X

Fitnes

Šta se događa sa telom tokom intervalnog posta?

Šta očekivati od posta u formatu Eat Stop Eat, osim gubitka kilograma?

Borba protiv suvišne težine odavno je postala cilj. Dakle, u oblasti ishrane pojavila se nova metoda - Eat Stop Eat, povremeni ili intervalni post. Zasnovana je na principu autofagije, koju je u medicini otkrio japanski nobelovac, odnosno upotrebom unutarćelijskih otpadaka u telu, što se pretvara u izvor energije i podmlađivanja. Suština povremenog posta je da dan ili nedelju treba podeliti u dva vremenska intervala: tokom jednog od njih možete jesti, tokom drugog možete gladovati i piti vodu. Menjanje ovih faza trebalo bi da dovede do željenog rezultata.

Međutim, pored gubitka kilograma, koji su još bonusi za telo?

Gubitak kilograma

Prvi i najočitiji efekat intervalnog posta je gubitak viška kilograma i centimetara u struku. Prema rezultatima istraživanja, rezultat postaje vidljiv već u trećoj nedelji. Prednost tehnike je u tome što, uprkos svojoj radikalnoj prirodi, višak kilograma odlazi postepeno, pružajući stabilan rezultat.

Podmlađivanje

Ovaj efekat se dobija ne samo zbog izgrađene siluete. Ovde ista autofagija igra ulogu, zbog koje se luči hormon rasta, što doprinosi obnavljanju i podmlađivanju tkiva. Pored toga, post u dugim intervalima povećava otpornost na oksidativni stres, stanje u kome telo ima previše slobodnih radikala koji utiču na mehanizme starenja.

Smanjena depresija

Kao što se očekivalo, nepravilan unos hrane utiče na rad mozga. Naučnici su u pogledu toga optimistični i uvereni da post može služiti ne samo u sprečavanju depresije i poremećaja u mozgu, već i za smanjenje manifestacije već postojećih ozbiljnih bolesti poput Alchajmerove bolesti. Štaviše, sada istraživači pokušavaju da dokažu da konzumiranje hrane na ovaj način podstiče rast novih nervnih ćelija u mozgu i uopšte poboljšava njegove sposobnosti.

Mlado srce

Intenzivnim obnavljanjem ćelija i uklanjanjem ostataka smanjuje se broj faktora rizika za kardiovaskularni sistem. Dobre vesti za pacijente sa hipertenzijom: povremeni post pomoći će normalizaciji krvnog pritiska i, shodno tome, ojačati krvne sudove.

Prevencija raka

Sećate se kada smo razgovarali o slobodnim radikalima koji izazivaju užasne bolesti? Dakle, prema šemi ishrane Eat Stop Eat inhibira se njihovo širenje u telu. U slučaju da se bolest već pojavila, intervalni post pomaže da se uspori rast oboljelih ćelija, što već povećava šanse za poraz bolesti 21. veka.

Za koga je povremeni post kontraindikovan?

Treba napomenuti da neće svi moći isprobati najnoviji hit dijetalne mode. Povremeni post kontraindikovan je za ljude sa hroničnim bolestima, pogotovo sa problemom jetre, sa čirem na želucu, tokom trudnoće, kao i za decu i starije osobe. Za osobe sa niskim krvnim pritiskom, takođe nije preporučljiv. Uz dijabetes, bolesti pluća i srca, štitne žlezde, kao i prekomernu težinu, ova dijeta predstavlja rizik za zdravlje.

Povezane teme

Parfemi

9 neodoljivih mirisa sa notama kadife

Biramo arome sa notama plišanog cveta koje će dobro doći za jesenje hladnoće, a posebno se lepo otkrivaju na vlažnom vazduhu sa notama opalog lišća.

Fitnes

Divlja bobica: kako će brusnica podržati naš imunitet ove zime

Brusnica dostiže svoju maksimalnu sočnost u septembru, pretečući borovnice sa spiskom korisnih svojstava i karakteristika.

Fitnes

5 namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata koje će vam pomoći da izgubite težinu

Kada čvrsto odlučimo da smršamo, pre svega težimo smanjenju ugljenih hidrata u ishrani.

Fitnes

Zašto ne treba jesti avokado

Britanski kafići su izbacili jela od avokada iz svog menija.

Fitnes

Kako konzumiranje jabuka utiče na naš organizam?

Kako najpopularnije voće na svetu utiče na vaše telo?

Parfemi

10 neodoljivih parfema sa notom smokve

Voćne, sveže arome sa primesama smokve usklađene su sa sunčanim septembrom, kada se smokve beru na Mediteranu, u Italiji i Grčkoj. Biramo za vas najlepše mirise sa notama smokava...

Make up

Za strastvene poljupce: Barbara Palvin pokazala karmin koji vizuelno čini usne većim

Poznati supermodel sa licem „anđela“ Barbara Palvin osvojio je stotine svetskih modnih pista, postala muza nekoliko modnih kuća i, kao što je to često slučaj sa lepim manekenkama,...

Make up

Dva saveta za otkrivanje CHANEL Le Rouge Duo Ultra Tenue

Dve formule koje kombinuju sastojke visokih performansi sa bojom, osvetljenošću i dugotrajnošću.

Parfemi

Pet finih i toplih mirisa za jesen

Početak svake nove sezone krije potrebu za promenama.

Parfemi

Lejdi Gaga u reklami za novi miris Valentino - Voce Viva

U julu je postalo poznato da je Lejdi Gaga postala zaštitno lice novog mirisa Valentino Voce Viva, a sada je modna kuća predstavila reklamnu kampanju uz učešće zvezde, posvećenu...

Nega kože

CHANEL - LE LIFT Creme de Nuit

Radimo i pronalazimo trenutke da učinimo stvari koje zaista volimo: želimo sve!

Kosa

Top 3 biljna izvora omega-3 za lepu kosu

Ova ulja sadrže više omega-3 masnih kiselina nego riba.

Make up

Misliš da poznaješ Avon? Razmisli ponovo.

Avon lansira novu brend kampanju: ,,Gledaj me sada”