Fitnes

Kako šećer ubrzava proces starenja

Još jedan razlog za kontrolu količine slatkiša!

Kontrola nad količinom konzumiranog šećera već je postala trend i to s pravom, jer višak ovog elementa u organizmu može dovesti ne samo do debljanja i problema sa kožom, već i do ozbiljnijih posledica.

Šećer nosi još jednu skrivenu pretnju - prerano starenje. Naravno, odmah nakon pojedenog kolača, bore se neće pojaviti, ali dugoročno se znakovi starenja mogu manifestovati mnogo ranije ako se zloupotrebljava šećer.

Brojna su istraživanja potvrdila da je šećer zaista sposoban ubrzati proces starenja, i spoljašno i unutrašnje. Za elastičnost kože odgovorne su dve glavne supstance - kolagen i elastin. Reakcijom sa glukozom postojeća kolagena vlakna su oštećena, a nova se sintetišu sa manjom efikasnošću. Rezultat su bore, gubitak elastičnosti kože, pojava staračkih pega i usporavanje procesa regeneracije. Pored spoljnog, šećer izaziva brojne probleme u radu unutrašnjih organa, posebno kardiovaskularnog sistema. Naravno, starenje je prirodan proces, dešava se na ovaj ili onaj način, bez obzira šta jedete, ali višak glukoze može to ubrzati nekoliko puta. Iz tog razloga, nutricionisti preporučuju da počnete sa kontrolom količine konzumiranih slatkiša što je ranije moguće.

Pre svega, oni pozivaju na odustajanje od dodavanja šećera. To su prazne kalorije koje ne nose nikakvu hranjivu vrednost za telo, ali, prelazeći dnevnu normu, vode do povećanja telesne težine. Povrće i voće u kojima se šećer prirodno formira tokom procesa zrenja bogati su vlaknima i antioksidansima koji nadoknađuju njegove negativne efekte. Dakle, koje su prednosti odbijanja dodatnog šećera? Prvo, za samo nedelju dana primetićete poboljšanja u stanju kože: čak i boju i zdrav sjaj (ako patite od akni i osipa, verujte, biće ih nekoliko puta manje). Drugo, opšte stanje organizma se poboljšava, postaćete manje umorni i osećaćete se energičnijom (podložni normalnom snu i uravnoteženoj ishrani). Treće, smanjićete rizik od opasnih hroničnih bolesti u budućnosti.

foto:bazaar.ru

Povezane teme

Kosa

Najbolja ulja za zdravu i sjajnu kosu

Za suvu i lomljivu kosu, za rast i perut - otkrivamo vam sve o najboljim uljima za kosu.

Nega kože

Keramidi umesto retinola: najbolji sastojak protiv starenja kože

Naša koža sastoji se skoro od 50 procenata ceramida (keramida), pa ne treba da čudi što ovaj sastojak igra vitalnu ulogu u određivanju izgleda i osetljivosti naše kože.

Nega kože

Silikoni u kozmetici: 7 dobrih razloga da ih izbegavate

Reći ćemo vam šta su zapravo silikoni, kakav efekat imaju na našu kožu i kako (i što je najvažnije) da ih prepoznamo u proizvodima.

Parfemi

Vreme i staklo: kako pravilno čuvati omiljene parfeme

Da ne bi izgubili miris i jedinstveni šarm.

Fitnes

Zašto su slatkiši neophodni našem telu

Da li je pametno izbaciti šećer u potpunosti iz ishrane?

Nega kože

Suve usne: 10 saveta za zaštitu usana zimi

Kako se otarasiti suvih i perutavih usana tokom hladne sezone?

Fitnes

8 namirnica koje možete da jedete noću kako ne biste naštetili figuri

Iz nekog razloga, hrana postaje posebno ukusna i poželjna noću. Pročitajte o tome kako kombinovati posao sa zadovoljstvom u našem materijalu.

Parfemi

Sa mirisom mora, maslinovog drveta i shea maslaca: kolekcija L'Occitane za muškarce

Ukoliko želite da poklonite svom partneru mirise inspirisane prirodom.

Parfemi

Anemone, bršljan i kamilica: botanička reklamna kampanja Loewe Perfumes

Beauty snimanje nove kolekcije mirisa Botanical Rainbow.

Parfemi

Costa Azzurra - Tom Ford

Sunčano blaženstvo, primorska estetika i jedinstvena čarolija mediteranske atmosfere - u jednoj bočici.

Parfemi

Parfem sa mirisom proleća: pokazuje Kaja Gerber

Na šta miriše proleće? Ko zna, možda je to novi miris DAISY MARC JACOBS SPRING Marca Jacobsa.

Fitnes

Gvinet Paltrou lansira svoj prvi wellness vibrator

Seksualno zdravlje je novi izvor prihoda holivudske glumice.