Fitnes

Šta se događa sa telom kada jedete kajsije (+recept za kolač sa kajsijama)

Mnogi nutricionisti se slažu da su kajsije izuzetno zdravo voće.

Uprkos očiglednim zdravstvenim blagodetima - kajsije su prepune vitamina, elemenata u tragovima i korisnih kiselina - ne smete preterivati sa konzumiranjem. Zbog visokog sadržaja šećera, kajsije (naročito osušene) su kontraindikovane za dijabetičare, a njihov sok zasićen voćnim kiselinama može nadražiti probavni trakt.

Međutim, koristi od par kajsija dnevno daleko prevazilaze rizike, jer one...

Jačaju krvne sudove i srce

Sveže kajsije sadrže nešto manje kalijuma od banane, a sušene kajsije rekorderi su u sadržaju ovog elementa u tragovima. Zato kardiolozi savetuju uključivanje ovog voća u letnju ishranu - samo 100-150 grama kajsija dnevno može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i sniziti nivo „štetnog“ holesterola u krvi.

Štite jetru

Turski naučnici utvrdili su izraženu vezu između redovnog konzumiranja kajsija i smanjenog rizika od steatoze, odnosno masne jetre - iako do sada samo kod laboratorijskih pacova. Ali ta je veza toliko jasna da nutricionistima već omogućava da preporuče kajsije onima koji brinu o zdravlju jetre.

Smanjuju oksidativni stres

Zbog visokog sadržaja vitamina C i tokoferola, sveže i sušene kajsije imaju izražen antioksidativni efekat. Uzgred, dokaz tome je izuzetna popularnost ulja i ekstrakata ovog voća u kozmetičkoj industriji - na sreću za nas antioksidanti kajsije ne deluju samo na korist kože, ublažavajući oksidativni stres u ćelijama celog tela.

Pomažu da smršate

Kajsije su prijatelji svake "devojke na dijeti" zbog njihove sposobnosti da lako i brzo uklanjanjaju višak vode iz tela i poboljšaju probavu. Međutim, „dijetalni“ efekat kajsije lako je propustiti ako ih pojedete u većim količinima - zapamtite, ovo voće sadrži puno šećera.

BONUS: Recept za kolač od kajsija

Podloga:

Brašno - 160 gr;

Maslac - 80 gr;

Šećer - 50 gr;

Jaje - 2 kom;

So - 2 gr.

Sve pomešajte dok ne dobijete glatko testo. Uz pomoć oklagije napravite krug debljine 2 mm, prebacite u kalup i stavite u frižider.

Fil:

Kisela pavlaka - 300 ml;

Slatka pavlaka - 100 ml;

Šećer - 80 gr;

Jaje - 3 kom.

Sve sastojke kombinovati i dobro izmešati mikserom. Gotov nadev izlijte u kalup sa testom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 170 stepeni na 25 minuta.

Na gotov ohlađeni kolač stavite seckane kajsije.

foto:elle.ru

Povezane teme

Nega kože

Kako da se otarasite jagodičastih nogu

I šta su uopšte jagodičaste noge?

Nega kože

Hidrolat – kakav je to proizvod i čemu služi?

Neočekivani odgovor na pitanje da li kozmetički proizvod koji sadrži samo jedan sastojak može biti efikasan.

Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedemo urme

Urme se uzgajaju u mnogim tropskim regionima sveta.

Parfemi

Novi parfem Nina Ricci sa aromom karamele

Još jedna slatka jabuka Nine Ricci.

Fitnes

Vreme je da pokrenete organizam

Joga je idealan vid rekreacije koja krepi dušu i telo i svima se preporučuje.

Nega kože

Spa kao u Provansi: recept za piling za telo od lavande

Razmazite sebe kod kuće u najboljim tradicijama spa hotela u Provansi.

Parfemi

Top 10: najlepši parfemi koje treba isprobati ove jeseni

Pored garderobe, promena sezone zahteva i nove mirise.

Fitnes

Da li grožđe donosi višak kilograma?

Zavisi od toga kako (i koliko) ga jedete!

Make up

U bekstejdžu sa Luciom Picom: makeup look-ovi inspirisani modernim glamurom

Predstavljajući ready to wear proleće/leto 2021 kolekciju ove nedelje u Grand Palais-u u Parizu, moderna kolekcija Virginie Viard bila je zasnovana na mnoštvu monohromatskih staj...

Parfemi

Ženstvenost znači solidarnost - Idôle l’Intense – Lancôme

„Jedan za sve i svi za jednog“ - tako zvuči formula modernog feminizma.