Kako odabrati pravi čaj za dobro zdravlje i raspoloženje

Da li ste znali da je prvi čaj stvoren u Kini pre skoro 5000 godina?

Čaj je u Evropu stigao mnogo kasnije, postajući popularno piće britanskih aristokrata u 17. veku. Ovo plemenito piće zasluženo je steklo svetsku slavu, vekovima potvrđujući svoj blagotvorni efekat na zdravlje, raspoloženje, snagu i koncentraciju. Ipak, ono što danas nazivamo čajem može biti toplo, hladno i uopšte ne sadrži listove čaja, predstavljajući gotovo bilo koju kolekciju biljaka, cveća ili bobica, koje se mora skuvati pre upotrebe: preliti ključalom vodom i pustiti da se skuva.

Među hiljadama mešavina i sorti koje postoje na tržištu, lako možete odabrati onu koja vam je trenutno potrebna – fokusirajući se na blagostanje i prevladavajuće emocije.

Razmotrimo kategorije „prema interesovanjima“, tačnije, prema pozitivnim efektima koje će telo dobiti u procesu pijenja čaja.

Pa, ako se želite …

Razveseliti se ili koncentrisati

Šolja zelenog čaja sadrži 25-35 mg kofeina, plus L-teanin, prirodni relaksast i pojačivač raspoloženja. Ova aminokiselina promoviše apsorpciju kofeina, koji pruža energetski podsticaj, ne u obliku šejka iz trostrukog espresa, već održavajući telo u pripravnosti nekoliko sati.

Jedna šolja crnog čaja sadrži 40-60 mg kofeina. Shodno tome, ovo piće aktivira dvostruko moćnije, budi telo i mobiliše sposobnost koncentracije, pa se preporučuje da se pije ujutru.

Mate čaj (tačnije, tonik napitak) napravljen od osušenog zgnječenog lišća i mladica bogat je kofeinom, sadrži alkaloid teobromin, antioksidante, vitamine i minerale, stvarajući savršenu kombinaciju za podsticanje energije. Pošto je mate koji je stigao iz Južne Amerike postao moderan, možete ga kupiti u skoro svakom supermarketu, međutim, da biste ga pravilno skuvali, morate da savladate čitavu nauku.

Smiriti se i zaspati

Divna svojstva infuzije cvetova kamilice poznata su širom sveta. Skuvajte čaj od kamilice nakon napornog dana i sigurno ćete se brže opustiti i zaspati.

Čaj od lavande deluje na sličan način: aromatično piće će vam pomoći da se smirite, osećate prijatno kada odete u krevet.

Čaj sa valerijanom ima sličan efekat, ali ima gorko-slatki ukus i specifičnu aromu koja se ne sviđa svima, pa je prema tome inferiorna u popularnosti od kamilice i lavande.

Rešite se anksioznosti i opustite se

Ali ono u čemu čaj sa valerijanom nema premca, to je u sposobnosti da smiri igraće živce. Infuzija popularnog prirodnog adaptogena u Indiji koja se naziva ašvaganda je ajurvedska alternativa valerijani. Kuvanje ašvagande kao jutarnjeg napitka ne samo da će vas okrepiti, već i ublažiti nervozu u očekivanju teškog dana.

Čaj od ginsenga idealan je za borbu protiv mentalne iscrpljenosti izazvane produženim stresom.

Čaj od mente poznat našim majkama i bakama sadrži mentol koji pomaže u smanjenju mentalnog stresa.

Čaj od limunske trave nije poznato piće, iako ima mnogo prednosti, iznenađujuće efikasno smanjujući nivo stresa. Razlog tome je visoka koncentracija korisnih minerala i nezaboravna aroma, koju naturopati preporučuju u borbi protiv hronične anksioznosti.

Osećajte se srećnije

Šafran se dobro nosi sa promenom raspoloženja tokom PMS-a, jer aktivira serotoninske neurotransmitere koji čine da se osećate srećnije bez mučnih promena raspoloženja.

Zeleni čaj i začinjeni čajevi od kurkume takođe stimulišu receptore serotonina i dopamina za „dvostruko isticanje“ pozitivnih osećanja.

Čaj sa dodatkom cveta narandže nije ništa manje dobar ako treba da se podignete i prestanete da se nervirate, bar na neko vreme.

Očistite telo od toksina

Neočekivano, čaj od maslačka pametan je izbor ako se odlučite za detoksikaciju. Infuziju na ovom korovu kineski medicinari i severnoamerički Indijanci vekovima koriste kao prirodno sredstvo za čišćenje jetre.

Čaj od koprive se nametnuo kao diuretik, lečeći upale genitourinarnog sistema.

Zeleni čaj takođe stimuliše funkciju bubrega i takođe sadrži EGCG, epigalokatehin galat, koji pomaže ubrzavanju metabolizma sagorevanjem više kalorija.

Čaj od komorača je jednostavno nezamenjiv ako patite od nadimanja ili grčeva u stomaku.

Čaj od đumbira može da pomogne u ublažavanju mučnine.

I obratite veliku pažnju na rooibos, zvani roibos. Topli napitak poreklom iz Južne Afrike bogat je antioksidansom flavonoidom kvercetinom, koji štiti od slobodnih radikala i pomaže u smanjenju kolika, grčeva, probavne smetnje i dijareje. Rooibos je dobro sredstvo za gašenje žeđi i tonik, kao i odlična zamena za kafu onima koji su kontraindikovani za kofein, jer ga ne sadrži. Prisustvo glukoze u sastavu čine da ima slatki ukus bez upotrebe šećera.