Želite ravan stomak? Šta raditi pre, tokom i posle jela?

Zdrava ishrana ne pomaže uvek. Ovi nutritivni saveti ubrzavaju metabolizam i ublažavaju nadimanje u stomaku.

Čak i ako vežbate ili sledite uravnoteženu ishranu, možda ćete osetiti neželjeno nadimanje u abdomenu. Zadržavanje tečnosti, stres i pogrešna kombinacija hrane mogu blokirati pravilno varenje hrane i izazvati nadimanje u stomaku. Jednostavni nutritivni saveti koji slede pre, tokom i posle jela, bore se protiv upala i olakšavaju proces varenja, smanjujući na taj način nadimanje.

Sok od limuna pre jela

Limun aktivira sokove želuca tako da se hrana brže razgrađuje. Jedan od razloga zašto se hrana teško vari je taj što stomak ne proizvodi dovoljno kiseline, a ovo postaje još intenzivnije kako starimo. Limun ubrzava ovaj proces, zbog čega nam nutricionisti savetuju da pijemo šolju prirodnog limunovog soka pre jela.

Ne pijte tečnost dok jedete

Voda blokira prirodne sokove žekuca. Zato izbegavajte da pijete vodu ili druge tečnosti tokom obroka. Ostatak dana, međutim, ne zaboravite na potrebnu hidrataciju tela konzumiranjem najmanje 2 litre vode.

Đumbir posle jela

Završite obrok napitkom od đumbira koji je poznat po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Soku možete dodati i majčinu dušicu i origano, za još veće koristi.

Započnite dan kašikom maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna

Tradicionalni nutritivni savet koji je podneo test vremena. Maslinovo ulje sadrži polifenole koji pomažu našem imunološkom sistemu i dobroj funkciji creva. U kombinaciji sa vitaminom C jačaju probavni sistem, bore se protiv nadimanja i dovode do cilja – ravnog stomaka.