Fitnes

Kako šećer ubrzava proces starenja

Još jedan razlog za kontrolu količine slatkiša!

Kontrola nad količinom konzumiranog šećera već je postala trend i to s pravom, jer višak ovog elementa u organizmu može dovesti ne samo do debljanja i problema sa kožom, već i do ozbiljnijih posledica.

Šećer nosi još jednu skrivenu pretnju - prerano starenje. Naravno, odmah nakon pojedenog kolača, bore se neće pojaviti, ali dugoročno se znakovi starenja mogu manifestovati mnogo ranije ako se zloupotrebljava šećer.

Brojna su istraživanja potvrdila da je šećer zaista sposoban ubrzati proces starenja, i spoljašno i unutrašnje. Za elastičnost kože odgovorne su dve glavne supstance - kolagen i elastin. Reakcijom sa glukozom postojeća kolagena vlakna su oštećena, a nova se sintetišu sa manjom efikasnošću. Rezultat su bore, gubitak elastičnosti kože, pojava staračkih pega i usporavanje procesa regeneracije. Pored spoljnog, šećer izaziva brojne probleme u radu unutrašnjih organa, posebno kardiovaskularnog sistema. Naravno, starenje je prirodan proces, dešava se na ovaj ili onaj način, bez obzira šta jedete, ali višak glukoze može to ubrzati nekoliko puta. Iz tog razloga, nutricionisti preporučuju da počnete sa kontrolom količine konzumiranih slatkiša što je ranije moguće.

Pre svega, oni pozivaju na odustajanje od dodavanja šećera. To su prazne kalorije koje ne nose nikakvu hranjivu vrednost za telo, ali, prelazeći dnevnu normu, vode do povećanja telesne težine. Povrće i voće u kojima se šećer prirodno formira tokom procesa zrenja bogati su vlaknima i antioksidansima koji nadoknađuju njegove negativne efekte. Dakle, koje su prednosti odbijanja dodatnog šećera? Prvo, za samo nedelju dana primetićete poboljšanja u stanju kože: čak i boju i zdrav sjaj (ako patite od akni i osipa, verujte, biće ih nekoliko puta manje). Drugo, opšte stanje organizma se poboljšava, postaćete manje umorni i osećaćete se energičnijom (podložni normalnom snu i uravnoteženoj ishrani). Treće, smanjićete rizik od opasnih hroničnih bolesti u budućnosti.

foto:bazaar.ru

Povezane teme

Parfemi

Lejdi Gaga - lice novog mirisa Valentino

Kada se Lejdi Gaga i modna kuća Valentino sastanu, događa se magija.

Nega kože

Barbie x GlamGlow: maska za lice protiv akni i masnog sjaja kože

GlamGlow je predstavio Supermud Cearing Treatment masku za lice, koja čisti pore, uklanja masni sjaj, a takođe ublažava upalu.

Make up

Muza Lagerfelda: najupečatljiviji beauty look sa Chanel Haute Couture revije

Pre neki dan održana je prezentacija prve digitalne revije modne kolekcije Chanel Haute Couture 2021, koja je simbolično bila posvećena legendarnom Karlu Lagerfeldu.

Parfemi

Vatrena noć: novi miris Louis Vuitton sa tamjanom

Louis Vuitton predstavio je novi parfem Nuit de Feu, miris za koji njegov kreativac, parfimer Žak Kavalje Beletrud, veruje, da miriše tačno poput letnje noći u pustinji, sa vatrom...

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.