Zašto ujutro ne treba piti sok od pomorandže?

Odgovaraju stručnjaci za ishranu!

Slika savršenog doručka je šolja kafe, kroasan, džem i čaša soka od pomorandže. Ali da li je sok koristan, posebno ujutru?

Da li su voćni sokovi i gazirani proizvodi podjednako štetni?

Nakon buđenja, našem telu je potrebna rehidracija, jer smo celu noć proveli bez vode. Slatki sok za naš stomak ujutru je agresivno okruženje. Pored toga, agrumi su bogati kiselinama, koje mogu biti štetne za ljude sa probavnim problemima. „Ali ako je sa vašim stomakom sve u redu, kiselina vam neće naštetiti, jer je pH želuca viši od pH vrednosti citrusnog voća“, objašnjava nutricionista.

Šećer sadržan u soku mnogo je opasniji od kiseline. Govorimo i o soku iz prodavnice i o svežem.

„U soku ima puno šećera, a kada uđe u prazan želudac, vrlo brzo se apsorbuje u krvotok, proizvodeći više insulina nego što je neophodno za normalno funkcionisanje tela. Konzervirani sok iz prodavnice sadrži još više šećera. Takav sok je štetan, poput sode, i ne sadrži hranljive sastojke koje sadrži celo voće “, nastavlja stručnjak.

Zaista, komercijalni voćni sok sadrži toliko šećera koliko i čaša sode, što je 10 grama na 100 ml. Uzimanje šećera na prazan stomak može izazvati hipoglikemiju. Nakon nekoliko sati šećer će se spustiti i mozak će tražiti još šećera. Zbog toga ako se probudite u 7 i popijete sok za doručak, osetićete ponovo glad u 10:00h.

Blagodeti soka od pomorandže

Narandža je izvor vitamina C, koji naše telo ne može da proizvede, ali je neophodan za jačanje imunološkog sistema i pravilnu apsorpciju kalcijuma u ​​kostima, pa je ovo voće sigurno zdravo. Čaša soka od pomorandže od 200 ml pokriva gotovo sve dnevne potrebe za vitaminom C. Pored toga, prema nekoliko studija, sok od pomorandže smanjuje previsok nivo lošeg holesterola i stoga sprečava kardiovaskularne bolesti štiteći naše krvne sudove. Za lepotu kože nezamenjiva je narandža, koja aktivira proizvodnju kolagena (što je takođe važno za kosti i mišiće). Pomorandže sadrže vitamin B6, koji pomaže regeneraciji kože.

Kada piti sok za najveću korist za telo?

„Pijte sok posle ručka. Mnogo je zdravije od doručka. Pre treninga ne treba piti sok: zbog skoka šećera rizikujete da dobijete vrhunac hipoglikemije, koji će se smanjiti tokom treninga, pa ćete se zbog toga osećati loše. Najbolji način je popiti čašu soka ili pojesti voće nakon fizičkog napora“

Bolje je oguliti i pojesti pomorandžu nego iscediti sok iz nje. To će vam dati dodatna vlakna i manje kalorija, jer voće ima niži glikemijski indeks od sokova. Ali ako ste ljubitelj sokova, onda nemojte preterati, dovoljna je jedna čaša.

foto:elle.ru