Kako konzumiranje jabuka utiče na naš organizam?

Kako najpopularnije voće na svetu utiče na vaše telo?

Stara poslovica kaže: „An apple a day keeps the doctor away“ – “Jedna jabuka dnevno će vas spasiti od odlaska kod doktora.”

Zaista, najpopularnije voće na planeti steklo je reputaciju “osnovnog” proizvoda u svakodnevnoj ishrani. Danas nema preporuka za zdravu ishranu i program za detoksikaciju bez rajskog voća.

Jabuke doprinose gubitku težine

I ovo uopšte nije mit.  Voće sadrži samo 54 kalorija na 100 grama. Pored toga, u poređenju sa drugim plodovima, glikemijski indeks (uticaj na nivo šećera u krvi) je prilično nizak. Takođe, rigidna struktura jabuke zahteva temeljno žvakanje i samim tim i lakše varenje. Važno je zapamtiti da se jabuke najbolje jedu sirove a ne u obliku kompota ili sokova. Pored toga, pektin ima važnu ulogu. Upijajući vodu iz digestivnog trakta, vlakna jabuke počinju da bubre i zauzimaju više prostora u stomaku –  i osećate sitost dugo vremena.

Jabuke pozitivno utiču na zube

Jabuke čine zubni emajl svetlijim. Voće zaista pomaže u borbi protiv karijesa zahvaljujući antioksidansima polifenolima, koji stvaraju neku vrstu zaštitnog filma i sprečavaju pojavu plaka. Umerena kiselost jabuke blokira delovanje bakterija. Nepotrebno je reći da jedenje jabuke nikada neće zameniti pranje zuba.

Jabuka je zaista koristan plod, a ne samo zbog visokog sadržaja vitamina C. Ona je izvor minerala i hranljivih materija, vitamina A, magnezijuma i gvožđa. Smanjuje kardiovaskularne rizike i smanjuje zapaljenje disajnih puteva. Ali se ne treba posebno oslanjati na njena čudesna svojstva – na kraju krajeva, njene korisne komponente uopšte nisu natprirodne, a mogu se naći i u drugim plodovima, a količina antioksidanata ovde je mnogo jača nego, recimo u ljubičastom voću i bobicama. Osim toga, neke sorte jabuka su šampioni u broju pesticida, a velika greška je verovati da ih možete oprati vodom. Alternativno, stavite jabuku u vodu koja je pomešana sa sirćetom nekoliko minuta. Ili još bolje – samo je očistite pre upotrebe.

Jabuka povećava sezonske alergije

Jabuke bi trebalo da izbace iz ishrane oni koji pate od sezonskih alergija – na polen ili cvetanje.

 

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.