Šta se događa s telom kada jedete jagode?

Najpopularnija majska bobica kao primer „super-užine“!

O dugoočekivanom početku leta saznajemo ne samo iz izveštaja o vremenskim prognozama, već i sa pojavom određenih lokalnih proizvoda. Dakle, debitant sezone su zrele jagode (u svetu postoji preko 600 sorti) Konzumacija utiče na kožu i kosu, na samu figuru i na opšte stanje tela.

Službeno ih ne svrstavaju u superhranu, ali činjenice govore same za sebe: u jagodama je nešto manje antioksidanata nego u plavim i ljubičastim bobicama, koje zaista pripadaju ovoj kategoriji.

Jagode se još od antičkih vremena smatraju čarobnom bobicom i spominju se u mnogim legendama. Zanimljiva činjenica: prvi kolači u istoriji pravljeni su od jagoda. Indijanci su pomešali bobice sa kukuruznom brašnom i pekli. U Rimu su jagode bile simbol Venere, boginje ljubavi, zbog neverovatnog oblika i crvene boje. Korišćene su za ublažavanje “simptoma melanholije” i za lečenje “slomljenog srca”.

Vremenom, naučna istraživanja potvrdila su fenomenalne spekulacije: na primer, jagode zaista mogu poboljšati zdravlje srca. Šta se događa s telom kada ih jedemo?

Studija sa Univerziteta Harvard potvrdila je da redovno konzumiranje antocijanina (vrsta flavonoida koji se nalaze u ovim bobicama) smanjuje rizik od srčanog udara kod 32% žena. Da biste to učinili, jedite jagode najmanje tri puta nedeljno kao prirodno protivupalno sredstvo koje štiti zidove krvnih sudova od oštećenja izazvanih holesterolom. Visok sadržaj polifenola sprečava stvaranje ugrušaka u krvi. Možda ste čuli da antioksidanti ne samo da usporavaju proces starenja, već se bore i protiv slobodnih radikala:

a) neutrališu efekat ultraljubičastog zračenja; b) blokiraju rast tumora i smanjuju upalu – svojevrsna prevencija raka.

Okrenuli smo se dobrobiti jagoda i dobrobiti za figuru. Kako objašnjavaju doktori crvene bobice doprinose gubljenju kilograma. Ova hrana sa niskim glikemijskim indeksom (40) i visokim vlaknima, reguliše nivo šećera i ubrzava metabolizam, čak i ako je jedete dok ležite na kauču gledajući romantičnu komediju. Ovo je razuman izbor i za dijabetičare i za one koji žele da se sezona na plaži otvori sa najprikladnijom figurom. Da biste započeli postupak, potrebno je pojesti oko 37 komada jagoda dnevno. Pored tela, pumpate i mozak – bobica pomaže u jačanju neuronskih veza i poboljšava pamćenje.

A retka folna kiselina, koju ženama često propisuju ginekolozi, sadržana je u višku.

Znate li barem jedan zdrav proizvod koji ne sadrži vitamin C?

Šolja svežih bobica (oko 150 g) sadrži 160% dnevne norme – i istovremeno samo 50 kalorija! Sa čime se jagode u ishrani najbolje kombinuju? Najočiglednija je voćna salata (jagode + grožđe, ananas, breskve, med) ili hranljivija verzija, sa piletinom, pomorandžama, kozjim sirom i listovima spanaća. Alternativno, dodajte jagode grčkom jogurtu uz kap agava sirupa i badema ili dodajte ovsenoj kaši i kokosovom mleku.

Uživajte u jagodama i popravite svoje zdravlje i figuru.