grazia

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo, epiteti su za ovaj slatkiš, kome ćete se stalno vraćati. Da to nije puka priča, već istina, uverite se sami.

SASTOJCI:

Za podlogu:

150 g ovsenih pahuljica

2 pune kašike kakaa

15 urmi

1 puna kašika otopljenog kokosovog ulja

Za fil:

500 g višanja

1 zrela banana

10 urmi

1 puna kašika chia semenki

PRIPREMA:

Urme podeliti u dve činije (za podlogu i za fil) pa ih preliti toplom vodom i ostaviti oko 15 minuta da omekšaju. Omekšale urme očistiti od koštica, a vodu u kojoj su stajale sačuvati jer će biti potrebna za pripremu podloge.

Priprema podloge - sve sastojke za podlogu staviti u blender ili secka i miksati dok se ne dobije ujednačena smesa. Postepeno dodati vodu u kojoj su stajale urme - ocenićete koliko je potrebno da smesa bude kompaktna, ali ne i previše retka. Na tanjir za serviranje staviti manji obruč za torte (prečnik 18 cm) i utisnuti smesu na tanjir. Ostaviti u frižideru dok se priprema fil.

Priprema fila - sve sastojke staviti u blender i izmiksati. Fil rasporediti preko podloge i kolač staviti u zamrzivač da se stegne. Pre serviranja ostaviti ga bar pola sata na sobnoj temperaturi da omekša.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Kako da zdravi obroci postanu veseli zalogaji?

Za magazin Grazia, food blogerka Katarina Stojković otkriva nam sve o tome!

GASTRO

Imamo odgovor na pitanje svih pitanja: Šta jesti za ručak na poslu, a ne prekršiti nijedno pravilo

Da li postoji način da istrajemo u odluci da na poslu, a i van njega, jedemo zdravo i balansirano?

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.