Da li paradajz donosi više štete nego koristi našem organizmu?

Ozbiljan rat poznatog lekara protiv paradajza!

Borbu protiv našeg omiljenog povrća pokrenuo je poznati kardiolog, autor bestselera, knjige „The Plant Paradox“ Stiven Gandri. Citat iz knjige: „Paradajz je vrlo agresivan proizvod: on izaziva upalu, debljanje i ozbiljne alergijske reakcije. Ali najgore je što lektin napada naše ćelije, a nažalost, jedini način da se borimo protiv ovog proteina je da ga odbijemo.“

Gandri je rasvetlio taj fenomen tokom većeg dela njegove istrage. Među pristalicama ove teorije je i poznati nutricionista Alen Kembel, koji dugi niz godina kreira lični meni za Toma Brejdija i Žezel Bundšen i dugo je ograničavao prisustvo paradajza u ishrani slavnog para. Da ne budemo neutemeljeni: njihova svakodnevna hrana uključuje, na primer, sladoled od avokada i praktično eliminiše patlidžan, papriku, krompir i paradajz. Prema Gandriju, ishrana bez lektina može se nositi sa viškom kilograma, jer ovaj protein takođe doprinosi nakupljanju masti. „Kao lekar, u radu sam se oslanjao na istraživanja. U njima je učestvovalo hiljadu ljudi, od kojih je osam stotina imalo porodičnu istoriju autoimunih bolesti. Oni koji su strogo poštovali dijetu bez lektina, tri meseca nisu pokazali znake upale“, zaključuje kardiolog.

Prema kalifornijskom lekaru, ovaj protein ne doprinosi, ali pojačava demenciju, ćelavost, akne, anemiju, pa čak i sindrom hroničnog umora. Mislili ste da je razlog vašeg gubitka snage tiranski šef, u stvari je tiranin paradajz! Uzgred, na toj osnovi na spisku „zabranjenih“ nije uključen samo paradjaz, već, na primer, sve mahunarke i mlečni proizvodi (ali samo u SAD-u!).

Dobre vesti za one koji su uznemireni sankcijama protiv paradajza. Ipak, paradajz se još uvek može oplemeniti i postati deo vašeg menija, samo ga oljuštite (kora paradajza sadrži najviše lektina) i, u idealnom slučaju, ne koristite sirov, već kuvan.

Ali, ako ste mislili da je paradajz „rekorder“ po lektinu – kukuruzu ništa neće pomoći. Počasni doktor predlaže da zaboravimo na ovu namirnicu.

foto:elle.ru