Koje napitke treba piti noću da biste bolje spavali

Jednostavne i zdrave opcije za dobar osećaj ujutru!

Pića koja biramo uveče nepromenljivo utiču na kvalitet našeg sna. Ako u poslednje vreme osećate da je vaš san postao nemiran i ne želite da se probudite ujutru, možda je vreme da preispitate svoje navike. Reći ćemo vam koja će pića doprineti zdravom snu.

Toplo mleko

Toplo mleko sa kolačićima je floskula na večernjem meniju. To je obično način da se deca smire i pomognu im da se pripreme za spavanje, ali recept deluje i kod odraslih. Inače, časopis New York Times nije pronašao jake dokaze da toplo mleko promoviše čvrst san, ali čak i ako je placebo, zašto ne. Neki stručnjaci efekat toplog mleka pripisuju činjenici da sadrži triptofan koji se u telu pretvara u melatonin (hormon spavanja).

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice uobičajeni je prirodni sedativ pre spavanja. Ovaj recept se preporučuje onima koji pate od nesanice: čaj od kamilice efikasno umiruje i, za razliku od drugih vrsta čajeva, ne sadrži kofein.

Bademovo mleko

Vegani mogu pokušati da popiju čašu bademovog mleka pre spavanja. Takođe ima dosta triptofana, a bademovo mleko je bogato magnezijumom, koji pomaže u poboljšanju kvaliteta spavanja.

Kokosova voda

Kokosova voda sadrži magnezijum i kalijum koji vam mogu pomoći da bolje spavate i opustite mišiće. Tu je i vitamin B, koji može pomoći u smanjenju nivoa stresa.

Smoothie od banane

Drugi način da se čvrsto spavate je smoothie od banane. Dovoljno je da malu bananu pomešate sa pola čaše bademovog mleka. Zdravo piće može zameniti noćnu užinu i postati zagarantovana propusnica za carstvo snova.

Mesečevo mleko

Za „mesečevo mleko“ koriste se prirodna superhrane: najčešće su to Ashvagandha (lekovite biljke) i Reishi gljiva (vrsta gljive). Ovi dodaci pomažu u smanjenju anksioznosti. Prodaju se u obliku praha ili ulja. Da biste napravili napitak, zagrejte bademovo mleko, dodajte prstohvat ašvagande i Reishi pečurke. Da biste piće učinili ukusnijim, u receptu možete koristiti kakao u prahu, agavin sirup, cimet, med, kokosov šećer.