Kako konzumiranje jabuka utiče na naš organizam?

Kako najpopularnije voće na svetu utiče na vaše telo?

Stara poslovica kaže: „An apple a day keeps the doctor away“ – “Jedna jabuka dnevno će vas spasiti od odlaska kod doktora.”

Zaista, najpopularnije voće na planeti steklo je reputaciju “osnovnog” proizvoda u svakodnevnoj ishrani. Danas nema preporuka za zdravu ishranu i program za detoksikaciju bez rajskog voća.

Jabuke doprinose gubitku težine

I ovo uopšte nije mit.  Voće sadrži samo 54 kalorija na 100 grama. Pored toga, u poređenju sa drugim plodovima, glikemijski indeks (uticaj na nivo šećera u krvi) je prilično nizak. Takođe, rigidna struktura jabuke zahteva temeljno žvakanje i samim tim i lakše varenje. Važno je zapamtiti da se jabuke najbolje jedu sirove a ne u obliku kompota ili sokova. Pored toga, pektin ima važnu ulogu. Upijajući vodu iz digestivnog trakta, vlakna jabuke počinju da bubre i zauzimaju više prostora u stomaku –  i osećate sitost dugo vremena.

Jabuke pozitivno utiču na zube

Jabuke čine zubni emajl svetlijim. Voće zaista pomaže u borbi protiv karijesa zahvaljujući antioksidansima polifenolima, koji stvaraju neku vrstu zaštitnog filma i sprečavaju pojavu plaka. Umerena kiselost jabuke blokira delovanje bakterija. Nepotrebno je reći da jedenje jabuke nikada neće zameniti pranje zuba.

Jabuka je zaista koristan plod, a ne samo zbog visokog sadržaja vitamina C. Ona je izvor minerala i hranljivih materija, vitamina A, magnezijuma i gvožđa. Smanjuje kardiovaskularne rizike i smanjuje zapaljenje disajnih puteva. Ali se ne treba posebno oslanjati na njena čudesna svojstva – na kraju krajeva, njene korisne komponente uopšte nisu natprirodne, a mogu se naći i u drugim plodovima, a količina antioksidanata ovde je mnogo jača nego, recimo u ljubičastom voću i bobicama. Osim toga, neke sorte jabuka su šampioni u broju pesticida, a velika greška je verovati da ih možete oprati vodom. Alternativno, stavite jabuku u vodu koja je pomešana sa sirćetom nekoliko minuta. Ili još bolje – samo je očistite pre upotrebe.

Jabuka povećava sezonske alergije

Jabuke bi trebalo da izbace iz ishrane oni koji pate od sezonskih alergija – na polen ili cvetanje.