Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

Đumbir je začinjen i blago ljut sastojak koji otkriva orijentalnu pikantnost u jelima. Začin, popularan na Istoku, osvojio je svet zahvaljujući jedinstvenom ukusu i lekovitim svojstvima – ukus i miris đumbira podsećaju ne samo na kulinarska otkrića tokom praznika i medenjaka sa štandova božićnih pijaca, već i na aromatični čaj koji se može nositi sa prehladom i lošim raspoloženjem.

I sveži i mleveni đumbir skladište je vitamina, elemenata u tragovima, esencijalnih ulja koji imaju protivupalno, toničko i jačajuće delovanje na organizam.

Zbog sadržaja askorbinske kiseline, vitamina grupe B, A, cinka, kalcijuma, joda, prirodnih antibiotika i antimikotika, đumbir deluje kao moćan antioksidans, istovremeno jačajući imunitet. Ovaj čarobni začin nosi se sa edemima, bolovima (uključujući menstrualni ili mišićni bol nakon intenzivnog treninga), normalizuje holesterol i šećer u krvi, ubrzava procese obnavljanja u tkivima, odupire se slobodnim radikalima, uklanja toksine, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, đumbir doprinosi intenzitetu strasti, te je samim tim zasluženo uvršten u listu glavnih afrodizijaka. U kuvanju se obično koristi sušeni đumbir u prahu ili svež koren, isečen na komade ili seckan.

Ali postoji šansa da od đumbira pripremite sok – neverovatno koristan ekstrakt koji se koristi za pripremu hrane i pića. Čuvajte ga u frižideru, sipajte ga u staklenu ili keramičku bocu s poklopcem i koristite po potrebi.

Koko pripremiti sok od đumbira?

Potrebno vam je:

nekoliko korena svežeg đumbira, oko 0,5 kg;

nož za ljuštenje povrća;

1,5 šolje vode;

komad gaze.

Oljuštite đumbir, isecite na komade i stavite u blender. Prekrijte vodom, izmiksirajte i mešajte dok se smesa ne zgusne. Alternativno, đumbir možete narendati. Dobivenu kašu prenesite u gazu i iscedite sok u čašu. Dobro iscedite da dobijete više soka (što je đumbir svežiji, to će biti soka više). I voila! – spreman je bogat ekstrakt koji ćete dodati osvežavajućim napicima i egzotičnim domaćim jelima.

Kako koristiti sok od đumbira?

Možete ga piti direktno, razblažen sa vodom, ali samo ako nemate problema sa stomakom – na kraju krajeva, đumbir je prilično ljut i jak začin.

Od soka od đumbira možete pripremiti osvežavajući koktel. U čašu stavite kašiku šećera ili meda, dodajte sok đumbira i malo limuna po ukusu, nekoliko kockica leda i sveže lišće mente – dobićete bezalkoholni mojito.

Umirujući čaj

Kašiku soka đumbira pomešajte sa kašikom meda i dodajte bilo kojm čaju. Uzgred, čaj sa đumbirom je dobro piti pola sata pre obroka – tako ćete smanjiti apetiti.

I, naravno, ne štedite sok od đumbira u svojim omiljenim receptima. Ovaj eliksir je posebno dobar u marinadama ili umacima za jela od mesa, jer sadrži enzime koji menjaju strukturu proteina.