Vikend dijeta: šta treba da znate o principu ishrane 5:2

Ukoliko želite savršenu figuru ovog proleća, imamo rešenje za vas.

Setili smo se principa ishrane koje je opisao engleski dijetetičar Majkl Mosli u knjizi „Fast Diet 5:2“. Brzo je postala bestseler i stekla milione pristalica širom sveta – i sve zato što opisuje odličan način mršavljenja bez ozbiljnih ograničenja.

Šta je “5:2 dijeta”?

Uopšteno, metoda Majkla Moslija ne predviđa nikakve zabrane ili stroga pravila. Pet dana u nedelji možete da jedete kao i obično, a samo dva dana treba da ograničite unos kalorija u dnevnoj ishrani na 500. Periodična neradikalna ograničenja u ishrani doprinose gubitku težine uz minimalan stres za telo, odnosno rezultat će biti spor, ali stabilan. Autor metode obećava da u proseku možete izgubiti od 0,5 do 1 kilogram nedeljno. Deficit kalorija tokom ovog perioda biće oko 3 hiljade. 

Kako jesti redovnim danima

Važno je napomenuti da pet dana kada nećete gladovati, treba da jedete kao i obično, ni više ni manje. Ako u ishranu dodate više povrća i proteina, ovo će definitivno ubrzati proces gubitka kilograma i imaćete samo koristi. Važno je zapamtiti da tokom ovih pet dana niste na dijeti, što znači da formalno možete priuštiti sebi šta god želite. Psihološki je mnogo lakše pridržavati se nutricionističkog sistema kada znate da nema zabrana.

Kako se jede u dane posta

Dr Majkl Mosli piše da preostala dva dana ne bi trebalo da prelazite 500 kalorija (600 kalorija za muškarce). Na primer, 200 kalorija za doručak i 150 za ručak i večeru – na primer, pojedite omlet od dva jaja sa povrćem i salatom – ne morate gladovati.

Blagodeti sistematskih dana posta

Nutricionisti veruju da su redovni dani posta korisni za telo, promovišu poboljšanu funkciju mozga, smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka, smanjuju holesterol i regulišu šećer u krvi. Čak i ako nemate prekomernu težinu, možete da organizujete dan posta za svoje telo svakih 10 dana ili bar da se odreknete teške hrane u korist povrća i voća – to neće uticati na vašu težinu, ali će biti korisno za telo.

Kontraindikacije

Dijeta kategorično nije pogodna za one koji imaju stomačne probleme, jer su dani posta kontraindikovani za one koje pate od čireva, refluksa i gastritisa. Pre nego što započnete dijetu, neće biti nepotrebnih konsultacija sa lekarom: čak i ako nemate problema sa gastrointestinalnim traktom, specijalista će vam pomoći da sastavite uravnotežen meni tokom trajanja dijete.