Zašto ne treba jesti avokado

Britanski kafići su izbacili jela od avokada iz svog menija.

Avokado je najpopularnije voće među milenijalcima, prehrambenim blogerima, veganima i nutricionistima. Hranljiv, ukusan i takođe savršen sa jajima koja vole svi ljubitelji fitnesa. Veruje se da je najzdraviji doručak tost od avokada i jaja. Međutim, iako neki ne mogu zamisliti život bez zelenog voća, moderni kafići u Velikoj Britaniji počeli su da ga uklanjaju sa menija. Zašto?

Činjenica je da su zbog velike potražnje za voćem šume u Centralnoj i Južnoj Americi počele da se seku i zasađuju drvećem avokada. Ali problem je što je glavni uslov za rast ovih stabala dobra drenaža. Avokado troši veliku količinu vode, ali samo iz gornjih slojeva tla i ne može da izdrži prekomernu vlagu u dubokim slojevima, pa se tlo veštački drenira kako korenje ne bi istrunulo. Pored toga, drvo ne bi trebalo da raste previsoko, u suprotnom se grananje zaustavlja i pojavljuje se manje plodova, dakle, tako da drveće ne naraste više od 4-5 metara, tretira se jakim hemikalijama.

Postoji još jedan nedostatak: prevoz avokada za Evropu traje dugo i korisiti se puno drveta za pakovanje i otpremu proizvoda. Prema časopisu The Independent,  popularni kafe restoran u Great Missendenu u Velikoj Britaniji, objavio je oglas na veb stranici: „Više nećemo prodavati jela od avokada. I nije šala“. Komentarišući svoju odluku, vlasnici kafića rekli su da je zbog klimatskih promena nelogično prevoziti avokado hiljadama kilometara, kada možete da kuvate od lokalnih proizvoda.

„Opsednutost zapadnog sveta ovom voćkom dovela je do neviđene potražnje za njom i podigla cene do te mere da su meksički narko karteli počeli da kontrolišu izvoz avokada“, rekli su vlasnici na svom Instagramu. – Šume u Južnoj Americi počele su da se seku. Intenzivna poljoprivreda ovih razmera doprinosi destruktivnom efektu staklene bašte na planeti i dehidrataciji zemljišta“.

Ranije je još jedan kafić u Bristolu takođe objavio da ukida avokado: „Mi volimo avokado, ali etička pitanja su nam uvek bila važnija“, rekao je suosnivač kafića.

Izgleda da će uskoro biti u modi izbegavanje avokada. Na kraju krajeva, zaštita prirode i ekologije je glavni i, verovatno, najkorisniji trend za čovečanstvo našeg doba.

foto:elle.ru