Koje ulje je najbolje koristiti za prženje, a koje ne?

I kako odabrati pravo?

Naravno, pržena hrana nije najkorisniji izbor, ali čak i supermodeli ponekad dozvoljavaju sebi sočan hamburger ili porciju pomfrita (Bela Hadid, pratimo vaš Instagram nalog).

Koliko će takva hrana biti štetna za organizam zavisi od dva faktora: vrste ulja i temperature. U stvari, ako se hrana pravilno prži u dubokoj masnoći, ispostaviće se da je umereno masna. Činjenica je da se na temperaturi od 190-200 ° C (naime, takva temperatura smatra idealnom) formira čvrsta kora gotovo odmah, što sprečava da višak ulja prodre unutra. Međutim, ako je temperatura ulja preniska, hrana se jednostavno natapa uljem. Ulje se takođe mora pažljivo odabrati, jer svako od njih ima različitu temperaturu sagorevanja i različit hemijski sastav.

Neka biljna ulja, koja su dobra u salatama, oksidišu na visokim temperaturama, a u nekima od njih se mogu formirati i otrovne materije.

Topljeni maslac

O koristima topljenog maslaca možemo razgovarati vrlo dugo: bogat je zdravim mastima koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Pored toga, maslac je otporan na visoke temperature, ne sagoreva, ne oksidiše i ne stvara štetna jedinjenja.

Kokosovo ulje

Kontroverze oko konzumiranja kokosovog ulja u hrani nisu zaustavljene poslednjih nekoliko godina. Dok su neke studije utvrdile uticaj ulja na nivo “lošeg” holesterola, druge nazivaju kokosovo ulje možda najkorisnijim biljnim uljem. Kokosovo ulje ne sagoreva i nema gorak ukus.

Maslinovo ulje

Nije uzalud da su stručnjaci i dobri nutricionisti maslinovo ulje nazvali „najzdravijim mastima“. Bogato je vitaminima A i E, omega-3 i -6 masnim kiselinama i mikro i makro elementima. Maslinovo ulje je otporno na toplotu, ne samo da ne oksidiše na visokim temperaturama, već praktično ne gubi svoja korisna svojstva.

Koje ulje ne treba koristiti?

Tu spadaju kukuruzno, susamovo i (ovo je zaista neočekivano) suncokretovo ulje. U svakom slučaju, čak i ako zagrejete suncokretovo ulje pravilno, ovo nije najzdravija opcija za kuvanje. Koristite ga retko i vaše telo će vam zahvaliti.

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.