Da li grožđe donosi višak kilograma?

Zavisi od toga kako (i koliko) ga jedete!

Bogato mineralima, vitaminima i antioksidantima dragocenim za telo, ali i mnogim šećerima, grožđe deblja samo u jednom slučaju.

Sumnja dolazi zbog njegovog slatkog ukusa i zapravo je sa nutritivnog nivoa jedno od najslađih plodova hladne sezone. S druge strane, ukusno i super hranljivo, takođe je jedno od sezonskih plodova najbogatijih nutritivnim svojstvima. Njegova zrna su koncentrat minerala i daju gvožđe, kalcijum, magnezijum, kalijum, cink i bakar. Pored toga, bogato je vitaminima B, poput vitamina B1, B2, B3 i B6, koji su dragoceni za borbu protiv psihofizičkog umora i za bavljenje prelaskom iz toplih u hladne mesece sa više energije.

Da li vas grožđe deblja? Evo šta je istina!

Grožđe je jedno od najslađih plodova. Sadrži velike količine jednostavnih šećera koji se brzo apsorbuju, a kada se unose u većim količinama, promovišu prekomernu proizvodnju insulina, hormona koji stimuliše glad i pospešuje nakupljanje kilograma i početak dijabetesa tipa 2.

Savet je da ga konzumirate umereno: 100 grama grožđa daje oko 60 kalorija. Idealno je kombinirati ga sa vlaknima i sezonskim povrćem koje usporava apsorpciju šećera, sa proteinima (meso, riba, jaja ili mahunarke) i sa dobrim mastima poput onih prisutnih u ekstra devičanskom maslinovom ulju i sušenom voću. (orasi, bademi itd.) koji povećavaju zasićujući efekat.

Evo svih blagodeti koje grožđe ima i zašto ga jesti

Detoksikacija organizma

Ovo voće ima dobro detoksativno dejstvo. Visoka koncentracija kalijuma stimuliše uklanjanje viška vode iz organizma i oticanje. Ovo voće je takođe bogato vlaknima. Prednosti? Vlakna promovišu zdravlje i pravilan rad creva i pomažu vam da ostanete u formi.

Bori se protiv visokog holesterola

Ovo voće je dobar izvor vitamina C, magnezijuma i kvercetina, saveznika za pravilno funkcionisanje cirkulacije krvi. 

Sprečava starenje

Grožđe je bogato polifenolima sa antioksidativnim dejstvom kao što je resveratrol. Suzbija štetno delovanje slobodnih radikala i štiti od oksidativnog stresa, odgovornog za starenje.

Ovo voće je takođe dobar izvor vitamina koji odgovaraju koži

Pruža vitamin A, dragocen za tonus tkiva. Takođe obezbeđuje vitamin C koji pospešuje proizvodnju kolagena, proteina koji održava kožu elastičnom i suzbija upalna stanja kože, odgovorna za mnoge bolesti, uključujući celulit.