Fitnes

Da li paradajz donosi više štete nego koristi našem organizmu?

Ozbiljan rat poznatog lekara protiv paradajza!

Borbu protiv našeg omiljenog povrća pokrenuo je poznati kardiolog, autor bestselera, knjige „The Plant Paradox“ Stiven Gandri. Citat iz knjige: „Paradajz je vrlo agresivan proizvod: on izaziva upalu, debljanje i ozbiljne alergijske reakcije. Ali najgore je što lektin napada naše ćelije, a nažalost, jedini način da se borimo protiv ovog proteina je da ga odbijemo.“

Gandri je rasvetlio taj fenomen tokom većeg dela njegove istrage. Među pristalicama ove teorije je i poznati nutricionista Alen Kembel, koji dugi niz godina kreira lični meni za Toma Brejdija i Žezel Bundšen i dugo je ograničavao prisustvo paradajza u ishrani slavnog para. Da ne budemo neutemeljeni: njihova svakodnevna hrana uključuje, na primer, sladoled od avokada i praktično eliminiše patlidžan, papriku, krompir i paradajz. Prema Gandriju, ishrana bez lektina može se nositi sa viškom kilograma, jer ovaj protein takođe doprinosi nakupljanju masti. „Kao lekar, u radu sam se oslanjao na istraživanja. U njima je učestvovalo hiljadu ljudi, od kojih je osam stotina imalo porodičnu istoriju autoimunih bolesti. Oni koji su strogo poštovali dijetu bez lektina, tri meseca nisu pokazali znake upale“, zaključuje kardiolog.

Prema kalifornijskom lekaru, ovaj protein ne doprinosi, ali pojačava demenciju, ćelavost, akne, anemiju, pa čak i sindrom hroničnog umora. Mislili ste da je razlog vašeg gubitka snage tiranski šef, u stvari je tiranin paradajz! Uzgred, na toj osnovi na spisku „zabranjenih“ nije uključen samo paradjaz, već, na primer, sve mahunarke i mlečni proizvodi (ali samo u SAD-u!).

Dobre vesti za one koji su uznemireni sankcijama protiv paradajza. Ipak, paradajz se još uvek može oplemeniti i postati deo vašeg menija, samo ga oljuštite (kora paradajza sadrži najviše lektina) i, u idealnom slučaju, ne koristite sirov, već kuvan.

Ali, ako ste mislili da je paradajz „rekorder“ po lektinu - kukuruzu ništa neće pomoći. Počasni doktor predlaže da zaboravimo na ovu namirnicu.


foto:elle.ru

Povezane teme

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.

Fitnes

Kako zameniti meso bez štete po zdravlje

Odabir zdravih izvora proteina za vegansku (ili vegetarijansku) dijetu.

Fitnes

Dijeta ratnika: nestandardna metoda gubitka kilograma s brzim rezultatom

Šta treba da znate o neobičnom konceptu ishrane Orija Hofmeklera.

Fitnes

Kako se rešiti masti sa donjeg dela stomaka?

Jednostavna pravila koja će vam pomoći da postignete tonus i postanete zdraviji.

Make up

Prve fotografije iz kolekcije šminke Kendall Jenner x Kylie Cosmetics

Kajli Džener lansira kolekciju Kylie Cosmetics u saradnji sa svojom sestrom Kendal Džener.