Kako organizovati dan posta: 5 važnih pravila

Čistimo telo nakon praznika!

Niz prazničnih gozbi sa visokokaloričnim i masnim jelima i desertima predstavlja veliko opterećenje za želudac, koji se nije navikao na takvu ishranu. Pojavljuje se neugodan osećaj težine i otečen trbuh. Najefikasniji način da to rešite je da provedete dan posta.

Pomoći će da očistite organizam od nagomilanih štetnih materija i izgubiti nekoliko kilograma dobijenih tokom proslava. Princip posta se, po pravilu, sastoji u upotrebi jednog ili dva proizvoda i velike količine tečnosti. Ali da ne biste naštetili svom zdravlju, vredno je zapamtiti nekoliko važnih pravila.     

Pripremite se za dan posta unapred. Jedenje godišnje zalihe hrane pre posta je opasan i pogrešan pristup koji će negativno uticati na rezultat. Za jedan dan je bolje izbegavati tešku i masnu hranu i malo smanjiti hranu barem tokom večere, kako telo ne bi osetilo jaku razliku.     

Izaberite pravu opciju za dan posta. Postoji ogroman broj proizvoda koji se obično koriste za “čišćenje”: heljda, jabuke, krastavci, kefir i drugo. Najbolje je davati prednost hrani bogatoj proteinima i vlaknima. Odaberite vrstu posta uzimajući u obzir karakteristike vašeg tela, alergije ili hronične bolesti, kao i svoje sklonosti.

Posne dane ne koristite prečesto. Jedan proizvod ne može sadržati celu zalihu vitamina potrebnih organizmu, tako da zloupotreba dana posta može dovesti do zdravstvenih problema i nedostatka vitamina. Dozvoljeno je sprovoditi „post“ najviše dva puta nedeljno, sa pauzom između 2-3 dana.     

Provedite ovaj dan u miru i tišini. Ne nervirajte se i izbegavajte snažne fizičke napore. Telo je teško naviknuti na drastične promene, tako da ne bi trebalo da ga izlažete dodatnom stresu. Budite spremni na neželjene efekte, poput glavobolje i problema sa koncentracijom, posebno ako postite prvi put.  

Izlaz iz posta mora biti gladak. Ne započinjte sledeći dan sa masnom hranom, ograničite se na lagano povrće ili voće – to će pomoći učvršćivanju efekta.

bazaar.ru