štedite sok od đumbira u svojim omiljenim receptima. Ovaj eliksir je posebno dobar u marinadama ili umacima za jela od mesa, jer sadrži enzime koji menjaju strukturu proteina.

Povezane teme

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

GASTRO

Najlepše Instagram knedle

Knedle neobičnih boja sa sočnim mlevenim mesom...

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.