Zašto su tikvice zaista dobre za vas

Tikvice sadrže vitamine B, C, PP, A, E.

Ovo povrće se takođe može pohvaliti sadržajem minerala od kojih posebnu vrednost imaju: kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, gvožđe, natrijum. Pored toga, tikvice sadrže pektine, karoten, vlakna, ugljene hidrate, folnu kiselinu, šećere, dijetalna vlakna, čistu vodu, masti i razne kiseline.

Uz pomoć tikvica, možete poboljšati varenje, ukloniti sve štetne i teške metale iz tela, obogatiti organizam vitaminima i normalizovati aktivnost jetre i bubrega.

Tikvice su takođe pogodne za uklanjanje holesterola, poboljšanje krvne slike, podizanje raspoloženja, jačanje imuniteta i ublažavanje umora. Ovo povrće blagotvorno deluje na ljude koji imaju problema sa želucem, srcem, bubrezima i jetrom.

Zašto su tikvice korisne za gubitak kilograma

Zbog niskog sadržaja kalorija (100 grama tikvica sadrži oko 20 kcal), često se uključuju u ishranu. Ogromne prednosti ovog povrća primećene su kod onih koji pate od nadimanja, jer mala količina tikvica može lako ukloniti višak tečnosti iz organizma

Prednosti tikvica za kožu

Tikvice mogu poboljšati stanje kože. To je zbog visokog sadržaja vitamina. Sadrže puno vitamina A, C, kao i vitamina grupe B. Zbog ovih supstanci koža postaje čvrsta i elastična. Ujedno se poboljšava izgled noktiju i smanjuje se njihova krhkost.

Kako tikvice deluju na srce

Tikvice su takođe korisne za rad kardiovaskularnog sistema zbog kalijuma koji sadrži. Ovaj element u tragovima jedna je od najvažnijih supstanci za pravilno funkcionisanje srca. Zbog toga se ovo povrće može preporučiti za uključivanje u ishranu, kako u preventivne svrhe, tako i kod ljudi koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom.