Fitnes

8 znakova nedostatka kalijuma u organizmu

Kako prepoznati manjak minerala u organizmu?

Kalijum je nezamenljiv mineral koji je od velike važnosti za zdravo funkcionisanje tela. Pomaže u regulisanju kontrakcija mišića, normalizuje rad mozga i celog nervnog sistema u celini i reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu. Ipak, brojna istraživanja pokazala su da se deficit ovog minerala javlja (naročito u hladnoj sezoni) kod većine stanovništva naše planete.

Na osnovu kojih znakova prepoznati nedostatak kalijuma u organizmu i kako to nadoknaditi, opisujemo u daljem tekstu.

Hronični umor i slabost

Hronični umor i slabost tokom dana mogu biti prvi znakovi nedostatka kalijuma. Budući da mineral reguliše kontrakcije mišića i rad mozga, njegov nedostatak izaziva slabost u celom telu i otežanu moždanu aktivnost (misli se usporavaju, koncentracija nestaje). Pored toga, sa nedostatkom kalijuma, telo će početi drugačije da distribuira hranjive materije, što opet dovodi do slabosti.

Grčevi

Mišićni grčevi su nekontrolisane kontrakcije mišića, što često izaziva neprijatne, pa čak i bolne senzacije. A uzrok je često nedostatak kalijuma. Činjenica je da je ovaj mineral uključen u najsloženije hemijske razmene koje se događaju u našem telu. Ove hemijske reakcije daju signal od mozga do mišića i obrnuto. Kada ova veza oslabi, često se javljaju napadi.

Problemi sa varenjem

Nedostatak kalijuma, između ostalog, može prouzrokovati i probavne probleme. Vraćajući se prethodnom pasusu, važno je reći da je želudac takođe mišić i njegov rad je poremećen zbog nedostatka minerala. Istina, umesto grčeva, verovatnije je da ćete osetiti mučninu. U svakom slučaju, simptomi nisu prijatni, pa morate pažljivo nadgledati svoje stanje.

Palpitacije srca

Svako od nas ponekad primeti da srce počinje brže da kuca. Razlog za to može biti stres, anksioznost, strah ili, obrnuto, nekontrolisana radost. Ali ovde jasno vidimo vezu sa našim emocionalnim stanjem, i ne treba da se brinete zbog toga. A ako, u stanju relativnog emocionalnog mirovanja, bez učešća bilo kakvih spoljnih faktora, vaše srce počne divlje da tuče, razlog za to može biti nedostatak kalijuma.

Bolovi u mišićima

Jaki bolovi u mišićima su već ozbiljniji simptom kada je odstupanje od norme konzumiranog kalijuma već prilično značajno. Budući da kalijum ima važnu ulogu u regulaciji cirkulacije krvi, kada ga nema, krv (a sa njim i kiseonik) jednostavno prestaje da teče u mišiće u dovoljnim količinama. Ovo može prouzrokovati jake bolove i ukočenost mišića.

Peckanje i utrnulost

Manjak kalijuma može izazvati paresteziju - naglo trnjenje ili utrnulost ruku, nogu i posebno stopala. Kalijum je važan za zdravu nervnu funkciju. Nizak nivo kalijuma u krvi može da oslabi nervne signale, što može izazvati tako neprijatno stanje. Iako su ovi simptomi bezopasni, neprestani trnci i utrnulost mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg. Ako osetite trajnu paresteziju, najbolje je konsultovati lekara.

Kratkoća daha

Akutni nedostatak kalijuma može izazvati otežano disanje, jer krv prestaje teći u pluća u dovoljnim količinama. Kada vam se nivo kalijuma u krvi znatno snizi, pluća se možda neće proširiti i skupiti pravilno, što može da izazove kratkoću daha. Ovo je ozbiljan simptom i preporučuje se da se konsultuje sa lekarom.

Promene raspoloženja

Pošto kalijum igra važnu ulogu u normalizaciji funkcionisanja mozga, njegov nedostatak takođe može uticati na naše emocionalno stanje. Ako primetite nerazumne promene raspoloženja, problem može biti nedostatak minerala.

Gde ima kalijuma? Poređali smo simptome, a sada razgovarajmo o tome koji proizvodi mogu pomoći da se popuni taj deficit.

Apsolutni lideri po sadržaju kalijuma su mahunarke, sve vrste krompira (uključujući slatki krompir), banane i avokado. Samo 100 grama ove hrane sadrži 15-25% dnevne potrebe za kalijumom. Naravno, kalijum je dostupan u obliku dodataka ishrani, ali ne treba ih konzumirati bez konsultacije sa lekarom. Prvo pokušajte uravnotežiti svoju ishranu, a zatim (osim retkih izuzetaka) dodaci neće biti potrebni.

Namirnice sa najvećim sadržajem vitamina C otkrivamo ovde!

bazaar.ru

Povezane teme

Parfemi

Ženski parfemi: svi noviteti za proleće 2020. godine

Da li tražite novi parfem za proleće? Predstavljamo sve najbolje novitete za prolećnu sezonu!

Make up

Nova kolekcija ruževa za usne Dior Addict Stellar Halo Shine

Uskoro - novi Dior make up proizvodi za usne!

Make up

Glamourose - kolekcija prolećne šminke Pupa Milano

Šest "brilijantnih" novih proizvoda za prolećnu šminku!

Nega kože

Huda Katan lansira svoju liniju za negu kože: Wishful

Prva linija za negu kože „Wishful“ koju je kreirala Huda Katan je stigla!

Nega kože

Proizvodi koji isušuju kožu

Rešavamo problem iznutra!

Make up

Chanel les beiges – Summer of glow nova makeup kolekcija

Prijatno milovanje sunčeve svetlosti na koži okupanoj morskom vodom.

Nega kože

Chanel hidratantna krema – Camellia Repair Mask

Životi žena su vrlo intezivni. Sastanci, večere, sport, putovanja, posao…

Fitnes

5 pravila ishrane Margo Robi za savršeno telo

Šta 29-godišnja australijska glumica čini da zadrži svoju prekrasnu figuru i blistavu kožu?

Make up

Ajlajner za odvažne

Ove zime ponesite jarke boje i istaknite oči ajlajnerom. Igrajte se smelo i stvorite optičku iluziju uz pomoć oštrih grafičkih oblika.

Parfemi

Marion Kotijar – novo lice Chanel N°5 parfema

Francuska modna kuća CHANEL sa zadovoljstvom je objavila da će Marion Kotijar biti lice nove reklamne kampanje za kultni miris N°5.

Nega kože

Sublimage – luksuzna linija kozmetike kuće Chanel

Kreativna kuća sa višestrukim oblastima izražavanja.

Kosa

Frizure za proleće 2020. godine: najglamuroznije ideje

Frizure za dugu kosu na koje ćemo se usredsrediti na proleće i leto 2020.

Make up

Chanel nova makeup kolekcija: Le Volume Stretch

Pre dve godine, CHANEL je uzburkao svet lepote Le Volume Révolution maskarom, opremljenom prvom 3D četkicom.

Nega kože

Monika Beluči je postala lice kozmetičkog brenda Nivea

Glumica je postala lice vrhunske kolekcije za negu kože protiv starenja Nivea Cellular.