Otkrivamo šta je zdravije – kuvano ili sirovo povrće

Većina ljudi ne želi ili ne može svakodnevno da jede povrće u količini koju preporučuju nutricionisti.

Ukoliko u ishrani imate dovoljno „baštenskih poklona“, verujemo da se već brinete o pravilnoj ishrani. Svo povrće, kuvano ili sirovo, je dobro. Nema diskriminacije i ne zaboravite da činite svom telu veliku uslugu izdašnim biljnim jelovnikom.

Ali, kao i obično, opšta istina uključuje nijanse koje će pomoći u određivanju ličnih prioriteta u odgovoru na pitanje: da li je sirovo ili kuvano povrće bolje za naš organizam?

ČINJENICA 1: varenjem sirove hrane telo sagoreva više kalorija

Naučnici već godinama ubeđuju javnost da je standardni sistem koji se koristi za merenje kalorija u osnovi pogrešan, jer ne uzima u obzir energiju koja se koristi za varenje hrane. Kao i obično, lekari sa Univerziteta Harvard, bili su posebno aktivni u ovom pitanju. Evo kratkog sažetka naučnog govora: kada kuvamo povrće, pomažemo telu da ga brže svari. To znači da moramo trošiti manje energije da bismo svarili i apsorbovali hranljive materije. Sirova hrana zahteva da telo naporno radi, što zauzvrat sagoreva više kalorija dok se apsorbuje.

ČINJENICA 2: kuvanjem se uništavaju određeni vitamini  

Naučnici su otkrili da se vitamini rastvorljivi u vodi poput B i C uništavaju tokom kuvanja – delimično ili u potpunosti. Zanimljivo je da većina njih tokom kuvanja isparava – gubici zavise od veličine proizvoda i vremena ključanja. Istovremeno, vitamini A, D, E, K, kao i PP, rastvorljivi u mastima, zadržavaju svoja svojstva, bez obzira na obradu.

ČINJENICA 3: kuvanjem je moguće povećati antioksidante u povrću

Istraživanja potvrđuju da kuvanje povećava nivo nekih antioksidanata, na primer, beta-karotena u šargarepi i likopena u paradajzu (što ne otkazuje nepovratno uništavanje vitamina C). Zbog toga ste možda čuli da su poširani paradajz ili domaći sos bolji od sirovog paradajza. Što se tiče vitamina B6 (kupus, brokoli, špargle, beli luk su bogati njima), kratkotrajno kuvanje pomaže u oslobađanju njegovih aktivnih komponenti, samo jelo treba jesti sveže pripremljeno.

Da li je zdravije jesti kuvano ili sirovo povrće

Osnovni odgovor je – samo jedite. Ovo je glavna stvar. Na dobrom ste putu ako volite da uživate u hrskavom svežem celeru, pržite mešavinu povrća, kuvate supu od kupusa ili pripremate bundevu u rerni …

I na kraju, savet mudrog maestra Fulvija Pierangelinija, svetski poznatog italijanskog kuvara sa dve Mišelin zvezdice: „Ako vas zaista zanima šta i kako da jedete, ujutru jedite sirovo povrće i kuvajte ga za večeru. Kao što znate, probavna aktivnost usporava se noću, što znači da ima smisla voditi računa o lako svarljivom meniju koji će vas osloboditi nelagodnosti u stomaku“.