Kako se ne udebljati od ugljenih hidrata? Jednostavan trik da zadržite vitku figuru

Zanimljiva nova studija nutricionista.

Često su višak ugljenih hidrata u ishrani uzrok debljanja. Veliki broj jednostavnih ugljenih hidrata utiče na nivo insulina, a ovaj hormon nas zauzvrat čini gladnim. Ispada kao začarani krug. Međutim, naučnici su nedavno sproveli eksperiment koji je potvrdio da omiljene ugljene hidrate možete jesti u razumnim količinama bez posledica i naglih skokova nivoa šećera u krvi, ali postoji jedan trik.

Nemački nutricionista Karsten Lekutat u svojoj novoj knjizi „Jedna jabuka vas čini zdravom, tri jabuke dovode do masne jetre“ ispričao je o zanimljivom eksperimentu. Specijalista za dijabetes sproveo je naučno istraživanje o uticaju gumenih medvedića na šećer u krvi. U normalnim okolnostima, slatkiši bi ubrzo nakon užine doveli do skokova šećera i gladi. Drugi put, pre „medveda“, lekar je učesnicima davao porciju sira, a zatim istu količinu gumenih bombona, kao i prvi put. Kao rezultat eksperimenta, nivo šećera u krvi se praktično nije promenio, došlo je samo do blagog povećanja, dakle, dugo nije bilo osećaja gladi nakon slatke grickalice.

Zaključak

Nakon eksperimenta, lekari su došli do zaključka da neke hranljive materije mogu promeniti svojstva drugih. Proteini utiču na delovanje ugljenih hidrata. Prema tome, ako sanjate o porciji testenine, pice ili kolača, onda pojedite deo proteina unapred: sir,  obični jogurt ili tofu. To će vam pomoći da izbegnete skokove insulina, naredne napade gladi, a lakše ćete se pridržavati dijete.