Da li treba da uzimate vitamine za prevenciju

Odgovara nutricionista!

Nutricionista dr. Regina, pod ovim nadimkom ima 1,5 miliona pratilaca na Instagramu, objavila je knjigu „Zdrava ishrana u velikom gradu“ o osnovama zdrave uravnotežene ishrane koja može značajno poboljšati kvalitet života.

Objavljujemo odlomak posebno za one koji se aktivno bore sa nedostatkom vitamina. „Uz potpuno uravnoteženu zdravu ishranu, ne postoje obavezne preporuke za uzimanje dodatnih vitamina. Ako i dalje želite da odaberete neku vrstu multivitaminskih kompleksa, onda odaberite visokokvalitetne vitamine. Ne uzimajte vitamine duže od dva meseca. Najbolje vreme za to je januar i februar. Preporučuje se uzimanje vitamina nakon obroka, najbolje ujutru, kada je apsorpcija u gastrointestinalnom traktu maksimalna. Da biste dobili sve potrebne vitamine i hranljive materije, ne zaboravite da uzmete:     

7-8 porcija povrća dnevno;     
2–3 porcije voća;     
biljna ulja;     
mineralnu vodu obogaćenu mineralima;     
žitarice od punog zrna.

Sadrži li hrana danas nešto korisno?

Kada pričamo o vitaminima iz hrane, odmah se postavlja pitanje: ima li koristi u povrću i voću? Biljke sintetišu vitamine, apsorbujući sve potrebne supstance iz tla. Pošto plodnost tla širom sveta brzo opada, tako opada i količina vitamina. Ali oni su definitivno tu.

Za koliko je sada smanjena koncentracija vitamina u hrani?

Podaci za sve zemlje su veoma različiti: od 20 do 50%. Štaviše, količina vitamina se smanjuje metodom pripreme, mnogi vitamini, usput, izdrže temperaturu obrade i do 120 ° C, zbog čega je kuvanje na pari i kuvanje na niskim temperaturama korisnije.

Asimilacija vitamina se naglo smanjuje tokom pušenja, prekomernog unosa alkohola, kod raznih bolesti. Ako se otkrije hipo- ili nedostatak vitamina, uz dijetalnu terapiju koja je obogaćena ovom vitaminskom hranom i preparatima vitamina, neophodno je propisati terapiju za lečenje osnovne bolesti. Često je problem u gastrointestinalnom traktu. Stoga, ako postoje znakovi hipovitaminoze, ne odlažite posetu gastroenterologu.”