Intuitivna dijeta: 7 tajni za mršavljenje bez dijete

Zdrava ishrana ne sme biti povezana sa uskraćivanjem omiljene hrane.

Mnogo puta nam je cilj da započnemo dijetu i na kraju odustanemo od svakog napora jer ne možemo podneti stroga ograničenja koje nam nameću razne dijete Ono što nam treba je da prihvatimo svoje potrebe, da osluškujemo svoje telo i da donosimo bitne izbore u ishrani koji će nam pomoći da smršamo bez ulaska u težak proces dijete.

Zaboravite značenje dijete

Prvi korak je shvatiti da dijete nemaju dugoročni efekat, već samo posledice po mentalno i fizičko zdravlje. Samo promenite način razmišljanja i videćete da je cilj zapravo brinuti o svom telu.

Borite se protiv gladi

Kada vašem telu treba hrana, treba da slušate njegove potrebe i ne pokušavate da se borite protiv gladi pogrešnom taktikom. Mnogo je zdravih grickalica, poput kašike kikiriki putera ili orašastih plodova ili voća, koji će vam pomoći da se izborite sa osećajem gladi, dok ne dođe vreme za vaš sledeći obrok.

Ne postoji „policija za hranu“

Ako vam glas u glavi zabranjuje da jedete, bolje je da budete ravnodušni prema tom glasu, a ne prema svojim potrebama. Dozvoljeni su svi obroci, čak i pica, kolačići, testenine, ali ne svakodnevno i ne previše. Dajući sebi zadovoljstvo uživanjem u svojoj omiljenoj hrani, biće lakše da se brinemo o svom telu.

Otkrijte faktor zadovoljstva

Jelo nije kazna. Nulakalorični rezanci ili oblande od pirinča neće vam doneti nikakvo zadovoljstvo, tako da ćete neprestano tražiti nešto za suzbijanje gladi.

Intuitivno kretanje

U ovoj fazi shvatate da telu trebaju vežba i kretanje, bez pritiska. Na ovaj način u svoju svakodnevnu rutinu uključujete aktivnosti poput brzog hodanja, joge i blagog vežbanja.

Ukusna hrana nije zabranjena

Mnogo puta osećamo potrebu da pojedemo nešto ukusno da bismo se nosili sa lošim psihološkim danom. Nema razloga da se osećate krivim, prvi put ćete podleći sladoledu, ali postepeno ćete otkrivati alternativne metode za suočavanje sa negativnim emocijama, poput meditacije ili trčanja.

Ne stavljajte etikete na hranu

Ne postoji zdrava ishrana koja bojkotuje neke namirnice i ne postoji savršena dijeta. Dajući sebi vreme shvatićete šta je to što zaista pomaže vašem telu i koje su to namirnice zbog kojih se nadimate ili ne rade za vas.