Na putu do tela iz snova: Našli smo način da ne odustanemo od treninga

U pogledu dostizanja savršene figure (“savršene” po vašoj meri, ne onoj nametnutoj, društvenoj) dva trenutka su ključna: prvi je onaj kada shvatite da je do letovanja i, uopšte, sezone letnje garderobe i kupaćih kostima koji otkrivaju možda i više nego što želite, ostalo jako malo vremena i drugi, kada prihvatite da ste ponovo propustili ovu šansu da se uozbiljite te sledeću priliku tražite u činjenici da dolazi nova godina, a sa njom i potreba za novim ja.

Brzim pogledom na kalendar uviđamo da je na redu ovaj drugi trenutak, a pošto ste pomalo ljuti što ste okrivili pandemiju za neodgovornost prema sebi, ovoga puta svečano obećavate da nećete ponavljati greške iz prošlosti i da ćete u 2022. jednom za svagda završiti sa problemom viška kilograma i manjka snage i kondicije. Uostalom, 2022 zvuči kao dobar broj, zar ne?

Onda, odakle krenuti? Jesti manje i zdravije, a više trenirati – to je valjda recept za uspeh? Da, ali i ne samo to, naročito zato što ovoga puta nema odustajanja!

Postavite cilj kog ćete moći da se pridržavate

Verovatno jedini razlog zbog kog odustajemo od zacrtanog cilja je taj što cilj zapravo nije po našoj meri, odnosno nije personalizovan. Morate poznavati sebe, svoje mogućnosti i granice, da biste mogli da postanete najbolja verzija sebe. 

Za početak, izmerite svoju trenutnu telesnu masu kako biste odredili svoju idealnu telesnu masu, a u skladu sa tim odredili i dnevni unos kalorija (da, moraćete da pratite koliko kalorija unosite jer je kalorijski deficit ključan za mršavljenje). 

Da se ne lažemo, volimo da nam je sve “na dva klika” i da su nam bitne informacije nadohvat ruke. Zato smo se oduševili što nam Samsung Galaxy Watch 4 BIA metodom pomoću samo dva prsta meri telesnu masu za 15 sekundi, bilo kad, bilo gde. 

A, kada prikupimo ove informacije i postavimo cilj koji u potpunosti odgovara nama i našem stilu života, vreme je da osmislimo korake do njegovog ostvarenja.

Promenite način na koji gledate na ovaj proces

Odustajanje od fitnes cilja može da se desi i zbog toga što imamo lošu percepciju celokupnog procesa. Hranu posmatramo kao način da se izborimo sa nerazrešenim emocijama i potrebama koje uopšte nisu fiziološke, dok treninge posmatramo kao svojevrsno mučenje. Da biste uspeli, potrebno je da promenite stav – hrana je izvor energije i put do postizanja i održavanja zdravlja, dok je vežbanje način da popravite raspoloženje i unapredite kvalitet života. 

Napravite plan ishrane i fizičke aktivnosti

Kao što smo već spomenuli, plan “rada” mora da odgovara vašem organizmu i životnom stilu. I, nemojte odmah krenuti jako! Postepeno menjajte ustaljene namirnice za one zdravije, polako počnite da unosite više voća i povrća, a smanjite unos prerađene hrane. Počnite više da šetate, koristite stepenice umesto lifta, sve dok ne povratite izgubljenu kondiciju usled sedećeg načina života. 

Da biste ostali na pravom putu, značiće vam da pratite svoje male korake do željene promene. Samsung Galaxy Watch 4 vam omogućava da pratite svoje aktivnosti i fitnes rezultate kako na satu, tako i na mobilnom telefonu, a osim broja koraka koje ste napravili videćete i koliko ste kalorija utrošili što će vas dodatno podstaći da nastavite u istom ritmu. Verujte nam, govorimo iz iskustva – lako je “navući” se na uspeh!

Hidrirajte se i dovoljno spavajte

Brojna istraživanja su dokazala: što manje spavate, to više kilograma imate! Razlog je prilično jednostavan – kada ste umorni i neispavani, bićete nervozni i neraspoloženi, a setimo se, ovakve emocije uglavnom vode do posezanja za hranom i to u većim količinama nego što nam je zapravo potrebno. Većini ljudi je potrebno 7 do 9 sati kvalitetnog sna, kojim će održati željenu figuru, ali i celokupno zdravlje.

Kada je reč o hidrataciji, da li ste znali da dovoljna količina vode može da poveća broj kalorija koje vaše telo sagoreva na dnevnom nivou? Osim toga, hidratacija omogućava vašem srcu i mišićima da rade efikasnije, a zdravstveni benefiti se podrazumevaju. 

Ostanite motivisani – pronađite saveznika

Osim dobre organizacije, podrška na putu ka uspehu je od jednake važnosti. Samsung Galaxy Watch 4 je upravo to – saveznik na zglobu vaše ruke, saputnik na putovanju ka zdravijoj, a samim tim i zadovoljnijoj verziji sebe. Samsung BioActive Sensor i Samsungov najbrži čip su do sada najveće inovacije, a ugrađeni su u Samsung Galaxy Watch 4 satove zahvaljujući čemu će ovaj gedžet pametno pratiti vašu dnevnu rutinu i savetovati vas kako možete da je unapredite. Najveća prednost? Sve je apsolutno prilagođeno samo vama i vašem cilju, bez ikakvih opštih mesta. 

Prateći svoj napredak, čak i onaj najmanji, na tako jednostavan i brz način koji je u skladu sa vašim životnim stilom, uvek ćete želeti da idete dalje, još odlučnije i zainteresovanije. Osim toga, ako u ovu igru uključite svoju porodicu ili prijatelje, sve će postati mnogo uzbudljivije! Pratite svoje korake i takmičite se sa svojim “suparnicima” putem platforme za dopisivanje uživo. Izazove prate prigodne značke i sistem bodovanja da bi vežbanje bilo zanimljivo, motivišuće i nagrađeno u društvu. Uostalom, dokazano je da ćete pre ostvariti cilj ukoliko imate na koga da se oslonite.

Ako nas pitate, ovo je sve što nam je potrebno da u novoj 2022. zaista budemo novi mi!

Foto: Shutterstock, Promo

Tekst: Ivana Tomić