grazia

Fitnes

Zašto bi trebalo da jedete kivi za doručak

Želeći da dodamo vitamin C u ishranu, obično razmišljamo o pomorandžama, čak ni ne sluteći da kivi sadrži dvostruko više vitamina.

Lepa boja, hrskava crna zrna, sočna, osvežavajuća, kisela pulpa koja se topi u ustima - kivi zvanično možemo proglasiti kraljem doručka zbog njegove jedinstvene nutritivne vrednosti, skrivene ispod tanke kore. 

Prvo pominjanje kivija datira iz XII veka, a prvobitno je uzgajan u Kini. Egzotično voće je u Evropu došlo krajem 19. veka, a ime kivi dobilo je na Novom Zelandu, očigledno zbog sličnosti sa retkom pticom kivi koja živi u tim delovima.

Vredi napomenuti da su Novozelanđani u uzgoju kivija nadmašili Kinu, proizvodeći „zlatnu“ sortu sa karakterističnom bojom, tankom korom i nežnom, mirisnom pulpom.

PREHRAMBENA VREDNOST KIVIJA

Dajući telu energiju zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, kivi je idealan za jelovnik na početku dana.

Vitamina u ovom voću ima u izobilju: K sprečava razvoj osteoporoze, B9 pomaže u jačanju imunološkog sistema, a E je izvrsno antiinflamatorno sredstvo i doprinosi pravilnom funkcionisanju srca. Kivi je takođe prepun minerala i elemenata u tragovima, naročito bakra za proizvodnju kolagena i obnavljanje tkiva, i kalijuma za pravilno varenje i tonus mišića. Kivi je dobar za dijetu i dane posta jer sadrži visokokvalitetna vlakna zbog kojih se osećate sito bez nepotrebnih kalorija. Naravno, sadrži i ugljene hidrate, ali glukoza i fruktoza su neophodni za oporavak naročito ako se bavite sportom i podržava moždane aktivnosti.

PREDNOSTI KIVIJA

Voće se tokom svoje vekovne istorije koristilo kao lekovito sredstvo - kivi je toliko bogat antioksidantima da svakodnevnom konzumacijom sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta karcinoma. Redovno dodavanje kivija u jelovnik smanjuje nivo triglicerida u krvi i reguliše metabolizam. Njegovi aktivni sastojci smanjuju nivo „lošeg“ holesterola i pospešuju zarastanje rana. Prilikom kupovine, sveže voće treba da bude čvrsto (ali ne kao krompir) i bez mrlja.  Ne potcenjujte njegov kulinarski potencijal: kivi je pravo otkriće za gurmansko eksperimentisanje - odličan je dodatak salatama, pitama i džemovima. 

Pročitajte još

Povezane teme

Trendovi

6 minimalističkih ideja za manikir

Jednostavan nail dizajn za ljubitelje minimalizma

Make up

Besprekoran ten 24 sata? To može samo YSL ALL HOURS tečni puder

Predstavljamo novu revolucionarnu formulu tečnog pudera, sa 22 nijanse - za apsolutno svaki ten.

Nega kože

Anti-Age nega koja je potrebna vašoj koži

Jedna od čestih dilema u dnevnoj anti-age rutini nege je da li je važno primenjivati dnevnu i noćnu kremu upravo u onom delu dana za koji su namenjene.

Trendovi

Da li će digitalni influenseri zameniti prave?

Industrija lepote uspešno je zakoračila u Metavers

Trendovi

Beauty horoskop za 2023: Da li je vreme za nove nokte, frizuru ili rutinu nege prema zodijaku?

Sa početkom nove sezone, budimo naše prolećno beauty raspoloženje.

Nega kože

Bakučiol: Nova antiejdž superzvezda, bolja i od retinola

Sastojak koji u kombinaciji sa dve vrste hijaluronske kiseline maksimalno podmlađuje kožu.

Kosa

Kako da se rešite dosadnog elekticiteta u kosi?

Proizvodi koje će vaša kosa obožavati!