GASTRO

ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM: Granola - omiljeni doručak hipika

Granola je, za one koji ne znaju, onaj hrskavi musli koji svi volimo, a nalazimo ga uglavnom u gotovom pakovanju, punom dodatog šećera. Malo je poznato da je u domaćem izdanju reč o jednom od najzdravijih i neverovatno ukusnih doručaka, i da se vekovima unazad pravio u farmerskim i građanskim kuhinjama Amerike. Mešavina žitarica, semenki i orašastih plodova na tržištu se prvi put pojavila u SAD 1863. godine, ali je postala popularna tek u drugoj polovini 20. veka. Tačnije, šezdesetih godina, sa širenjem hipi pokreta koji je promovisao život u skladu s prirodom. Granola je zbog energetske vrednosti i jednostavne pripreme bila, verovali ili ne, omiljena hrana učesnicima muzičkog festivala Vudstok 1969. godine.

Za pravu granolu morate pomešati sastojke iz četiri grupe namirnica: žitarice, orašaste plodove, suvo voće i semenke, kao i med. U svakoj grupi izbor sastojaka je slobodan, s tim da mešavina mora da sadrži podjednaku količinu, a da većinu mešavine čine žitarice, kako doručak ili užinu ne biste opteretili viškom kalorija.  

SASTOJCI (za 5 šoljica):

  • 300 g ovsa u zrnu 
  • 80 g sirovih, neoljuštenih badema
  • 30 g suvog kokosa
  • 50 g semenki bundeve i suncokreta
  • 50 g suvog grođža
  • 50 g seckanih urmi
  • 30 g semenki lana
  • 1,5 kašičica cimeta
  • 2 kašike ribane narandžine kore
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 80 g meda

PRIPREMA:

Zagrejte rernu na 160 ºC. U široku činiju pomešajte ovas, bademe, kokos, semenke, cimet, narandžinu koru i ulje i mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovu smesu stavite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i raširite je po celoj površini. Zalijte smesu medom i promešajte. Pecite pecite 25 minuta. Da bi granola bila hrskava, mešajte je na pet minuta. Deset minuta pre kraja dodajte suvo grođže i urme. One su pune šećera pa pri dužem pečenju mogu pregoreti. Gotovo granolu ostavite da se ohladi i spakujte je u zatvorene posude. Granola je istinski zdrav doručak. Može se jesti s mlekom, jogurtom ili kefirom. Ako je jedete kao užinu, dodajte sezonsko voće. Ukus će biti nezaboravan!

Povezane teme

GASTRO

Ukusna torta sa jagodama – bez pečenja

Isprobajte ukusnu tortu sa želeom, jagodama i bogatim kremom.

GASTRO

TikTok recept: pahuljice u obliku kroasana

Bilo je samo pitanje vremena kada će se neko setiti nove verzije pahuljica.

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.

GASTRO

MIMI TORISON NAM OTKRIVA: Najjednostavniji limunov tart na svetu

Mimi Torison je zaljubljenica u finu hranu, autorka odličnih francuskih kuvara i vlasnica jednog od najzanivljivijih kuvarskih profila na Instagramu, na kojem možete provesti čitav...

GASTRO

SVE JE DOZVOLJENO: Sloboda za špagete ala karbonara

Od svih italijanskih jela, špageti a la karbonara ubedljivo vode na listi popularnosti.

GASTRO

Savršenstvo od jagoda: kremasti napitak koji je osvojio društvene mreže

Jagode su stigle i predlažemo da isprobate recept za ukusan kremasti napitak koji je apsolutni hit na društvenim mrežama.

GASTRO

Svet poludeo za dalgonom: spremni za ružičastu kafu?

U moru vrsta kafa, dalgona je preko noći postala svetski hit, najviše zahvaljujući brzorastućoj mreži Tik-Tok, potom i Instagramu. Onako kremasta, penasta i ledena, pažnju je privu...

GASTRO

KAO PITA, SAMO MALO DRUGAČIJA: Francuski kiš bez po muke

Kada se pomene čuvena francuska kuhinja, laici će pomisliti na neko složeno jelo od sastojaka čije ćemo ime teško izgovoriti, a kamoli pronaći u radnjama.

GASTRO

JELO POZNATO, UKUS NOV: Ovakve palačinke još niste probali

Nema kuhinje na svetu koja bar u nekom vidu ne poznaje palačinke.

GASTRO

KAKO BITI I FIT I GURMAN: Piletina sa slaninom a la Hale Beri

Poznato je da oskarovka Hale Beri ima savršenu liniju jer veoma vodi računa o ishrani, tako da je obožavaoce poprilično iznenadila receptom za koji se pre može reći da je gurmanski...

GASTRO

IKEA je otkrila tajnu za svoje ćufte

Pored funkcionalnog i minimalističkog nameštaja, IKEA je poznata i po brendiranim švedskim ćuftama.