Vodena dijeta koju zvezde obožavaju

Lični trener zvezda Harli Pasternak otkriva tajnu održavanja figure (čak i tokom praznika): vodenu dijetu!

Vodena dijeta je jedina na svetu bez kontraindikacija. A to je zato što je ispijenje (puno) vode dobro za telo, kao i za figuru.

Očigledno je da je upravo to tajna zvezda da ostanu u dobroj formi. Harli Pasternak, lični trener poznatih ličnosti otkrio je neke trikove kojih se pridržavaju zvezde, potogovo tokom sezone zimskih praznika: pijte puno vode. Najmanje osam čaša dnevno. Blagodeti dobre hidratacije su višestruke, ne samo za težinu ili kožu, već i za celo telo uopšte.

Ispijanje velike čaše vode pre jela ili pijuckanje tokom obroka pomaže u punjenju želuca, stimulišući osećaj sitosti. Prema studiji američke dijetetske asocijacije, pijenje vode pre obroka pomaže da se unese 13 odsto manje kalorija, što na ručku od oko 2000 kalorija znači uštedu od najmanje 260.

Ne mešajte glad i žeđ

Simptomi su isti. A naše telo često pomeša dve senzacije. Iz tog razloga, kada popodne u kancelariji osetite potrebu za hranom, pokušajte da popijete vodu umesto da žurite do mašine za grickalice. A ako osećaj gladi ostane, pobrinite se da pijete i nakon jela, da biste se osećali sitijim.

Daje energiju telu

Simptomi loše hidratacije mogu biti umor, glavobolja, smanjena koncentracija i oštećena kognicija. Umorno telo ima tendenciju da se manje kreće i troši manje energije, a isto važi i za um. Prema istraživanju iz 2012. godine iz Journal of Nutrition, žene češće pate od dehidracije nego muškarci.

Vodena dijeta stimuliše metabolizam

Neka istraživanja su pokazala da pijenje vode pomaže u uzdrmanju tela i njegove sposobnosti sagorevanja kalorija. Prema studiji u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, pijenje više od pola litre vode dnevno ubrzava metabolizam za oko 30 procenata.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi teže da grickaju glavne obroke je dosada. Pijenje vode pomaže da ruke i usta budu zauzeti i da se odvojite od nagona da jedete. Da biste pili više, može vam pomoći da aromatizujete vodu sa malo limuna ili nekoliko listova mente. Bez dodavanja kalorija, osetićete da pijete sveže i drugačije piće.

Koliko vode treba piti?

Koliko vode treba piti da biste postigli rezultate? Ne postoji jedinstveno mišljenje. Generalno, važi pravilo od osam čaša dnevno, što je oko jedan i po litar i predstavlja idealnu dozu. Da biste bili sigurni da ste popili dovoljno, samo pripazite na boju urina jer se toksini uklanjaju i mora biti gotovo proziran.