Dijeta ratnika: nestandardna metoda gubitka kilograma s brzim rezultatom

Šta treba da znate o neobičnom konceptu ishrane Orija Hofmeklera.

Knjiga “Dijeta ratnika” Orija Hofmeklera prvi put se pojavila 2002. godine i odmah je postala bestseler. Od tada je više puta preispitana, dobila je mnogo pozitivnih kritika, a takođe je više puta postala predmet diskusija nutricionista širom sveta.

Autor knjige, Ori Hofmekler, svojevremeno je služio u izraelskim specijalnim snagama. Tamo se zainteresovao za fenomen neverovatne izdržljivosti rimskih legionara, koji su svakodnevno trenirali nekoliko sati i aktivno učestvovali u borbama. Nakon službe, nekoliko godina posvetio je proučavanju dijetetike, fiziologije, biohemije i vojne istorije. Hofmekler je došao do zaključka da kontrolisani post ima blagotvoran uticaj na čoveka: može da očisti organizam, efikasno sagoreva masti i poboljša metabolizam.

OSNOVNI PRINCIPI

Dijeta ratnika podrazumeva da će osoba voditi aktivan životni stil: autor ne prisiljava čitaoce da se svakodnevno bave sportom, ali morate povećati količinu fizičke aktivnosti. Na primer, trebalo bi da napustite lični prevoz i hodate više, a umesto lifta se penjete stepenicama. Metoda se zasniva na još jednom gvozdenom pravilu: moraćete da odbijete doručak i ručak, ali uveče možete da imate bogatu večeru. Ishrana je podeljena u dve faze: post i prejedanje, 20 sati dnevno treba postiti i 4 sata jesti. Faza posta podrazumeva nepotpuno odbijanje hrane: u ovom trenutku je dozvoljeno piti sveže ceđene sokove ili jesti sveže voće, povrće, orašaste plodove. Uveče počinje faza prejedanja. Možete jesti gotovo sve, ali određenim redosledom: prvo vlakna (povrće), zatim proteine i masti i na kraju ugljene hidrate. Lep bonus: nema ograničenja u količini hrane koja je uzeta pre spavanja.

Tokom službe u specijalnim snagama, Ori je primetio da preskakanje obroka tokom dana povoljno utiče na njegovo dobro stanje. Kasnije je otkrio da rimski legionari, japanski samuraji, kozaci ne jedu tokom dana, a pre odlaska u krevet dozvoljena im je bogata večera. Večera na dijeti ratnika ne sme se mnogo razlikovati od obroka pravog ratnika. Očigledno da legionari i samuraji nisu jeli pizzu i kolače pre spavanja. Morate davati prednost prirodnoj i jednostavnoj hrani: mesu, povrću, voću, kaši, orasima.

REZULTATI      

Autor knjige smatra da je glavna prednost dijeta ratnika moćna detoksikacija i efikasno sagorevanje masti. „Pothranjenost (ili kontrolisano gladovanje) pokreće proces lečenja na dva glavna načina: prvo, imate više neiskorišćene energije, jer se ne troši na varenje hrane, i drugo, proces detoksikacije se tokom ove faze dešava kao deo lečenja i očuvanja zdravlja“, kaže autor metodologije. A zbog povećane osetljivosti na insulin, masti iz ove ishrane sagorevaju se mnogo brže, čak i bez smanjenog unosa kalorija. Ovu su činjenicu dokazali i naučnici sa Državnog univerziteta u Louisiani: otkrili su da kratki periodi posta poboljšavaju oksidaciju masti. Studija je takođe opovrgnula rasprostranjeni mit da jedenje pre spavanja promoviše debljanje. Da biste se pridržavali principa ishrane ratnika, vredi posedovati gvozdenu snagu volje. Oni koji još nisu spremni žrtvovati doručak i ručak mogu pokušati jesti na sistemu nekoliko dana – rezultat neće dugo čekati.

foto:elle.ru