Šta se događa sa telom kada jedete grejpfrut?

Četiri zdrava i jedno opasno svojstvo ukusnog voća!

Sezona sočnog i zrelog grejpfruta zvanično je proglašena otvorenom. A ako je pre pet godina „isti grejpfrut“ izgledao egzotično za amatere, onda je u današnjoj stvarnosti postao gotovo najpopularnija alternativa „klasičnim“ narandžama (ali ne i mandarinama!).

Vreme je da razgovaramo o sezonskom proizvodu iz jugoistočne Azije i o tome koje koristi (i štete) može doneti našem telu.

Najbolje vreme za kupovinu grejpfruta kao i “kineskog grejpa” je od novembra do marta. To je tačno! Teško je propustiti izbor zrelog voća tokom ovog perioda – bledo zeleni ili žućkasti plodovi, tvrdi i teški, gotovo su uvek sočni. Lepo je što je grejpfrut „strpljivo“ voće koje se može čuvati do jedne i po sedmice, posebno ovo važi za pomelo. Jedino goruće pitanje – „ko će ga očistiti“ – ostaje otvoreno. Pošto se jedan proces “otvaranja” pretvara u putovanje u središte zemlje. Morate naporno raditi da biste došli do slatke kaše. Ali verujte svaka sekunda vašeg napora vredi!

Grejpfrut je najbolje jesti do 16 sati, tako da se citrusi u principu bolje apsorbuju. Pulpa se može dodati salatama ili čak i napraviti od nje kaša sa narandžom (takav koncentrovani napitak u Aziji dodaje se supi kao dodatni sos).

Šta se događa sa telom kada jedete grejpfrut?

Možete izgubiti kilograme

Citrusi sa impresivnim izgledom sadrže veliku zalihu dijetalnih vlakana koja pomažu varenju i ubrzavaju metabolizma. Jedan grejpfrut sadrži u proseku do 10 grama dijetalnih vlakana.

Usporavate proces starenja i jačate imunitet

Jedan grejpfrut sadrži 371% dnevnog unosa vitamina C, moćnog prirodnog antioksidanta rastvorljivog u vodi koji pomaže telu da razvije otpornost na zarazne bolesti i eliminiše radikale bez raka u organizmu. Druga važna specifičnost za žene – grejpfrut povećava nivo kiselosti u intimnom području, što inhibira razvoj bakterija. Vitamin C u takvoj količini ne samo da poboljšava imunološki sistem, već takođe podržava kolagenske veze, poseban protein u kosi i koži. Uz to, ovo voće je skladište bakra i gvožđa, neophodno za stvaranje novih krvnih zrnaca.

Bolje spavate

Drugi element u sastavu je magnezijum, mineral koji je direktno povezan sa poboljšanjem kvaliteta i trajanja sna.

Pazite na kožu

Vitamin A ovde nije prisutan u tako kolosalnoj količini kao što je C, ali njegova doza je sasvim dovoljna da konstantno poboljša protok krvi na površini kože, što smanjuje broj i „brzinu razvoja“ bora. Pored toga, čini se da popravlja strukturu epiderma kako bi se optimizirao prodor ultraljubičastog zračenja i poslužio kao prirodna zaštita od štetnog sunčevog zračenja. Zajedno, ovo vam omogućava da smanjite pigmentaciju i zaustavite proizvodnju sebuma, što je uzrok akni.

Još jedno zanimljivo zapažanje naučnika vezano je za vlasište – veliki procenat tečnosti u grejpfrutu održava vlasište dobro hidriranim, a u kombinaciji sa vitaminom C – „slobodnim“ bakterijama, što pomaže u oslobađanju od peruti i sprečavanju oštećenja folikula, a kao rezultat toga – gubitka kose.

Ne treba kombinovati grejpfrut sa lekovima

Besprekorno voće i dalje ima jedan minus. U 2012. godini, u časopisu Medicinskog udruženja Kanade objavljeno je veliko istraživanje o opasnosti konzumiranja grejpa i nekih najčešćih lekova. A sve zbog supstance koja se zove furanocoumarin, koja metabolizuje lekove u crevima, što može dovesti do toga da čovek primi toksičnu dozu. U periodu od 2008. do 2012. godine, broj lekova koji mogu izazvati ozbiljne negativne posledice prilikom interakcije sa grejpom povećao se sa 17 na 43. I, možda, ovo je jedini slučaj kada zdrava hrana može naštetiti većini ljudi.