grazia

Fitnes

Super voće: koje vrste treba uvrstiti u ishranu

Pored super hrane, preporučujemo i super voće, jer je naročito leti jedan od naših izbora broj jedan ujutro i uveče.

Iz samog imena, koje s pravom poseduje, shvatamo da su njegova svojstva bukvalno „super“ za naš telesni sistem, jer sadrži visok sadržaj antioksidanata, vlakana i minerala, koji su dovoljni da naše zdravlje održavamo na odličnom nivou. Naravno, nemojte očekivati da ćete u našem izboru pronaći nepoznato egzotično voće – osvrnućemo se na voće koje je dostupno u svakoj prehrambenoj prodavnici ili čak u vašem domu.

Jabuke

To je voće koje je uvek dominiralo u našoj kuhinji, posebno u onim trenucima kada smo žurili i nismo imali vremena za jelo i samo bismo uzeli jabuku za put. Ovo voće pomaže srcu da bolje funkcioniše, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, ali i sprečava respiratorne probleme. Uključivanje jabuka u svakodnevnu rutinu je vrlo jednostavno, možete ih konzumirati u bilo kom trenutku, zamenivši njima nezdravu užinu. Vlaknasto voće nas održava sitim duže vreme, pomažući tako u održavanju stabilne telesne težine.

Borovnica

Borovnice su jedan od najvećih izvora antioksidanata, bogate su vlaknima i hranljivim sastojcima, štite zdravlje srca i mozga. Konkretno, na osnovu istraživanja, uklanjaju nakupljene naslage u arterijama, poboljšavajući rad srca, istovremeno igrajući važnu ulogu u poboljšanju memorije i odlaganju kognitivnih problema često povezanih sa starenjem. Radije ih uključite u svoja različita jela, poput jogurta, palačinki ili energetskih napitaka...  

Nar

Nar ima protivupalna svojstva, sadrži gvožđe, koje je neophodno za održavanje dobrog zdravlja i izbegavanje vrtoglavice i poboljšava memoriju i rad mozga. Najbolji način da dobijete sve sastojke nara je napraviti sok tako što ćete u blender staviti veliku šaku semenki i on će vam dati neverovatnu energiju tokom celog dana.  

Avokado

Nesumnjivo, voće koje je prodrlo u naš svakodnevni život poslednjih godinu dana, jer ga mnogi ljudi preferiraju u mnogim svojim obrocima i naravno da su u pravu! Njegove pozitivne strane su nebrojene. Avokado, koji je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, može pomoći u snižavanju holesterola u krvi, istovremeno štiteći od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem krvnog pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Sadrži vitamin K, koji je pogodan da zaštiti naše kosti. Načini njegove konzumacije većini su poznati - napravite tost od avokada, salatu, odvažite se pireom od avokada i uopšte ćete pronaći bezbroj originalnih recepata koji su laki i kreativni!

Kivi

Vrhunsko super voće, sadrži veliku količinu vitamina C, kao i druge jednako važne vitamine, kao što je E. Njegov mali sadržaj fermentisanih oligosaharida, disaharida, monosaharida pomaže varenju, dok vitamini C i E jačaju imuni sistem, a takođe se smatraju idealnim antioksidantima za zdravu i blistavu kožu. Napravite voćnu salatu od kivija u pratnji orašastih plodova i jogurta ili voćnog soka.    

Pročitajte još

Povezane teme

Trendovi

6 minimalističkih ideja za manikir

Jednostavan nail dizajn za ljubitelje minimalizma

Make up

Besprekoran ten 24 sata? To može samo YSL ALL HOURS tečni puder

Predstavljamo novu revolucionarnu formulu tečnog pudera, sa 22 nijanse - za apsolutno svaki ten.

Nega kože

Anti-Age nega koja je potrebna vašoj koži

Jedna od čestih dilema u dnevnoj anti-age rutini nege je da li je važno primenjivati dnevnu i noćnu kremu upravo u onom delu dana za koji su namenjene.

Trendovi

Da li će digitalni influenseri zameniti prave?

Industrija lepote uspešno je zakoračila u Metavers

Trendovi

Beauty horoskop za 2023: Da li je vreme za nove nokte, frizuru ili rutinu nege prema zodijaku?

Sa početkom nove sezone, budimo naše prolećno beauty raspoloženje.

Nega kože

Bakučiol: Nova antiejdž superzvezda, bolja i od retinola

Sastojak koji u kombinaciji sa dve vrste hijaluronske kiseline maksimalno podmlađuje kožu.

Kosa

Kako da se rešite dosadnog elekticiteta u kosi?

Proizvodi koje će vaša kosa obožavati!