Šta se događa sa telom kada jedete kajsije (+recept za kolač sa kajsijama)

Mnogi nutricionisti se slažu da su kajsije izuzetno zdravo voće.

Uprkos očiglednim zdravstvenim blagodetima – kajsije su prepune vitamina, elemenata u tragovima i korisnih kiselina – ne smete preterivati sa konzumiranjem. Zbog visokog sadržaja šećera, kajsije (naročito osušene) su kontraindikovane za dijabetičare, a njihov sok zasićen voćnim kiselinama može nadražiti probavni trakt.

Međutim, koristi od par kajsija dnevno daleko prevazilaze rizike, jer one…

Jačaju krvne sudove i srce

Sveže kajsije sadrže nešto manje kalijuma od banane, a sušene kajsije rekorderi su u sadržaju ovog elementa u tragovima. Zato kardiolozi savetuju uključivanje ovog voća u letnju ishranu – samo 100-150 grama kajsija dnevno može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i sniziti nivo „štetnog“ holesterola u krvi.

Štite jetru

Turski naučnici utvrdili su izraženu vezu između redovnog konzumiranja kajsija i smanjenog rizika od steatoze, odnosno masne jetre – iako do sada samo kod laboratorijskih pacova. Ali ta je veza toliko jasna da nutricionistima već omogućava da preporuče kajsije onima koji brinu o zdravlju jetre.

Smanjuju oksidativni stres

Zbog visokog sadržaja vitamina C i tokoferola, sveže i sušene kajsije imaju izražen antioksidativni efekat. Uzgred, dokaz tome je izuzetna popularnost ulja i ekstrakata ovog voća u kozmetičkoj industriji – na sreću za nas antioksidanti kajsije ne deluju samo na korist kože, ublažavajući oksidativni stres u ćelijama celog tela.

Pomažu da smršate

Kajsije su prijatelji svake “devojke na dijeti” zbog njihove sposobnosti da lako i brzo uklanjanjaju višak vode iz tela i poboljšaju probavu. Međutim, „dijetalni“ efekat kajsije lako je propustiti ako ih pojedete u većim količinima – zapamtite, ovo voće sadrži puno šećera.

BONUS: Recept za kolač od kajsija

Podloga:

Brašno – 160 gr;

Maslac – 80 gr;

Šećer – 50 gr;

Jaje – 2 kom;

So – 2 gr.

Sve pomešajte dok ne dobijete glatko testo. Uz pomoć oklagije napravite krug debljine 2 mm, prebacite u kalup i stavite u frižider.

Fil:

Kisela pavlaka – 300 ml;

Slatka pavlaka – 100 ml;

Šećer – 80 gr;

Jaje – 3 kom.

Sve sastojke kombinovati i dobro izmešati mikserom. Gotov nadev izlijte u kalup sa testom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 170 stepeni na 25 minuta.

Na gotov ohlađeni kolač stavite seckane kajsije.

foto:elle.ru

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.