Divlja bobica: kako će brusnica podržati naš imunitet ove zime

Brusnica dostiže svoju maksimalnu sočnost u septembru, pretečući borovnice sa spiskom korisnih svojstava i karakteristika.

Lingonberry – divlje brusnice su slične brusnicama, u jarko crvenoj boji, male veličine i okruglog oblika. Lingonberry je manje kiselog ukusa od brusnice i raste na zimzelenom grmlju u planinskim predelima, pa se o grmovima brine sama priroda. Jednako su zdrave, sušene ili smrznute kao i sveže. Pune su korisnih jedinjenja poput mangana, vitamina C i E, antocijanina i kvercetina. Antocijanin i kvercetin su biljna jedinjenja koja daju brusnici duboko crvenu boju i promovišu zdravlje creva štiteći ih od štetnih bakterija i procesa fermentacije.

Zajedno, korisna jedinjenja brusnice karakterišu antioksidativni efekat, neophodan za zaštitu i održavanje ljudskog imuniteta.

Postoje studije koje pokazuju koristi brusnice za zdravlje srca i krvi. Moguće je da redovna konzumacija ovih bobica takođe doprinosi smanjenju i održavanju zdrave težine, ali nema dovoljno dokaza da bismo bili sigurni.

Dokazano svojstvo brusnice je antibakterijsko dejstvo koje deluje odjednom u nekoliko pravaca: zaštita crevne mikroflore, oralna zaštita tela (ovo svojstvo je slično antiseptičkom delovanju u usnoj šupljini), a takođe i zaštita hrane od fermentacije i kiselosti. Na primer, u planinskim predelima, do sada, u proizvodnji vina ili kiselih krastavaca, koji su tradicionalno namočeni u buradima, brusnice pomešane sa šećerom sipaju se na poklopac kako bi se sprečio razvoj plesni.

Želite brzi recept od džema od brusnice?

Pomešajte brusnice sa šećerom u razmeri jedan prema jedan i stavite smesu u teglu, dobro zatvorite. Zahvaljujući antocijaninima, džem neće fermentisati i možda neće zauzeti prostor u frižideru ili ostavi. Lingonberry se ne može nazvati skupom bobicom i nemoguće je nazvati je pristupačnom (jer je nepristupačna). Lingonberry bi trebalo naći u podnožju planina u žbunju među travom i drvećem, kao i bliže vrhovima u toploj sezoni. Da ne biste slučajno pomešali grmlje, koristite mobilnu aplikaciju ili pomoć lokalnih stanovnika.

vogue.ua