Kako smršati posle 50-te?

Kliše ili ne, kako starimo, tako nam je sve teže da održimo željenu figuru – naš stil života se menja, a samim tim i ishrana, a tu je i faktor promene samog metabolizma i funkcionisanja celokupnog organizma. Dakle, da, teško je, ali to ne znači da nije moguće. U nastavku vam otkrivamo nekoliko najboljih saveta kako da smršate posle 50.

Naučite da uživate u treninzima snage – iako postoji uverenje da je kardio trening efikasniji za mršavljenje, treninzi snage jednako su važni za izgradnju mišića čija se masa vremenom smanjuje. Ne samo da ćete poboljšati mišićni tonus već ćete doprineti i gubitku kilograma.

Sedite manje, krećite se više – sedeći način života doprinosi ne samo lošem drženju, već i lošoj figuri, a gojenje je još i lakše što ste stariji. Zato, osim što ćete vežbati, potrudite se da se što više krećete, ne samo zbog sagorevanja dodatnih kalorija, već i zbog opšteg zdravlja. 

Unosite više proteina – na ovaj način ćete sprečiti smanjenje mišićne mase, ali ćete i doprineti gubitku viška kilograma. 

Kuvajte kod kuće – mnogo je istraživanja koja su dokazala da ljudi koji spremaju hranu kod kuće i jedu kod kuće zapravo jedu zdravije. Razlog je prost – vi u potpunosti kontrolišete šta će se naći u vašem obroku i koje namirnice ćete uneti u organizam. 

Jedite više voća i povrća – zdravo je, zasitno i doprinosi gubitku kilograma, a to je sve što želimo. 

Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate – ako znamo da je fizička aktivnost važna kako za zdravlje, tako i za održavanje figure, onda je jasno da treba pronaći onu u kojoj ćemo uživati kako bismo ostvarili dugoročne rezultate ali i doprineli boljem mentalnom zdravlju. 

Jedite manje uveče – večera treba da bude lagana i da sadrži manje kalorija. Znate već, večeru treba pokloniti neprijatelju. Adekvatnim rasporedom kalorija, koje uzgred unosite u onoj količini koja vam je potrebna, moći ćete da smršate i održavate željenu figuru. 

Hidrirajte se – voda, biljni čajevi i sveže ceđeno voće najbolji je izbor pića. Izbegavajte gazirana i pića puna šećera, ne samo zbog gojenja, već i zbog opšteg zdravlja. 

Odaberite adekvatne suplemente – ne plašite se da u svoju ishranu uključite odgovarajuće suplemente, naravno, u skladu sa svojim potrebama. Nakon 50, vitamin B treba da bude jedan od osnovnih, naročito ukoliko kuburite sa energijom. 

Smanjite unos šećera – bez obzira na to koliko godina imate, slatkiši u bilo kojoj formi loši su za vašu figuru, ali i opšte zdravlje. Birajte zdravije varijante i ne zaboravite da šećer možete pronaći i u slanim stvarima. Zato, pažljivo čitajte deklaracije!

Spavajte više i kvalitetnije – idealno 7-9 sati. Zapamtite da što manje spavate to imate manje energije, a kada imate manje energije posežete za više hrane. 

Isprobajte “intermittent fasting” – istraživanja su pokazala da “isprekidan post” doprinosi kako mršavljenju, tako i opštem blagostanju organizma. Najčešći oblik je 8/16, tačnije, hranu možete da unosite u periodu od 8 sati u toku dana, dok tokom 16 sati ne unosite ništa od hrane, samo tečnost. 

Konsultujte se sa stručnjakom – na kraju, pre nego što pokušate sa bilo čim, uvek je pametno konsultovati se sa stručnjakom – nutricionistom, u vezi sa ishranom i profesionalnim trenerom, u vezi sa vežbanjem. Uložite u sebe i svoje zdravlje. 

Foto: Prifimedia

Priredila: I. T.