Super voće: koje vrste treba uvrstiti u ishranu

Pored super hrane, preporučujemo i super voće, jer je naročito leti jedan od naših izbora broj jedan ujutro i uveče.

Iz samog imena, koje s pravom poseduje, shvatamo da su njegova svojstva bukvalno „super“ za naš telesni sistem, jer sadrži visok sadržaj antioksidanata, vlakana i minerala, koji su dovoljni da naše zdravlje održavamo na odličnom nivou. Naravno, nemojte očekivati da ćete u našem izboru pronaći nepoznato egzotično voće – osvrnućemo se na voće koje je dostupno u svakoj prehrambenoj prodavnici ili čak u vašem domu.

Jabuke

To je voće koje je uvek dominiralo u našoj kuhinji, posebno u onim trenucima kada smo žurili i nismo imali vremena za jelo i samo bismo uzeli jabuku za put. Ovo voće pomaže srcu da bolje funkcioniše, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, ali i sprečava respiratorne probleme. Uključivanje jabuka u svakodnevnu rutinu je vrlo jednostavno, možete ih konzumirati u bilo kom trenutku, zamenivši njima nezdravu užinu. Vlaknasto voće nas održava sitim duže vreme, pomažući tako u održavanju stabilne telesne težine.

Borovnica

Borovnice su jedan od najvećih izvora antioksidanata, bogate su vlaknima i hranljivim sastojcima, štite zdravlje srca i mozga. Konkretno, na osnovu istraživanja, uklanjaju nakupljene naslage u arterijama, poboljšavajući rad srca, istovremeno igrajući važnu ulogu u poboljšanju memorije i odlaganju kognitivnih problema često povezanih sa starenjem. Radije ih uključite u svoja različita jela, poput jogurta, palačinki ili energetskih napitaka…  

Nar

Nar ima protivupalna svojstva, sadrži gvožđe, koje je neophodno za održavanje dobrog zdravlja i izbegavanje vrtoglavice i poboljšava memoriju i rad mozga. Najbolji način da dobijete sve sastojke nara je napraviti sok tako što ćete u blender staviti veliku šaku semenki i on će vam dati neverovatnu energiju tokom celog dana.  

Avokado

Nesumnjivo, voće koje je prodrlo u naš svakodnevni život poslednjih godinu dana, jer ga mnogi ljudi preferiraju u mnogim svojim obrocima i naravno da su u pravu! Njegove pozitivne strane su nebrojene. Avokado, koji je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, može pomoći u snižavanju holesterola u krvi, istovremeno štiteći od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem krvnog pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Sadrži vitamin K, koji je pogodan da zaštiti naše kosti. Načini njegove konzumacije većini su poznati – napravite tost od avokada, salatu, odvažite se pireom od avokada i uopšte ćete pronaći bezbroj originalnih recepata koji su laki i kreativni!

Kivi

Vrhunsko super voće, sadrži veliku količinu vitamina C, kao i druge jednako važne vitamine, kao što je E. Njegov mali sadržaj fermentisanih oligosaharida, disaharida, monosaharida pomaže varenju, dok vitamini C i E jačaju imuni sistem, a takođe se smatraju idealnim antioksidantima za zdravu i blistavu kožu. Napravite voćnu salatu od kivija u pratnji orašastih plodova i jogurta ili voćnog soka.