GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo. Njegova delikatna slatkoća otkriva se u prijateljstvu sa ukusnim kremastim prelivima, mekim sirevima, koprom, belim lukom i zelenim lukom, a na tanjiru - idealan je par za crvenu ribu.

Grašak je sam po sebi zdrav i ukusan, ali u pire krompiru, krem čorbi, pa čak i u pecivima, ovo povrće neće izgubiti svoju boju i ukus. Odabrali smo tri predivna recepta sa zelenim graškom koje vredi isprobati ovog leta.

Grašak suffle

Ovaj sufle je odličan prilog koji jelu daje potrebnu svežinu svojom neverovatnom bojom.

Sastojci:

250 g zelenog graška;

1 šolja listova mente;

200 g pavlake;

20 g putera;

3 jajeta;

½ limuna;

So po ukusu.

Načine pripreme:

Listove mente i zeleni grašak ostavimo na minut u ključaloj vodi, filtriramo i tri minuta držimo u ledenoj vodi da zadrže jarko zelenu boju. Grašak sa mentom sameljite u blenderu sa limunovim sokom. Jaja sa solju umutite odvojeno, a zasebno pavlaku. Nežno umešajte pire od graška i jaja, a zatim i pavlaku. Dobijena masa se izliva u kalupe prethodno podmazane maslacem. Stavimo ih u tepsiju sa vodom (za efekat kuvanja na pari), pokrijemo folijom i stavimo u rernu prethodno zagrejanu na 160 stepeni na 30 minuta. Ostavite da se naš sufle ohladi, a zatim stavite u frižider još jedan sat.

Suffle se servira hladan sa slanim lososom i mekim sirom sa belim lukom i začinskim biljem.

Hladna zelena supa

Hladna supa odlična je alternativa večeri koja će vas ispuniti energijom i sitošću.

Sastojci:

2 šolje zelenog graška;

1 čaša vode ili supe;

1 šolja pavlake;

30 ml maslinovog ulja;

¼ limuna;

So i biber po ukusu.

Način pripreme:

Zeleni grašak prelijte kipućom vodom i stavite u blender. U grašak dodajte sok četvrtine limuna, pavlaku, maslinovo ulje, so i biber. Samleti dodavanjem vode ili bujona sve dok se ne postigne željena konzistencija. Zatim ostavite dobijenu masu u frižideru sat vremena.

Hladnu supu ukrasite izdancima slatkog graška, a za preliv koristite ohlađene rotkvice, dimljeni losos i hleb sušen u rerni.

Testenina sa graškom i ricottom

Posvećeno ljubiteljima testenine. Ništa bolje nije od delikatne kremaste teksture rikote i slatkoće graška.

Sastojci:

450 g testenine (velike "morske" školjke);

250 g ricotte;

150 g graška;

20 g rendanog parmezana (15 g za punjenje i 5 g za ukras);

4 kašike maslinovog ulja;

4 kašike soka od limuna;

Morska so i biber po ukusu;

Listovi mente za ukras.

Način pripreme:

Da biste pripremili fil kojim ćete puniti „školjke“ od testenine rikotu pomešajte sa rendanim parmezanom, limunovom korom, maslinovim uljem, morskom soli i sveže mlevenim biberom. Grašak treba potopiti ključalom vodom, mali deo ispasirati (kako bi se "sprijateljile" arome). U međuvremenu skuvajte testeninu (sledite uputstva na pakovanju). Školjke od testenine napunite filom, a zatim pastu pospite biberom, sirom, maslinovim uljem, limunovim sokom i ukrasite listićima mente.

foto:vogue.ua

 

Povezane teme

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.

GASTRO

Recepti za mafin od banana i kolačiće od čokolade hotela Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort

Svetski šampion u poslastičarstvu Mondial des Arts Sucrés i glavni kuvar u hotelu Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort stalno smišlja nove recepte za goste hotela i rado deli jednos...

GASTRO

Ukusna torta sa jagodama – bez pečenja

Isprobajte ukusnu tortu sa želeom, jagodama i bogatim kremom.

GASTRO

TikTok recept: pahuljice u obliku kroasana

Bilo je samo pitanje vremena kada će se neko setiti nove verzije pahuljica.

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.

GASTRO

MIMI TORISON NAM OTKRIVA: Najjednostavniji limunov tart na svetu

Mimi Torison je zaljubljenica u finu hranu, autorka odličnih francuskih kuvara i vlasnica jednog od najzanivljivijih kuvarskih profila na Instagramu, na kojem možete provesti čitav...

GASTRO

SVE JE DOZVOLJENO: Sloboda za špagete ala karbonara

Od svih italijanskih jela, špageti a la karbonara ubedljivo vode na listi popularnosti.