Alkalna dijeta: kako sa 50 izgledati kao da imate 30 godina

Viktorija Bekam, Dženifer Aniston i Gvinet Paltrou su vitke i izgledaju mladoliko – jer su na alkalnoj dijeti – i jako je hvale.

Već nekoliko godina Viktorija Bekam hrani se prema knjizi Honestly Healthy Alkaline Programme, koju je napisala čuvena londonska nutricionistkinja Nataša Koret.

Knjiga sadrži prelepe fotografije i recepte, kao i opšte preporuke za „novi način života“, u kojima se prednost daje hrani koja, jednom kada uđe u naše telo, postane alkalna (tu je i hrana koja stvara kiseline).

Veruje se da telo radi optimalno ako se održava kiselinsko-bazna ravnoteža (nivo pH krvi u normalnim uslovima treba da bude između 7,35 i 7,45 – ovo je alkalnije okruženje, dok kiselo okruženje treba da ostane u želucu). Ako je nivo kiselosti krvi veći, tada se mogu poremetiti metabolički procesi: hrana se teško apsorbuje, postoji nedostatak minerala i elemenata u tragovima (kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum), masti se akumuliraju, količina sluzi se povećava, imunitet se smanjuje, stanje kose i kože se pogoršava, nivo energije pada.

Generalno, loša hrana je sva ona životinjskog porekla meso, živina, riba – osim pastrmke i lososa, morski plodovi, sve životinjske masti, mleko, sir, jaja, med, sve od brašna, belog pirinča, pečurke, kečap, senf, veštački zaslađivači, slatkiši, kafa, gazirana pića, crni čaj i gotovo sav alkohol.

Alkalna hrana je mnoštvo povrća, bobičastog voća i voća, uključujući ono koje ima kiselkast ukus – kisele jabuke i jabukovo sirće, limun, paradajz, grejp, šipak, sirovi spanać (kada se kuva postaje kiseo), orasi, alge, zelenilo, žitarice (pre svega ovas, heljda, proso i kvinoja), banane, suvo grožđe i drugo sušeno voće, sveži đumbir, kokosovo i bademovo mleko, maslinovo, kokosovo i laneno ulje, ulje semenki grožđa, avokado.

Ljubitelji ove dijete veruju da bi svakodnevna ishrana trebalo da se sastoji od 80% alkalizujuće hrane i samo 20% hrane koja stvara kiseline. Ali većina savetnika kaže da ako je 2/3 vaše hrane alkalno, to je više nego dovoljno.

Istina, nisu svi nutricionisti podržali alkalnu ishranu. Na primer, nije dokazano koliko životna sredina utiče na ukupnu kiselinsko-baznu ravnotežu. „Oksidativni procesi u telu se neprestano dešavaju – tako mi funkcionišemo“, kaže nutricionista. „Priroda je postavila ogroman broj zaštitnih mehanizama koji nezavisno održavaju kiselinsko-baznu ravnotežu. Stoga pristrasnost prema alkalizaciji može biti štetna. S druge strane, ako aktivno gubite kilograme, u krvi se stvara puno otpadnih proizvoda, a alkalna hrana može doprineti dodatnoj detoksikaciji.

Takođe je korisno piti pola litra tople jonizovane alkalne vode na prazan stomak – do nje je lako doći pomoću alkalnih filtera.

„Generalno je dobro kada se dijeta sastoji od 50% ugljenih hidrata, 25% proteina i 25% masti – smatram da je ovaj odnos zlatno pravilo ishrane. Sva izobličenja mogu naštetiti zdravlju“, zaključuju nutrricionisti.

foto:marieclaire

  

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.