Šta je 30/30/30 pravilo i kako vam ono može pomoći u gubitku kilograma?

Interesantna jutarnja rutina koju ćete želeti da ispratite.

Iako i ptice na grani znaju da je ključ gubitka viška kilograma u kalorijskom deficitu, to nas ne sprečava da svako malo ‘poletimo’ za novim trikom koji pronađemo na društvenim mrežama ili internetu generalno. Ne želimo da vas krivimo, i sami smo takvi, a i zaista ne postoji ništa loše u želji da pokušamo da pronađemo prečicu ili pak način da pravilo sa početka teksta učinimo zanimljivijim i lakšim za praćenje.

Vreme je da upoznamo pravilo 30/30/30, jutarnju rutinu koja je jednostavna, zanimljiva i (potencijalno) naša karta do željene figure!

Šta je 30/30/30?

Geri Breka, ljudski biolog, istraživač i biohaker, predstavio je metodu 30/30/30 koju je, zapravo, u svojoj knjizi “Četvorosatno telo”, originalno opisao Tim Feris. U jednom od svojih videa, Breka je izjavio da nikada nije video nešto što tako brzo topi masne naslage sa čoveka čime je potvrdio da ovu ideju i sam praktikuje.

Suština koncepta je u tome da unesete 30g proteina u prvih 30 minuta nakon buđenja, a potom sledi 30 minuta kardio vežbi niskog intenziteta (recimo, šetnja, uz održavanje otkucaja srca na ili ispod 135 otkucaja u minutu). Breka garantuje da će se rezultati videti već nakon mesec dana doslednog sprovođenja ovog programa.

Kako funkcioniše?

Kako navode stručnjaci, konzumiranje proteina ujutru pomaže u stabilizaciji nivoa glukoze i insulina. Kada se probudite i popijete kafu na prazan stomak ili pojedete nešto sa visokim sadržajem šećera i ugljenih hidrata, kao što su peciva ili žitarice, izazvaćete nagli skok kortizola (zbog kofeina) i insulina (iz šećera ili jednostavnih ugljenih hidrata). Na ovaj način, ne samo da može doći do povećanja telesne težine ili nemogućnosti gubitka iste, već se može i narušiti hormonalni balans. Sa druge strane, konzumiranje proteina ujutru može pomoći u održavanju stabilnog nivoa glukoze i ubrzavanju metabolizma, a uz dodatnih 30 minuta laganih kardio vežbi, samo ćete pospešiti sagorevanje masti i ostvarivanje željenih rezultata.

Kako da primenite 30/30/30 pravilo?

Prvi korak je, dakle, unos 30g proteina u prvih 30 minuta od buđenja. To mogu biti tri kuvana jaja sa komadom tosta; smuti sa mericom i po proteinskog praha; ovsena kaša sa proteinskim prahom; činija svežeg sira sa voćem ili činija grčkog jogurta sa granolom i kikiriki puterom. Odaberite prema svom ukusu!

Sledeći korak – fizička aktivnost. Kako da znate da su vaše kardio vežbe niskog inteziteta? Tako što bi, dok vežbate, trebalo da budete u stanju da razgovarate telefonom bez da izgubite dah, čitate, pa čak i pravite beleške tokom poslovnog sastanka na primer – što znači da sve ovo možete prirodno da uklopite u svoju dnevnu rutinu. Šetnja na traci ili jutarnja šetnja psa, lagana vožnja biciklom po kraju, ujednačenim tempom, samo su neki od načina da ‘odradite’ ovaj deo celokupnog 30/30/30 plana.

Na kraju, nemojte se toliko opterećivati brojevima – sasvim je u redu i pojesti 20g proteina u prvih sat vremena nakon buđenja i šetati ‘svega’ 15 minuta. Svakako ćete vrlo brzo uvideti zdravstvene prednosti!

I još nešto – imajte na umu da svako telo funkcioniše na svoj način. Ukoliko želite da budete sigurni u to da sve radite ispravno i dobro po sebe, konsultujte se sa svojim lekarom ili nutricionistom.

Foto: Unsplash

Tekst: Grazia Srbija