10 fitnes navika žena koje uvek izgledaju dobro

Jedna od stvari koju definitivno najmanje volim kod sebe je lenjost i površnost u pogledu fizičke aktivnosti, a samim tim i tog aspekta zdravlja. Zaista, mnogo puta poželim da sam toj oblasti posvećena koliko sam, recimo, posvećena poslu. A, ne moram ni da vam spominjem koliko puta se taj cilj nalazio na mojim listama novogodišnjih, rođendanskih ili kakvih god odluka. Takođe ne moram da vam spominjem koliko se to puta jednostavno nije desilo.

Ipak, ove godine se nešto promenilo. Umesto da po ko zna koji put zapišem ovu svoju želju na papir, ja sam jednostavno izašla da trčim. I sutradan ponovo. Trenutno sam na preskakanju vijače. I znate šta? Niti mi je teško, niti mi je mrsko, naprotiv – prija mi i po prvi put sam posvećena tome. Još malo da “doradim” ishranu i mislim da ću po prvi put uspeti da usvojim navike koje će mi prvenstveno prijati, a tek onda, u nekom trenutku, doneti rezultate.

Eto, to i vama želim u Novoj godini, a da bismo svi to zajedno ostvarili, prikupila sam nekoliko navika zgodnih, odnosno žena koje uvek izgledaju dobro, koje možemo i sami da primenimo i koje će nas definitivno inspirisati i motivisati!

One uživaju u vežbanju – Pa, prijatnost je ključ jer, zašto bi iko radio nešto što mu ne prija? Ipak, da bismo došli do ovog momenta, važno je da pronađemo ono u čemu uživamo. Za nekoga je to teretana, za nekoga aktivnosti napolju, za nekoga grupni treninzi, a za nekoga osamljivanje i slušanje dobre muzike uz koju svaki trening postaje lakši. Pronađite ono što volite i ono što vam prija i uspećete da i sami doživite ovo iskustvo za koje ste mislili da je nerealno. 

One brinu o tome šta jedu, a ne o tome šta ne smeju da jedu – Poenta svake dijete je u tome da nam ograniči unos nekih namirnica, ali žene koje su uvek fit znaju da to nije održivo na duge staze. Zato one imaju drugačiju percepciju – uvek razmišljaju o tome šta će zdravo i ukusno pojesti, i raduju se tome, a čak i kada se zažele nečeg “što goji”, uključe ga u ishranu, ali praveći balans i ne preterujući. Kada vam ništa nije zabranjeno, mnogo svesnije i mudrije možete da osmislite plan ishrane koja je zdrava, kvalitetna i ukusna.

One su uvek aktivne i u pokretu – Fit žene nisu fit samo zato što vežbaju, već i zato što ih “ne drži mesto”. Ovo zapravo znači da uvek nastoje da se kreću više nego što sede i da kad god mogu budu na nogama, šetaju, penju se stepenicama, istežu se dok gledaju omiljenu seriju i slično. Dakle, manje sedenja, više kretanja – na bilo koji način. 

One znaju da odmaraju – Ključ dobrog izgleda nije samo u ultra-aktivnom stilu života – važan je i odmor. Zato se one neće opterećivati intenzivnim treninzima svakog dana, već će davati svom telu vreme da se odmori i regeneriše. Briga o opuštanju i kvalitetnom snu nalazi se visoko na njihovoj listi prioriteta.

One nikada nisu previše gladne ili previše site – Hrana je energija, a ne neprijatelj! A, da biste ovu filozofiju zaista primenili, potrebno je da osvestite svoje navike u ishrani. Fit žene nikada ne dozvoljavaju sebi da “pregladne” jer znaju da tada nisu u stanju da slušaju svoj organizam i pruže mu ono što mu je potrebno, a ne ono što je najbrže rešenje. Zato, uvek sa sobom nose zdrave grickalice. Osim toga, one nikada ne dozvoljavaju sebi da se prejedu jer ni to stanje ne utiče pozitivno na njihovo raspoloženje i sposobnosti. Da biste sprečili sebe da se prejedete, neophodno je da jedete svesno, polako i, pa, sa uživanjem.

One slušaju svoje telo – Intuitivna ishrana možda neće doneti rezultate toliko brzo kao bilo koja dijeta, ali ovakav način ishrane je održiv, dugoročan i mnogo bolji za vaš organizam. Slušajući svoje telo, sprečavate sebe da razvijete nezdrav i pogrešan odnos prema hrani, a samim tim i zdravlju. 

One piju mnogo vode – Ovo, naravno, nije iznenađujuće. Voda je izuzetno važna za svaki naš organ, svaku našu ćeliju i organizam u celosti. Probajte i videćete koliko ćete se svežije osećati! A, ako vam dosadi obična voda, probajte da je osvežite citrusnim voćem za bogatiji ukus. 

One se drže svojih navika – Rutina je možda loša u emotivnom odnosu (ponekad), ali kada je ova tema u pitanju – i te kako je poželjna! Razlog je jednostavan – kada usvojite rutinu, bićete toliko naviknuti na to da vam nikada neće pasti na pamet nešto poput “zašto ja ovo radim?” ili “ah, danas me baš mrzi”. Dakle, samo radite i ne razmišljate, a verujte mi, to je nekad sve što nam je zaista potrebno. 

One znaju kako da im proces bude zanimljiv – Kada se zažele nečeg drugačijeg, fit žene dozvoljavaju sebi da eksperimentišu. Novi, drugačiji treninzi, vežbe, recepti… Sve su to načini da “začinite” rutinu, a da od nje ne odustanete. 

One znaju šta zaslužuju – Na kraju, važno je reći da “biti fit” nije isto za svakoga i da svako za sebe treba da pronađe pravu meru – i žene koje uvek izgledaju dobro to savršeno znaju. One su svesne toga da su im zdravlje i dobar osećaj iznutra na prvom mestu, a da će ih figura po njihovoj meri dodatno motivisati. One su samouverene i ne odustaju. I zaista im nije važno koju veličinu nose, dok se osećaju odlično u svojoj koži. 

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić