Fitnes

8 znakova nedostatka kalijuma u organizmu

Kako prepoznati manjak minerala u organizmu?

Kalijum je nezamenljiv mineral koji je od velike važnosti za zdravo funkcionisanje tela. Pomaže u regulisanju kontrakcija mišića, normalizuje rad mozga i celog nervnog sistema u celini i reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu. Ipak, brojna istraživanja pokazala su da se deficit ovog minerala javlja (naročito u hladnoj sezoni) kod većine stanovništva naše planete.

Na osnovu kojih znakova prepoznati nedostatak kalijuma u organizmu i kako to nadoknaditi, opisujemo u daljem tekstu.

Hronični umor i slabost

Hronični umor i slabost tokom dana mogu biti prvi znakovi nedostatka kalijuma. Budući da mineral reguliše kontrakcije mišića i rad mozga, njegov nedostatak izaziva slabost u celom telu i otežanu moždanu aktivnost (misli se usporavaju, koncentracija nestaje). Pored toga, sa nedostatkom kalijuma, telo će početi drugačije da distribuira hranjive materije, što opet dovodi do slabosti.

Grčevi

Mišićni grčevi su nekontrolisane kontrakcije mišića, što često izaziva neprijatne, pa čak i bolne senzacije. A uzrok je često nedostatak kalijuma. Činjenica je da je ovaj mineral uključen u najsloženije hemijske razmene koje se događaju u našem telu. Ove hemijske reakcije daju signal od mozga do mišića i obrnuto. Kada ova veza oslabi, često se javljaju napadi.

Problemi sa varenjem

Nedostatak kalijuma, između ostalog, može prouzrokovati i probavne probleme. Vraćajući se prethodnom pasusu, važno je reći da je želudac takođe mišić i njegov rad je poremećen zbog nedostatka minerala. Istina, umesto grčeva, verovatnije je da ćete osetiti mučninu. U svakom slučaju, simptomi nisu prijatni, pa morate pažljivo nadgledati svoje stanje.

Palpitacije srca

Svako od nas ponekad primeti da srce počinje brže da kuca. Razlog za to može biti stres, anksioznost, strah ili, obrnuto, nekontrolisana radost. Ali ovde jasno vidimo vezu sa našim emocionalnim stanjem, i ne treba da se brinete zbog toga. A ako, u stanju relativnog emocionalnog mirovanja, bez učešća bilo kakvih spoljnih faktora, vaše srce počne divlje da tuče, razlog za to može biti nedostatak kalijuma.

Bolovi u mišićima

Jaki bolovi u mišićima su već ozbiljniji simptom kada je odstupanje od norme konzumiranog kalijuma već prilično značajno. Budući da kalijum ima važnu ulogu u regulaciji cirkulacije krvi, kada ga nema, krv (a sa njim i kiseonik) jednostavno prestaje da teče u mišiće u dovoljnim količinama. Ovo može prouzrokovati jake bolove i ukočenost mišića.

Peckanje i utrnulost

Manjak kalijuma može izazvati paresteziju - naglo trnjenje ili utrnulost ruku, nogu i posebno stopala. Kalijum je važan za zdravu nervnu funkciju. Nizak nivo kalijuma u krvi može da oslabi nervne signale, što može izazvati tako neprijatno stanje. Iako su ovi simptomi bezopasni, neprestani trnci i utrnulost mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg. Ako osetite trajnu paresteziju, najbolje je konsultovati lekara.

Kratkoća daha

Akutni nedostatak kalijuma može izazvati otežano disanje, jer krv prestaje teći u pluća u dovoljnim količinama. Kada vam se nivo kalijuma u krvi znatno snizi, pluća se možda neće proširiti i skupiti pravilno, što može da izazove kratkoću daha. Ovo je ozbiljan simptom i preporučuje se da se konsultuje sa lekarom.

Promene raspoloženja

Pošto kalijum igra važnu ulogu u normalizaciji funkcionisanja mozga, njegov nedostatak takođe može uticati na naše emocionalno stanje. Ako primetite nerazumne promene raspoloženja, problem može biti nedostatak minerala.

Gde ima kalijuma? Poređali smo simptome, a sada razgovarajmo o tome koji proizvodi mogu pomoći da se popuni taj deficit.

Apsolutni lideri po sadržaju kalijuma su mahunarke, sve vrste krompira (uključujući slatki krompir), banane i avokado. Samo 100 grama ove hrane sadrži 15-25% dnevne potrebe za kalijumom. Naravno, kalijum je dostupan u obliku dodataka ishrani, ali ne treba ih konzumirati bez konsultacije sa lekarom. Prvo pokušajte uravnotežiti svoju ishranu, a zatim (osim retkih izuzetaka) dodaci neće biti potrebni.

Namirnice sa najvećim sadržajem vitamina C otkrivamo ovde!

bazaar.ru

Povezane teme

Parfemi

Lejdi Gaga - lice novog mirisa Valentino

Kada se Lejdi Gaga i modna kuća Valentino sastanu, događa se magija.

Nega kože

Barbie x GlamGlow: maska za lice protiv akni i masnog sjaja kože

GlamGlow je predstavio Supermud Cearing Treatment masku za lice, koja čisti pore, uklanja masni sjaj, a takođe ublažava upalu.

Make up

Muza Lagerfelda: najupečatljiviji beauty look sa Chanel Haute Couture revije

Pre neki dan održana je prezentacija prve digitalne revije modne kolekcije Chanel Haute Couture 2021, koja je simbolično bila posvećena legendarnom Karlu Lagerfeldu.

Parfemi

Vatrena noć: novi miris Louis Vuitton sa tamjanom

Louis Vuitton predstavio je novi parfem Nuit de Feu, miris za koji njegov kreativac, parfimer Žak Kavalje Beletrud, veruje, da miriše tačno poput letnje noći u pustinji, sa vatrom...

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.