Šta se događa sa telom kada u ishranu dodate đumbir?

Bilje i začini, uključujući đumbir, vekovima se koriste i u kulinarske i u lekovite svrhe.

Oni ne samo da poboljšavaju ukus hrane i pića, već takođe mogu da zaštite od akutnih i hroničnih bolesti, pomažu u mršavljenju i imaju terapeutski efekat na telo.

Jedan od najukusnijih i najupečatljivijih začina na planeti, koren đumbira dugo se reklamira kao lek za mnoge zdravstvene probleme. Štaviše, ne samo u istočnoj medicini (u Kini njegova lekovita svojstva otkrivena su još u II veku pre nove ere) i često u nepotvrđenim velnes praksama, već i od zapadnih istraživača. Trenutno postoji dovoljno dokaza da đumbir ima antioksidativne, protivupalne, anti-tumorske i anti-glukozne i holesterolske efekte, kao i svojstva koja utiču na naše raspoloženje, pa čak i na seksualnu aktivnost.

U jednoj šolji naseckanog svežeg korena đumbira naći ćete samo oko 80 kalorija, manje od 18 grama ugljenih hidrata i oko 2 grama vlakana i proteina. Ima neverovatno malo kalorija, ali sadrži i vitamine, gvožđe, kalijum, magnezijum i cink. Đumbir je univerzalni vojnik, njegov “oblik primene” može biti potpuno različit: svež, osušen, u prahu, u ulju ili u koncentratu soka.

Šta se događa s telom kada jedete đumbir?

Đumbir ima pozitivan uticaj na težinu. Pored toga, istraživanje na pacovima pokazalo je da đumbir može da inhibira nakupljanje masti i smanji telesnu težinu. A za to je bolje koristiti ga uz hranu ujutro. Rezultati studija objavljenih u Medicinskom časopisu AOAC international za 2019. godinu pokazuju da đumbir u prvoj polovini dana povećava stopu oksidacije masti u telu za 13,5% 120 minuta nakon uzimanja. Uz to, začin smanjuje glad (na primer, ako ga dodate piću odmah nakon jela), što ima veliku ulogu u regulisanju težine. Pored toga, konzumiranje đumbira (2 grama dnevno đumbira u prahu) tokom 12 nedelja kod gojaznih žena pokazalo je značajno smanjenje indeksa telesne mase i ukupnog apetita.

Đumbir može suzbiti mučninu

Ako vam je muka od prevoza ili ste povremeno skloni problemima sa probavnim sistemom, kupite bombone ili napravite čaj od đumbira. Istraživanja pokazuju da snažan začin suzbija osećaj mučnine, jer utiče na telo kao dimenhidrat, supstanca koja ima profilaktički efekat u lečenju simptoma poremećaja vrtoglavica, povraćanje i sl.

Đumbir pomaže u borbi protiv infekcija

Kad osetite da imate prehladu polako popijte šolju domaćeg čaja od đumbira (namočite nekoliko kriški đumbira u šolju vruće vode 5-10 minuta). Zahvaljujući gingerolu – koren pomaže u borbi protiv bolesti. Studija u danskoj laboratoriji objavljena u časopisu Ethnopharmacology otkrila je da đumbir može biti neverovatno efikasan protiv respiratornog virusa, koji je čest uzrok svih respiratornih infekcija. Važno je: sušeni đumbir mnogo je manje efikasan od svežeg đumbira. Stoga, pre nego što kupite koren, obavezno izaberite deo sa glatkom, besprekornom korom. Što je deblja kora, to je manja svežina đumbira.

Đumbir ublažava bol tokom menstrualnog ciklusa

Naučni izveštaj objavljen u časopisu Alternativna i komplementarna medicina sadrži informaciju da je đumbir efikasan koliko i ibuprofen za bolnu menstruaciju. Učesnici studije uzimali su 250 mg kapsule đumbira u prahu četiri puta dnevno tokom tri dana, čim je započela menstruacija i to im je u velikoj meri olakšalo stanje. Pored kapsula, možete pokušati da natopite 2 kašike svežeg korena toplom vodom i dodate med sa limunom.

Đumbir olakšava trening

Trkači i sledbenici fitnes centara, ova informacija je za vas: naučni eksperiment Univerziteta u Džordžiji je dokazao da đumbir smanjuje nepodnošljive bolove u mišićima. Usput, ispijanje soka od đumbira za ovo nije potrebno. Samo nariendajte četiri kašike svežeg đumbira, zamotajte gazom ili bilo kojom pamučnom krpom i umočite u vruću kupku – na taj način ćete povećati cirkulaciju krvi i opustiti umorne mišiće.

foto:elleru