Zašto su slatkiši neophodni našem telu

Da li je pametno izbaciti šećer u potpunosti iz ishrane?

Ograničiti slatkiše nije nimalo korisno, a može biti opasno za vaše zdravlje. Reći ćemo vam zašto u ishranu treba da uvrstite hranu koja sadrži šećer.

Povećajte šanse da zatrudnite

Ako su vaši neposredni planovi za budućnost srećno majčinstvo, najverovatnije će vam lekari savetovati da ne zanemarite vitamin E koji povećava verovatnoću začeća. A ovog vitamina ima u izobilju ne samo u suncokretovom ulju, koje verovatno nećete želeti da pijete, već i alvi koja ima dobar ukus. Zato zaboravite na prodavnice i krenite na nedeljnu pijacu po široku paletu orijentalnih delicija. I inače, alva iz domaće proizvodnje je mnogo ukusnija od one u prodavnici.

Ublažite menstrualne bolove

Da li ste ikada primetili da pre početka kritičnih dana želimo da pojedemo čokoladicu ili bilo koju drugu vrstu slatkog? Dakle, telo signalizuje promenu nivoa hormona u telu. Magnezijum koji sadrži čokolada (dovoljno je 50 grama, koji sadrže dnevnu normu magnezijuma) pomoći će ublažavanju bolova u donjem delu stomaka, a biskvit može povećati nivo serotonina, supstance koja utiče na naše raspoloženje u današnje vreme. Inače, isto se odnosi i na sladoled – on je, možda, u stanju da ublaži bolne senzacije čak i brže od čokolade.

Pospešite aktivnost mozga

Slatkiši prednjače među hranom koja aktivno utiče na moždanu aktivnost. Na prvom mestu je gorka čokolada čvrsto ukorenjena, naime gorka, sa visokim sadržajem kakaa, a ne mlečne čokolade, jer mlečna čokolada, a još više uz dodatak orašastih plodova, su dodatne masti koje vam neće omogućiti da se koncentrišete i može vas usporiti, pa čak i malo sputati … A sigurno ne i bela čokolada koja, iskreno govoreći, uopšte nema nikakve veze sa čokoladom. Stoga, ako morate da mozgate na poslu ili u školi, uzmite tamnu čokoladu. Inače, ujedno ima i najmanje kalorija, a pomaže da se dobro nosi sa nervoznom i napetošću. Dakle, takav desert je odličan pomoćnik tokom izvođenja projekata na poslu.

Učinite sebe srećnim

Već nekoliko godina beskrajno se govori o hormonu sreće, ali on se nalazi u slatkišima! Slatkiši i čokolada pomažu našem telu da proizvodi velike količine serotonina, samog hormona sreće, koji je odgovoran za dobro raspoloženje, a takođe povećava nivo endorfina koji izaziva osećaj zadovoljstva ili čak neku vrstu euforije. Pored toga, čokolada je, na primer, u stanju da nas napuni energijom koja nam je toliko potrebna, posebno kada nešto pođe po zlu. Šećer je 99,9% ugljenih hidrata, što znači da je idealan izvor energije. Ovi ugljeni hidrati su brzo gorivo i rade gotovo trenutno. A raspoloženje, kao što znate, direktno zavisi od energije u našem telu.

Olakšajte borbu protiv prehlade

Ako ste ljubitelj večernjeg ispijanja ne samo čaja sa limunom, već i grickalica od čokolade, zimi možete najverovatnije zaboraviti na bolesti. Sve je vrlo jednostavno! Uključujući vrući napitak sa limunom u svoju ishranu, dobijate višak vitamina C, a mirisi čokolade, vanile i cimeta doprinose stvaranju imunoglobulina, supstance koja je u našem telu odgovorna za zaštitu od štetnih bakterija, mikroba i virusa. Zato nemojte žuriti da sebi uskratite ukusnu poslasticu, pogotovo ako zaista želite. Ali ne zaboravite da čak i u ovoj vrsti prevencije prehlade morate znati kada treba prestati.

Produžite mladost

Da li ste ikada primetili da vaša želja za slatkim postepeno opada sa godinama? Ovo nije mit, već stvarnost: činjenica je da se sa početkom menopauze nivo estrogenih hormona smanjuje, a zajedno sa tim i žudnja za slatkim kod žena slabi. I shodno tome, kao što su naučnici dokazali, osoba koja sebi dozvoli da se povremeno prepusti ukusnim stvarima mnogo je manje podložna procesu starenja od svih ostalih koji ne pripadaju ljubiteljima slatkiša, čokolade i drugih poslastica. Čarobna snaga slatkiša leži u antioksidantima koji se u velikim količinama nalaze u vašim omiljenim kolačima i aktivno se bore protiv štetnih slobodnih radikala u našem telu. Najmoćniji izvori antioksidanata iz slatkiša su med, čokolada, suve šljive i suvo grožđe.

foto:marieclaire