Fitnes

Da li treba da uzimate vitamine za prevenciju

Odgovara nutricionista!

Nutricionista dr. Regina, pod ovim nadimkom ima 1,5 miliona pratilaca na Instagramu, objavila je knjigu „Zdrava ishrana u velikom gradu“ o osnovama zdrave uravnotežene ishrane koja može značajno poboljšati kvalitet života.

Objavljujemo odlomak posebno za one koji se aktivno bore sa nedostatkom vitamina. „Uz potpuno uravnoteženu zdravu ishranu, ne postoje obavezne preporuke za uzimanje dodatnih vitamina. Ako i dalje želite da odaberete neku vrstu multivitaminskih kompleksa, onda odaberite visokokvalitetne vitamine. Ne uzimajte vitamine duže od dva meseca. Najbolje vreme za to je januar i februar. Preporučuje se uzimanje vitamina nakon obroka, najbolje ujutru, kada je apsorpcija u gastrointestinalnom traktu maksimalna. Da biste dobili sve potrebne vitamine i hranljive materije, ne zaboravite da uzmete:     

7-8 porcija povrća dnevno;     
2–3 porcije voća;     
biljna ulja;     
mineralnu vodu obogaćenu mineralima;     
žitarice od punog zrna.

Sadrži li hrana danas nešto korisno?

Kada pričamo o vitaminima iz hrane, odmah se postavlja pitanje: ima li koristi u povrću i voću? Biljke sintetišu vitamine, apsorbujući sve potrebne supstance iz tla. Pošto plodnost tla širom sveta brzo opada, tako opada i količina vitamina. Ali oni su definitivno tu.

Za koliko je sada smanjena koncentracija vitamina u hrani?

Podaci za sve zemlje su veoma različiti: od 20 do 50%. Štaviše, količina vitamina se smanjuje metodom pripreme, mnogi vitamini, usput, izdrže temperaturu obrade i do 120 ° C, zbog čega je kuvanje na pari i kuvanje na niskim temperaturama korisnije.

Asimilacija vitamina se naglo smanjuje tokom pušenja, prekomernog unosa alkohola, kod raznih bolesti. Ako se otkrije hipo- ili nedostatak vitamina, uz dijetalnu terapiju koja je obogaćena ovom vitaminskom hranom i preparatima vitamina, neophodno je propisati terapiju za lečenje osnovne bolesti. Često je problem u gastrointestinalnom traktu. Stoga, ako postoje znakovi hipovitaminoze, ne odlažite posetu gastroenterologu."

Povezane teme

Kosa

Neka svaki dan bude dobar dan za tvoju kosu

Svima nam se to dešavalo - uveče potpuno svesno odaberemo da ne operemo kosu, naivno verujući da će naša frizura i sutradan izgledati dobro. Bezbrižno zaspimo, a ujutru…

Parfemi

Yes I Am: miris za najpouzdanije devojke

Miris kupina za vrlo cool devojke.

Parfemi

Lejdi Gaga - lice novog mirisa Valentino

Kada se Lejdi Gaga i modna kuća Valentino sastanu, događa se magija.

Nega kože

Barbie x GlamGlow: maska za lice protiv akni i masnog sjaja kože

GlamGlow je predstavio Supermud Cearing Treatment masku za lice, koja čisti pore, uklanja masni sjaj, a takođe ublažava upalu.

Make up

Muza Lagerfelda: najupečatljiviji beauty look sa Chanel Haute Couture revije

Pre neki dan održana je prezentacija prve digitalne revije modne kolekcije Chanel Haute Couture 2021, koja je simbolično bila posvećena legendarnom Karlu Lagerfeldu.

Parfemi

Vatrena noć: novi miris Louis Vuitton sa tamjanom

Louis Vuitton predstavio je novi parfem Nuit de Feu, miris za koji njegov kreativac, parfimer Žak Kavalje Beletrud, veruje, da miriše tačno poput letnje noći u pustinji, sa vatrom...

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.