Kako zaustaviti žudnju za slatkišima?

Koliko je šećer štetan za zdravlje uglavnom svi znamo i uprkos toj činjenici teško mu odolevamo. Zubni karijes, rizik od gojaznosti, dijabetes, kardiovaskularni problemi, samo su neka stanja do kojih dovodi prekomerni unos slatkog. Kako bi izbegli zamke koje iz svakog ćoška vrebaju i zovu, pametnom strategijom moguće je izbeći prekomerni unos šećera. Ukoliko vam je režim ishrane zdrav i uravnotežen, neće dolaziti do prevelikih skokova u želji za slatkim.

ZAŠTO ŽUDIMO ZA SLATKIM

Želja za slatkišima se javlja iz raznih razloga, od hormona preko navika do psihološkog uticaja poput jednostavnog gledanja primamljive krofne ili čokolade. Naučnici smatraju da slatki ukusi postoje kao način da se identifikuju izvori svarljivih ugljenih hidrata i, što je najvažnije, energije zasnovane na glukozi. Budući da ljudi uživaju u slatkišima, teško ih je u potpunosti isključiti, a to može dovesti do osećanja uskraćenosti, što bi moglo da navede osobu da pretera kada ih konačno dobije. Ovo podstiče ciklus krivice i srama, tako dijetetičari preporučuji da sebi pružite malo milosti tokom procesa restrikcije količine slatkiša.

KAKO ZAUSTAVITI ŽELJU ZA ŠEĆEROM

SLUŠAJTE SVOJE TELO – U trenutku kada osetite neobuzdanu želju da pojedete nešto slatko, malo zastanite, sačekajte minut, dva kako biste oslušnuli svoje telo i ustanovili da li vas možda boli glava, jeste li pod stresom, osećate li fizičku glad ili vam je dosadno. A može se desiti da vam je potrebno povećanje energije. Ne dozvolite da impulsivno posegnete za prvim slatkišem koji vam se nađe pod rukom, već se radije opredelite za kašiku meda ili komad voća.

IZBALANSIRAJTE ISHRANU – Raznovrsne namirnice i redovni obroci smanjiće želju za slatkim. Ukoliko vam se ujutru jede nešto slatko, napravite ovsenu kašu sa svežim ili suvim voćem ili pak popijte smuti. Isto tako, međuobrok neka vam bude voće ili parče crne čokolade. Zdravi šećeri iz voća adekvatno će zadovoljiti vaš apetit za slatkim.

SVESNO SAMI SEBE PREVARITE – Popijte čašu vode, pet puta duboko udahnite ili idite u kratku šetnju. Ako ste zaista gladni, u redu je posegnuti za užinom. Vaš najbolji izbor za suzbijanje žudnje za slatkim može biti da imate užinu koja uključuje proteine ili izvor zdravih masti.

URAVNOTEŽITE OBROKE – Uverite se da svaki obrok koji jedete (uključujući doručak i ručak) sadrži proteine, povrće ili druge zdrave ugljene hidrate i zdrave masti. Ovo će vas duže zadržati sitim i stabilizovati šećer u krvi.

UVEDITE NOVE NAMIRNICE U MENI – Radoznalost u kuhinji može da pruži zabavu i usadi zdrave navike u ishrani. Istražite recepte, jedite novo povrće i voće koje nikada ranije niste probali ili kombinujte različite sastojke da biste napravili nova jela. Ako menjate ono što jedete iz dana u dan, možda ćete pronaći novo ukusno jelo koje će vas oduševiti.

ZAMOLITE PRIJATELJE DA VAM BUDU PODRŠKA – Svojim bližnjima, porodici, kolegama i prijateljima trebalo bi da kažete šta vam je cilj i da vas ne nutkaju slatkišima, u smislu uzmi samo zalogaj, samo probaj i slično, jer vam je, barem na početku, potrebna podrška i što manje izazova. Budite disciplinovani, sami sebi dokažite da vi to možete. A ono što je najvažnije, sve je u cilju vašeg dobrog zdravlja. I ne samo to, izazov vam može biti i to da svoje drage ljude navedete na pravi put i uključite u režim ishrane sa što manje šećera.

HRANA KOJA ĆE ZAMENITI SLATKIŠE

  • Namaz sa puterom od oraha i rendanih jabuka
  • Orašasti plodovi sa svežim bobicama
  • Umućen rikota sir sa svežim višnjama
  • Pečene jabuke sa cimetom
  • Biljni čaj koji ima slatku notu poput vanile

VEŠTAČKE ZASLAĐIVAČE ZAMENITE PRIRODNIM – Svaki šećer nije isti, zato koristite manje obrađene šećere koji pružaju slatkoću, a istovremeno pružaju antioksidanse i niži nivo fruktoze od belog rafinisanog šećera. Niži nivo fruktoze ima niži glikemijski indeks, što dovodi do sporijteg metabolizma šećera, čime se sprečava nagli skok šećera u krvi. Zato kao alternativu koristite kokosov šećer, javorov ili agava sirup i med.

Foto: Pexels