3 mita o sagorevanju masti u koje morate prestati da verujete

Sagorevanje masti je ključni deo gubitka kilograma.

Ispravna kombinacija fizičke aktivnosti i dijete glavni je faktor koji dovodi do gubitka kilograma. Uprkos činjenici da je tajna mršavljenja izuzetno jednostavna, proces sagorevanja masti povremeno je obrastao neutemeljenim mitovima. Vreme je da odagnamo one najčešće.

Mit 1: sagorevanje masti započinje nakon samo 30 minuta vežbanja.

Sagorevanje masti se stalno dešava u našem telu: telo koristi rezerve da održi određeni nivo fizičke aktivnosti. Osnovni princip mršavljenja zasnovan je na činjenici da treba da potrošite više kalorija nego što unesete. Čak i ako ste se sportom bavili samo 15 minuta dnevno, ali istovremeno volite laganu i niskokaloričnu večeru, rezultat neće dugo čekati. Dijeta ima mnogo veći uticaj na proces sagorevanja masti nego broj vežbi. Ako intenzivno vežbate, ali istovremeno počnete da jedete znatno više, onda vam ovaj pristup verovatno neće pomoći da smršate.

Mit 2: Trening snage pretvara masti u mišiće

Mišić se stvara tokom treninga snage – istina je. Ali masnoća se ne pretvara u mišić, ona se razgrađuje zbog negativnog energetskog balansa. Zbog toga je najbolje kombinovati trening snage i trening izdržljivosti. Ovo je jedini način da telo izvuče maksimum energije iz masnih naslaga i, shodno tome, razgradi je. Što više mišićne mase, telu je potrebno više energije, što znači da se sagoreva više masti.

Mit 3: Salo se aktivnije sagoreva ujutru

Logično je da ako je stomak ujutro prazan i još niste stigli da doručkujete, onda će telo energiju za fizičku aktivnost uzimati isključivo iz rezervi. Vežbanje na prazan stomak zaista ima smisla: zalihe glikogena se dobro tope, a telo tokom dana počinje brže da koristi masti. Međutim, ovde treba uzeti u obzir dugoročnu perspektivu: da biste sagoreli kilogram masti, morate stvoriti deficit od 7000 kalorija. Stoga, ako planirate da se nagradite nezdravom hranom nakon treninga, onda ovaj pristup neće biti od koristi.