Namirnice koje možete jesti u neograničenim količinama – a da se ne ugojite

Bez obzira na to da li ste na dijeti ili ne, sigurno ste zainteresovani da otkrijete koje su to namirnice koje ne goje, odnosno, šta to možete da jedete u neograničenim količinama, a da na taj način ne “zaradite” višak kilograma dok ste istovremeno siti – i srećni.

Ovsena kaša – odličan izbor za doručak jer sadrži dosta vlakana, a zahvaljujući beta-glukanu sprečava oscilacije u nivoa šećera u krvi (zbog kojih imamo napade gladi) i usporavanje varenja, čime takođe sprečava gojenje. 

Jaja – odličan izvor proteina koji možete upotrebiti kako za doručak, tako i za ručak – recepti i načini pripreme su brojni! Uprkos nekim stavovima, jaja su jedna od najzdravijih namirnica koje možete konzumirati, a budući da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, posle njih ćete se dugo osećati sitim. 

Riba – bogata je proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a sadrži malo masti te je takođe zdrav izbor za obrok. Ne samo da je zdraviji i manje kaloričan izbor od ostalog mesa, već je i odlična za zdravlje mozga i podsticanje koncentracije.

Jabuke – istraživanja su pokazala da užina ili predjelo koji sadrže jabuke imaju tendenciju da nas duže drže sitima. Zahvaljujući vlaknima (pektin) odlične su za varenje, a budući da su pune vode, uz jabuke ćete biti i (dodatno) hidrirani.

Pomorandže – verovatno najpoznatiji i najvoljeniji izvor vitamina C na svetu koji će pomoći vašem imunitetu kao malo koje druge namirnice. Pomorandža srednje veličine ima svega 80 kalorija, a budući da je ukusna i sočna, odličan je izbor za užinu ili smuti. Svi citrusi održavaju potreban nivo zdravog holesterola i šećera u krvi te doprinose opštem blagostanju organizma. 

Jagode – zanimljivo je da jagode, kao i drugo bobičasto voće, ima više vitamina C u odnosu na pomorandže, a manje šećera. Jedna šolja bobičastog voća ima svega 50 kalorija, a bogato je kalijumom, vlaknima i drugim mineralima i antioksidantima. Jagode imaju malo masti, soli i holesterola i odličan su izbor za užinu za sve one koji žele da održe kilažu ili izgube višak kilograma, naročito za sportiste i generalno fizički aktivne ljude. 

Kokice – najzdravija od svih grickalica, a zbog velike količine vlakana koja sadrže, dugo će vas držati sitim. No, imajte na umu da bi masnoća i so prilikom pripreme trebalo da budu na minimumu. I naravno, budite umereni, kao i u svemu. 

Bareni krompir – iako se krompir često nalazi na listi zabranjenih namirnica svima koji drže dijetu i žele da smršaju, ovo je zapravo jedna od većih zabluda. Krompir, naročito bareni, sadrži takozvani otporni skrob koji, za razliku od “normalnog”, sadrži svega jednu kaloriju po gramu krompira. Osim toga, u krompiru ćete naći visoku koncentraciju vitamina i vlakana. 

Osim ovih, u namirnice koje ne goje spadaju i plavi patlidžan, lubenica, zelena salata, krastavac, dinja, cvekla, borovnice, paradajz, kupine, grejpfrut, brokoli, karfiol, celer, humus, grčki jogurt, čija semenke, kokos, crna čokolada, losos, špargla, kinoa, pečurke, šargarepa… Dakle, imate veliki izbor za kreiranje zdravog, a obroka koji vas neće udebljati. No, kao što smo već spomenuli, u svemu budite umereni jer, na kraju krajeva, ne goji namirnica kao takva – već njena količina. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.