Da li je sir zabranjen ukoliko želite da izgubite kilograme

„Mogu li da jedem sir kada pokušavam da smršam?“ – jedno je od najčešće postavljanih pitanja nutricionistima. Poput mleka i većine mlečnih proizvoda, za višak kilograma je okrivljen sir, zbog čega sada imamo toliko zamena poput veganskih opcija.

Međutim, stvarnost je drugačija, sir se ne smatra neprijateljem zdrave ishrane, niti bi ga trebalo isključiti iz naše svakodnevice, kako objašnjava nutricionista Stefania Fernandez.

Sir je hrana sa visokim udelom masti, ali ne postoje naučni dokazi koji bi krivili sir ili ga povezivali sa velikim unosom kalorija. Nisu sve masti zabranjene za našu ishranu, postoje i dobre masti, poput avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova, koje se smatraju korisnim i neophodnim za telo.

Koji su sirevi dozvoljeni u uravnoteženoj ishrani?

Postoje sirevi koje je najbolje izbegavati, ne zato što sadrže puno masti, već zato što sadrže puno prerađenih masti i nemaju hranljivu vrednost. To su obično topljeni sirevi i koriste se u sufleu ili krem sirevima. Nutricionisti predlažu da u našu ishranu uvrstimo sir od kozjeg mleka ili sveži sir. Konkretno, u svom frižideru možete da imate mocarelu, tradicionalni grčki feta sir, parmezan i beli kozji sir.

Koje je pravo doba dana za konzumiranje sira?

Nutricionisti predlažu kombinovanje sira sa drugom hranom tokom ručka ili večere, kako bi se izbegle velike količine. Ali možemo ga uključiti i uz zdravije grickalice kao što su:

-Salata sa spanaćem, paradajzom, leblebijom, avokadom i kozjim sirom.

-Tost od integralnog hleba sa avokadom, svežim sirom i paradajzom

Sir je bogat izvor proteina, tako da ga možemo unositi i pre treninga za dodatnu energiju i nakon treninga za dopunu energije sve zavisi od vašeg digestivnog sistema.