Šta se događa s telom kada jedete jagode?

Najpopularnija majska bobica kao primer „super-užine“!

O dugoočekivanom početku leta saznajemo ne samo iz izveštaja o vremenskim prognozama, već i sa pojavom određenih lokalnih proizvoda. Dakle, debitant sezone su zrele jagode (u svetu postoji preko 600 sorti) Konzumacija utiče na kožu i kosu, na samu figuru i na opšte stanje tela.

Službeno ih ne svrstavaju u superhranu, ali činjenice govore same za sebe: u jagodama je nešto manje antioksidanata nego u plavim i ljubičastim bobicama, koje zaista pripadaju ovoj kategoriji.

Jagode se još od antičkih vremena smatraju čarobnom bobicom i spominju se u mnogim legendama. Zanimljiva činjenica: prvi kolači u istoriji pravljeni su od jagoda. Indijanci su pomešali bobice sa kukuruznom brašnom i pekli. U Rimu su jagode bile simbol Venere, boginje ljubavi, zbog neverovatnog oblika i crvene boje. Korišćene su za ublažavanje “simptoma melanholije” i za lečenje “slomljenog srca”.

Vremenom, naučna istraživanja potvrdila su fenomenalne spekulacije: na primer, jagode zaista mogu poboljšati zdravlje srca. Šta se događa s telom kada ih jedemo?

Studija sa Univerziteta Harvard potvrdila je da redovno konzumiranje antocijanina (vrsta flavonoida koji se nalaze u ovim bobicama) smanjuje rizik od srčanog udara kod 32% žena. Da biste to učinili, jedite jagode najmanje tri puta nedeljno kao prirodno protivupalno sredstvo koje štiti zidove krvnih sudova od oštećenja izazvanih holesterolom. Visok sadržaj polifenola sprečava stvaranje ugrušaka u krvi. Možda ste čuli da antioksidanti ne samo da usporavaju proces starenja, već se bore i protiv slobodnih radikala:

a) neutrališu efekat ultraljubičastog zračenja; b) blokiraju rast tumora i smanjuju upalu – svojevrsna prevencija raka.

Okrenuli smo se dobrobiti jagoda i dobrobiti za figuru. Kako objašnjavaju doktori crvene bobice doprinose gubljenju kilograma. Ova hrana sa niskim glikemijskim indeksom (40) i visokim vlaknima, reguliše nivo šećera i ubrzava metabolizam, čak i ako je jedete dok ležite na kauču gledajući romantičnu komediju. Ovo je razuman izbor i za dijabetičare i za one koji žele da se sezona na plaži otvori sa najprikladnijom figurom. Da biste započeli postupak, potrebno je pojesti oko 37 komada jagoda dnevno. Pored tela, pumpate i mozak – bobica pomaže u jačanju neuronskih veza i poboljšava pamćenje.

A retka folna kiselina, koju ženama često propisuju ginekolozi, sadržana je u višku.

Znate li barem jedan zdrav proizvod koji ne sadrži vitamin C?

Šolja svežih bobica (oko 150 g) sadrži 160% dnevne norme – i istovremeno samo 50 kalorija! Sa čime se jagode u ishrani najbolje kombinuju? Najočiglednija je voćna salata (jagode + grožđe, ananas, breskve, med) ili hranljivija verzija, sa piletinom, pomorandžama, kozjim sirom i listovima spanaća. Alternativno, dodajte jagode grčkom jogurtu uz kap agava sirupa i badema ili dodajte ovsenoj kaši i kokosovom mleku.

Uživajte u jagodama i popravite svoje zdravlje i figuru.

 

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.