GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo. Njegova delikatna slatkoća otkriva se u prijateljstvu sa ukusnim kremastim prelivima, mekim sirevima, koprom, belim lukom i zelenim lukom, a na tanjiru - idealan je par za crvenu ribu.

Grašak je sam po sebi zdrav i ukusan, ali u pire krompiru, krem čorbi, pa čak i u pecivima, ovo povrće neće izgubiti svoju boju i ukus. Odabrali smo tri predivna recepta sa zelenim graškom koje vredi isprobati ovog leta.

Grašak suffle

Ovaj sufle je odličan prilog koji jelu daje potrebnu svežinu svojom neverovatnom bojom.

Sastojci:

250 g zelenog graška;

1 šolja listova mente;

200 g pavlake;

20 g putera;

3 jajeta;

½ limuna;

So po ukusu.

Načine pripreme:

Listove mente i zeleni grašak ostavimo na minut u ključaloj vodi, filtriramo i tri minuta držimo u ledenoj vodi da zadrže jarko zelenu boju. Grašak sa mentom sameljite u blenderu sa limunovim sokom. Jaja sa solju umutite odvojeno, a zasebno pavlaku. Nežno umešajte pire od graška i jaja, a zatim i pavlaku. Dobijena masa se izliva u kalupe prethodno podmazane maslacem. Stavimo ih u tepsiju sa vodom (za efekat kuvanja na pari), pokrijemo folijom i stavimo u rernu prethodno zagrejanu na 160 stepeni na 30 minuta. Ostavite da se naš sufle ohladi, a zatim stavite u frižider još jedan sat.

Suffle se servira hladan sa slanim lososom i mekim sirom sa belim lukom i začinskim biljem.

Hladna zelena supa

Hladna supa odlična je alternativa večeri koja će vas ispuniti energijom i sitošću.

Sastojci:

2 šolje zelenog graška;

1 čaša vode ili supe;

1 šolja pavlake;

30 ml maslinovog ulja;

¼ limuna;

So i biber po ukusu.

Način pripreme:

Zeleni grašak prelijte kipućom vodom i stavite u blender. U grašak dodajte sok četvrtine limuna, pavlaku, maslinovo ulje, so i biber. Samleti dodavanjem vode ili bujona sve dok se ne postigne željena konzistencija. Zatim ostavite dobijenu masu u frižideru sat vremena.

Hladnu supu ukrasite izdancima slatkog graška, a za preliv koristite ohlađene rotkvice, dimljeni losos i hleb sušen u rerni.

Testenina sa graškom i ricottom

Posvećeno ljubiteljima testenine. Ništa bolje nije od delikatne kremaste teksture rikote i slatkoće graška.

Sastojci:

450 g testenine (velike "morske" školjke);

250 g ricotte;

150 g graška;

20 g rendanog parmezana (15 g za punjenje i 5 g za ukras);

4 kašike maslinovog ulja;

4 kašike soka od limuna;

Morska so i biber po ukusu;

Listovi mente za ukras.

Način pripreme:

Da biste pripremili fil kojim ćete puniti „školjke“ od testenine rikotu pomešajte sa rendanim parmezanom, limunovom korom, maslinovim uljem, morskom soli i sveže mlevenim biberom. Grašak treba potopiti ključalom vodom, mali deo ispasirati (kako bi se "sprijateljile" arome). U međuvremenu skuvajte testeninu (sledite uputstva na pakovanju). Školjke od testenine napunite filom, a zatim pastu pospite biberom, sirom, maslinovim uljem, limunovim sokom i ukrasite listićima mente.

foto:vogue.ua

 

Povezane teme

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.

GASTRO

Dolce vita: klasični recept za pastu Else Hosk

Kada želite da se razmazite italijanskom kuhinjom...

GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

GASTRO

Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

GASTRO

Zdrav namaz od avokada za dobro jutro

Veoma lagan obrok koji će vas zasititi, pa ga možete uvrstiti u jelovnik i za večeru

GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

3 koktela za vesele letnje noći

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.