ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM: Granola – omiljeni doručak hipika

Granola je, za one koji ne znaju, onaj hrskavi musli koji svi volimo, a nalazimo ga uglavnom u gotovom pakovanju, punom dodatog šećera. Malo je poznato da je u domaćem izdanju reč o jednom od najzdravijih i neverovatno ukusnih doručaka, i da se vekovima unazad pravio u farmerskim i građanskim kuhinjama Amerike. Mešavina žitarica, semenki i orašastih plodova na tržištu se prvi put pojavila u SAD 1863. godine, ali je postala popularna tek u drugoj polovini 20. veka. Tačnije, šezdesetih godina, sa širenjem hipi pokreta koji je promovisao život u skladu s prirodom. Granola je zbog energetske vrednosti i jednostavne pripreme bila, verovali ili ne, omiljena hrana učesnicima muzičkog festivala Vudstok 1969. godine.

Za pravu granolu morate pomešati sastojke iz četiri grupe namirnica: žitarice, orašaste plodove, suvo voće i semenke, kao i med. U svakoj grupi izbor sastojaka je slobodan, s tim da mešavina mora da sadrži podjednaku količinu, a da većinu mešavine čine žitarice, kako doručak ili užinu ne biste opteretili viškom kalorija.  

SASTOJCI (za 5 šoljica):

  • 300 g ovsa u zrnu 
  • 80 g sirovih, neoljuštenih badema
  • 30 g suvog kokosa
  • 50 g semenki bundeve i suncokreta
  • 50 g suvog grođža
  • 50 g seckanih urmi
  • 30 g semenki lana
  • 1,5 kašičica cimeta
  • 2 kašike ribane narandžine kore
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 80 g meda

PRIPREMA:

Zagrejte rernu na 160 ºC. U široku činiju pomešajte ovas, bademe, kokos, semenke, cimet, narandžinu koru i ulje i mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovu smesu stavite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i raširite je po celoj površini. Zalijte smesu medom i promešajte. Pecite pecite 25 minuta. Da bi granola bila hrskava, mešajte je na pet minuta. Deset minuta pre kraja dodajte suvo grođže i urme. One su pune šećera pa pri dužem pečenju mogu pregoreti. Gotovo granolu ostavite da se ohladi i spakujte je u zatvorene posude. Granola je istinski zdrav doručak. Može se jesti s mlekom, jogurtom ili kefirom. Ako je jedete kao užinu, dodajte sezonsko voće. Ukus će biti nezaboravan!