Stručnjaci otkrivaju koliko koraka dnevno treba da napravite da biste smršali

Kada želimo da izgubimo višak kilograma, najčešće se fokusiramo na ishranu (čitajte: dijetu koja je najmanje zlo) i besomučno treniranje, ali često zanemarujemo sve one sitnice koje nam takođe mogu olakšati taj put. Recimo – najjednostavnije hodanje. 

“Sedeći” način života ne samo da negativno utiče na naše psihičko stanje i raspoloženje, već i na naše telo i zdravlje. Redovna šetnja, makar pola sata, pet dana u nedelji, značajno doprinosi sprečavanju srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i problema sa zglobovima. Ukoliko imate prostora i mogućnosti, kako biste pojačali zdravstvene benefite, stručnjaci preporučuju 300 minuta nedeljno fizičke aktivnosti umerenog intentziteta u kombinaciji sa 150 minuta intenzivnije fizičke aktivnosti. 

Koliko koraka dnevno treba da napravite da biste smršali?

Idealna brojka, odnosno preporuka eksperata, jeste 10.000. Međutim, nije svako u mogućnosti da napravi toliko koraka dnevno, koliko god se trudio da to učini. Možete da postupite ovako – 3.000-5.000 koraka pokušajte da napravite u okviru isplanirane 30-minutne šetnje, a ostalih 5.000 nadoknadite kroz svakodnevno kretanje do prodavnice, do toaleta, po kancelariji i slično. Naravno, u redu je koristiti i traku za hodanje.

Svakako, ukoliko se slabo krećete, nemojte odjednom postaviti sebi ovaj cilj. Nedelju dana pratite broj koraka koji u proseku napravite u jednom danu i postepeno ga povećavajte za 10%.

Koliko brzo bi trebalo da hodate da biste izgubili višak kilograma?

Kao što smo spomenuli, hodanje je dodatni način da smršate, ali često neće biti dovoljan. Zato se preporučuje da, uz šetnju (kardio trening), svakako praktikujete i treninge snage i to najmanje dva puta nedeljno. Kada je reč o samom hodanju, što je šetnja intenzivnija odnosno što brže hodate to ćete sagoreti više kalorija, čak i ako ne dostignete tu magičnu brojku od 10.000.

Koliko kalorija se sagoreva hodanjem?

U proseku, pešačenjem 1.5km možete sagoreti oko 100 kalorija. S obzirom na to da 10.000 koraka možemo da svedemo na okvirno 7.5km, to znači da možete sagoreti oko 500 kalorija. Ova brojka će, dakle, zavisiti od brzine hodanja, ali i broja kilograma koji imate. 

Bez obzira na to koliko vežbate, na koji god način, željene rezultate ćete postići uz kalorijski deficit, što znači da treba pratiti i kalorije koje unosite, a ne samo one koje trošite. Fokusiranjem na kvalitetnu ishranu uz kvalitetno “trošenje” možete da postignete ne samo dobar fizički izgled, već i dobro psihičko zdravlje. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.