Zašto bi trebalo da jedete kivi za doručak

Želeći da dodamo vitamin C u ishranu, obično razmišljamo o pomorandžama, čak ni ne sluteći da kivi sadrži dvostruko više vitamina.

Lepa boja, hrskava crna zrna, sočna, osvežavajuća, kisela pulpa koja se topi u ustima – kivi zvanično možemo proglasiti kraljem doručka zbog njegove jedinstvene nutritivne vrednosti, skrivene ispod tanke kore. 

Prvo pominjanje kivija datira iz XII veka, a prvobitno je uzgajan u Kini. Egzotično voće je u Evropu došlo krajem 19. veka, a ime kivi dobilo je na Novom Zelandu, očigledno zbog sličnosti sa retkom pticom kivi koja živi u tim delovima.

Vredi napomenuti da su Novozelanđani u uzgoju kivija nadmašili Kinu, proizvodeći „zlatnu“ sortu sa karakterističnom bojom, tankom korom i nežnom, mirisnom pulpom.

PREHRAMBENA VREDNOST KIVIJA

Dajući telu energiju zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, kivi je idealan za jelovnik na početku dana.

Vitamina u ovom voću ima u izobilju: K sprečava razvoj osteoporoze, B9 pomaže u jačanju imunološkog sistema, a E je izvrsno antiinflamatorno sredstvo i doprinosi pravilnom funkcionisanju srca. Kivi je takođe prepun minerala i elemenata u tragovima, naročito bakra za proizvodnju kolagena i obnavljanje tkiva, i kalijuma za pravilno varenje i tonus mišića. Kivi je dobar za dijetu i dane posta jer sadrži visokokvalitetna vlakna zbog kojih se osećate sito bez nepotrebnih kalorija. Naravno, sadrži i ugljene hidrate, ali glukoza i fruktoza su neophodni za oporavak naročito ako se bavite sportom i podržava moždane aktivnosti.

PREDNOSTI KIVIJA

Voće se tokom svoje vekovne istorije koristilo kao lekovito sredstvo – kivi je toliko bogat antioksidantima da svakodnevnom konzumacijom sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta karcinoma. Redovno dodavanje kivija u jelovnik smanjuje nivo triglicerida u krvi i reguliše metabolizam. Njegovi aktivni sastojci smanjuju nivo „lošeg“ holesterola i pospešuju zarastanje rana. Prilikom kupovine, sveže voće treba da bude čvrsto (ali ne kao krompir) i bez mrlja.  Ne potcenjujte njegov kulinarski potencijal: kivi je pravo otkriće za gurmansko eksperimentisanje – odličan je dodatak salatama, pitama i džemovima. 

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.