GASTRO

ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM: Granola - omiljeni doručak hipika

Granola je, za one koji ne znaju, onaj hrskavi musli koji svi volimo, a nalazimo ga uglavnom u gotovom pakovanju, punom dodatog šećera. Malo je poznato da je u domaćem izdanju reč o jednom od najzdravijih i neverovatno ukusnih doručaka, i da se vekovima unazad pravio u farmerskim i građanskim kuhinjama Amerike. Mešavina žitarica, semenki i orašastih plodova na tržištu se prvi put pojavila u SAD 1863. godine, ali je postala popularna tek u drugoj polovini 20. veka. Tačnije, šezdesetih godina, sa širenjem hipi pokreta koji je promovisao život u skladu s prirodom. Granola je zbog energetske vrednosti i jednostavne pripreme bila, verovali ili ne, omiljena hrana učesnicima muzičkog festivala Vudstok 1969. godine.

Za pravu granolu morate pomešati sastojke iz četiri grupe namirnica: žitarice, orašaste plodove, suvo voće i semenke, kao i med. U svakoj grupi izbor sastojaka je slobodan, s tim da mešavina mora da sadrži podjednaku količinu, a da većinu mešavine čine žitarice, kako doručak ili užinu ne biste opteretili viškom kalorija.  

SASTOJCI (za 5 šoljica):

  • 300 g ovsa u zrnu 
  • 80 g sirovih, neoljuštenih badema
  • 30 g suvog kokosa
  • 50 g semenki bundeve i suncokreta
  • 50 g suvog grođža
  • 50 g seckanih urmi
  • 30 g semenki lana
  • 1,5 kašičica cimeta
  • 2 kašike ribane narandžine kore
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 80 g meda

PRIPREMA:

Zagrejte rernu na 160 ºC. U široku činiju pomešajte ovas, bademe, kokos, semenke, cimet, narandžinu koru i ulje i mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovu smesu stavite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i raširite je po celoj površini. Zalijte smesu medom i promešajte. Pecite pecite 25 minuta. Da bi granola bila hrskava, mešajte je na pet minuta. Deset minuta pre kraja dodajte suvo grođže i urme. One su pune šećera pa pri dužem pečenju mogu pregoreti. Gotovo granolu ostavite da se ohladi i spakujte je u zatvorene posude. Granola je istinski zdrav doručak. Može se jesti s mlekom, jogurtom ili kefirom. Ako je jedete kao užinu, dodajte sezonsko voće. Ukus će biti nezaboravan!

Povezane teme

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.

GASTRO

Recepti za mafin od banana i kolačiće od čokolade hotela Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort

Svetski šampion u poslastičarstvu Mondial des Arts Sucrés i glavni kuvar u hotelu Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort stalno smišlja nove recepte za goste hotela i rado deli jednos...

GASTRO

Ukusna torta sa jagodama – bez pečenja

Isprobajte ukusnu tortu sa želeom, jagodama i bogatim kremom.

GASTRO

TikTok recept: pahuljice u obliku kroasana

Bilo je samo pitanje vremena kada će se neko setiti nove verzije pahuljica.

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.

GASTRO

MIMI TORISON NAM OTKRIVA: Najjednostavniji limunov tart na svetu

Mimi Torison je zaljubljenica u finu hranu, autorka odličnih francuskih kuvara i vlasnica jednog od najzanivljivijih kuvarskih profila na Instagramu, na kojem možete provesti čitav...